Μποφόρ ερωτήσεων και καταιγίδα παραλήψεων για το αλιευτικό καταφύγιο Μαράθου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μποφόρ ερωτήσεων αλλά κυρίως φουρτούνα στη στεριά δημιούργησε η συζήτηση στο έκτακτο Δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας για το θέμα του αλιευτικού καταφυγίου Μαράθου, με την καθολική εκτίμηση ότι πέρα από την απόδοση πολιτικών ευθυνών σε Δήμο και Περιφέρεια, αυτό που προέχει είναι η ολοκλήρωση του φακέλου ώστε να πάει ως ώριμο έργο στο αρμόδιο υπουργείο ως 25/10.

Η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Γιάννα Μαραβελή τόνισε ότι “σκοπός ήταν αν ασκηθεί πίεση για την συμπλήρωση του φακέλου χωρίς φανφάρες, περιμέναμε το λάθος του Δεκέμβρη με την μεγάλη καθυστέρηση να κάνει πιο προσεκτικούς τους αρμόδιους έστω και το παρά πέντε” για να προσθέσει ότι “το Δημοτικό συμβούλιο δεν αποτελεί λαϊκό δικαστήριο για το ποιος ευθύνεται και σε ποιο βαθμό αλλά με όψιμες δηλώσεις δεν αποποιούνται οι ευθύνες που υπάρχουν με τον όψιμο ζήλο καθώς το έκτακτο Δ.Σ. αποτελεί την πυξίδα ώστε να βρεθούν οι τρόποι ώστε να μην χαθεί το έργο και μαζί του τα εκατομμύρια” ελπίζοντας ότι η απόδοση των ευθυνών θα γίνει πολύ σωστά και δίκαια το..βράδυ των εκλογών…

ΑΣ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΕΥΘΥΝΕΣ

Ο Σωτήρης Μπακούρος εκ μέρους της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης άσκησε κριτική στις ατέλειες της περιφερειακής αρχής κυρίως σε ότι αφορά την καθυστέρηση ενημέρωση με την επικαιροποίηση της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου λέγοντας ότι “αυτό που προέχει είναι το έργο να ενταχθεί μέσα στις καταληκτικές ημερομηνίες ώστε να μην χαθούν τα κονδύλια ώστε να μην είμαστε συμμέτοχοι σε αυτή την κοροιδία του λιμανιού του Μαράθου”.

Ο επικεφαλής της Λαικής συσπείρωσης Σαράντος Κουκούμης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι “βρισκόμαστε σχεδόν στο μηδέν, δεν φτάνει που δεν έκαναν τίποτα για ένταξη του έργου από την περιφέρεια, παρότι ο φάκελος αρχικά ήταν σχεδόν έτοιμος από παλιά, δεν είναι μόνο η προχειρότητα που ήρθε το θέμα στο Σώμα ιδίως μετά τις ερωτήσεις παράταξης στο Περιφερειακό συμβούλιο” για να επισημάνει ότι “έγινε το τερατώδες λάθος να ληφθεί απόφαση για άλλη πρόσκληση με διαφορετικό ΑΔΑ με συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος για την συμπλήρωση του φακέλου έστω μετά από 9 μήνες που διορθώθηκε η απόφαση, αλλά το τραγικό είναι ο πολιτικός καιροσκοπισμός της περιφέρειας μέσα από το έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας που ζητά συμπληρωματικά στοιχεία που φτάνουν τα 12 όπως η επικαιροποίηση των μελέτων”.

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μαράθου κ. Μίγγας μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στη περιοχή καθώς το έργο είχε ξεχαστεί και ξαφνικά δόθηκαν ελπίδες στους ανθρώπους που μοχθούν στην περιοχή, ευχόμενος όλα τα πάνε καλά αλλά φοβάται ότι όσοι πανηγύριζαν τώρα δεν μπορούν να έρθουν ζητώντας από τον κόσμο αυτό που τους αναλογεί στην πραγματικότητα.

ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ Ο ΚΑΤΣΙΒΕΛΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
Ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Τάκης Κατσίβελας υπεραμύνθηκε των πρωτοβουλιών εξ αρχής που ανέλαβε ο Δήμος αναγνωρίζοντας όμως ότι η περιβαλλοντική μελέτη που ήταν από το 2016 όφειλε να εκσυγχρονιστεί, κάτι που έγινε από τον Ιανουάριο τρέχοντος έτους. Εστίασε στην γραφειοκρατική διαδικασία που οδήγησε σε ένα λάθος μέχρι να συμπληρωθούν όλα τα στοιχεία λέγοντας ότι “τίποτα δεν είναι εύκολο όσο το φαντάζεται κανείς”.
Μίλησε για “περιβαλλοντική μελέτη που έληξε το 2016 που έπρεπε να αναμορφωθεί, κάτι που εξήγησα στο Δ.Σ. Αυγούστου 2018 ότι λείπουν ορισμένες ενέργειες για την πληρότητα του φακέλου καθώς από τον Ιανουάριο του 2018 καταρτίστηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου νέος φάκελος με άμεση επικαιροποίηση της Περιβαλλοντικής μελέτης και άμεση συλλογή αδειών από τις αρμόδιες αρχές”.
Υπενθύμισε ότι μόνο “όταν ο φάκελος υποβληθεί ολοκληρωμένος και αξιολογηθεί στο υπουργείο και τελικά εγκριθεί μόνο τότε μπορούμε να πανηγυρίσουμε καθώς ποτέ δεν υποστηρίξαμε ότι λόγω της γραφειοκρατίας ήταν άδειος φάκελος, ο οποίος τελικά έχει ελλείψεις στην επικαιροποίηση στοιχείων μαζί με τις παρατηρήσεις για την μελέτη του έργου”.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ