Το ρόιδο, το ρόδι , και το ρόδον!!!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

  Ο λαός χρησιμοποιεί 3 διαφορετικές λέξεις (!) για τον ‘βασιλιά των φρούτων’, που ευδοκιμεί στην Ελλάδα τον Οκτώβρη.

Και συμβαίνει κάτι τρελό: η μία λέξη που είναι η σωστή, αυτή τη λέμε σπάνια και τη θεωρούμε λάθος!  Ενώ τις άλλες δύο που είναι λάθος, τις χρησιμοποιούμε καθημερινά για σωστές!!!

Το ρόιδο είναι η σωστή ‘χωριάτικη’ λέξη, αν και θεωρείται λάθος, από τους ανθρώπους των πόλεων, και τους ‘επιστήμονες’.

Υπάρχει και η λαϊκή φράση τα έκανες ρόιδο!! = τα χάλασες, τα χειροτέρεψες, τα  σ κ ό ρ π ι σ ε ς  (!!!) Αυτή είναι η σωστή σημασία της φράσης, όπως ακριβώς όταν καθαρίζεις ένα ρόιδι, μερικά σπόρια του ρέουν , ‘πηδούν’ από εδώ κι από κει.

Η αρχαία λέξη είναι: ρόιον  Έτσι λεγόταν το φρούτο από τα αρχαία χρόνια, και η λέξη αυτή επιβίωσε –με μικρές αλλαγές- στον απλό αγράμματο λαό, παρά τους τόσους αιώνες.

— Το ‘ρόδι’ είναι η ‘επιστημονική ’ λέξη, αυτή που λένε οι γεωπόνοι, τα φυτώρια, τα μανάβικα, κι όμως  είναι λάθος (!!!).  Μερικοί το λένε και ρόδο, που είναι ακόμα χειρότερο, εντελώς λάθος, διότι…

— Το ‘ρόδο’ , είναι το τριαντάφυλλο ! Ρόδον, στην αρχαία γλώσσα. Υπάρχει και παραδοσιακό τραγούδι: τα ρόδα, τα τριαντάφυλλα, της Άνοιξης λουλούδια . Ροδίτης είναι παραδοσιακή ποικιλία κρασιού, αυτή που βγάζει το κρασί ροδίτη!.

Δυστυχώς η πανέμορφη λέξη ρόδον,= κινδυνεύει να χαθεί στη σύγχρονη Ελλάδα , έχει αντικατασταθεί από το τριαντάφυλλο.  Κι όμως το ‘ρόδον’  έχει γίνει παγκόσμια λέξη!!! Από αυτό βγήκε το rose, το rose χρώμα, Rosalia,.  Παράλλαξαν  το ‘δ’ σε ‘s’= z.

Ας επανορθώσουμε τα λάθη αυτά. Το φρούτο λέγεται ρόιδο, το δέντρο ροιδιά, και το τριαντάφυλλο  ρόδο.

  Αυτό το μικρό  ’ι’ , έχει πολύ μεγάλη σημασία…

                                ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

υποσημείωση:  –Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια τα ρόιδα θεωρούνται πρότυπη καλλιέργεια, προς εξαγωγές. Αλλά οι τρελογεωπόνοι δίνουν δικές τους, ‘νέες’ παραλλαγμένες ποικιλίες, και δεν προωθούν τις αρχαίες ελληνικές. Κάτι χειρότερο κάνουν με το  αρχαίο κλίμα ‘ροδίτη’, επιδοτούν για να το κόψεις(!), για να σου δώσουν τις δικές τους μεταλλαγμένες!!.

Ας σώσουμε τα αρχαία ρόιδα, και τον αρχαίο ροδίτη.