Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ευλάβεια εόρτασε η Κορώνη τον ‘Αγιο Θεόδωρο τον Κορωναίο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ευλάβεια εόρτασε η Κορώνη τον ‘Αγιο θεόδωρο τον Κορωναίο που ασκήτεψε στα Κύθηρα. Ο κόσμος της Κορώνης για πρώτη φορά φέτος διοργάνωσε και απέδωσε τιμές στον Άγιό της, παρότι εορτάζεται και τιμάται και στον τόπο Αγιοσύνης του , στα Κύθηρα, το νησί της Αφροδίτης , το Τσιρίγο.
Εχθες το βράδυ, μετά τον εσπερινό έγινε λιτάνευση της εικόνας του Αγίου επι της παραλιακής οδού και της Περικλή Ράλλη , με συνοδεία της Αθηναγόρειος Φιλαρμονικής Κορώνης, του σεβάσμιου κλήρου, των τοπικών Αρχών της Κας Αντ/ρχου και του τ. συμβουλίου , Λιμενικού Σώματος, των κυριών του πολ. Συλλόγου με παραδοσιακές στολές και πλήθος πιστών απο την Κορώνη και τη γύρω περιοχή !!! Μετα το πέρας της λιτάνευσης οι επαγγελματίες και οι γυναίκες της Κορώνης πρόσφεραν πλούσια εδέσματα κ γλυκίσματα στους προσκυνητές…
Σήμερα 12 Μαίου στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στη Θ λειτουργία

Φωτογραφία του χρήστη koroni-messinias.gr.

Ο Όσιος Θεόδωρος, προστάτης των Κυθήρων, σύμφωνα με το βίο του, γεννήθηκε στην Κορώνη της Μεσσηνίας μεταξύ των ετών 870-890. Μεγάλωσε και σπούδασε στο Ναύπλιο, όπου παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά.

Η επιθυμία του να μονάσει τον έφερε στη Ρώμη και κατόπιν στη Μονεμβασία, όπου κλείστηκε σ’ ένα κελί της εκκλησίας της Θεοτόκου της Διακονίας. Από εκεί ήρθε στα Κύθηρα περί το 921, όταν η νήσος ήταν <<έρημος και αοίκητος>> λόγω των επιδρομών των Σαρακηνών της Κρήτης και μόνασε στον παλαιό χριστιανικό ναό των αγίων Σεργίου και Βάκχου, ο οποίος φαίνεται είχε ιδρυθεί στη θέση ειδωλολατρικού ναού προς τιμήν του Διονύσου. Το 922, στις 12 Μαϊου ο Όσιος Θεόδωρος απέθανε και λίγο καιρό μετά το θάνατό του ναύτες περαστικοί από τα Κύθηρα βρήκαν άθικτο το λείψανό του.

koroni-messinias.gr