Η «επίθεση» του Καμμένου στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, τα ρουσφέτια και η συνέπεια των λόγων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πριν μερικές μέρες ο ΥΕΘΑ παραχώρησε εκτενή τηλεοπτική συνέντευξη κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε σε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.). Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η λεκτική επίθεση που έκανε στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας τον οποίο ουσιαστικά κατονόμασε ως το βασικό υπεύθυνοτης ύπαρξης «ρουσφετιού» στις Ε.Δ.

Ο υπουργός αναφερόμενος στα στρατόπεδα ανά την επικράτεια και σε πιέσεις τοπικών παραγόντων,ανέφερε ότι ο ιεράρχης του «επιτίθεται συνεχώς διότι τα τετράδια με τα ρουσφέτια που του έστελνε δεν τα ικανοποιεί».

Σε διευκρίνιση που ζήτησε ο δημοσιογράφος, ο Πάνος Καμμένος είπε: «Έστελνε ολόκληρα τετράδια, οι άλλοι το κατάλαβαν, αλλά ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας θέλει να έχει 3 στρατόπεδα και ένα βιβλίο ρουσφέτι, αυτό δεν γίνεται». Δεν μας είπε βέβαια ο ΥΕΘΑ ποιοι είναι αυτοί οι περίφημοι «άλλοι» και γιατί δεν αναφέρθηκε ονομαστικά και σ΄αυτούς.

Όπως είναι εύλογα κατανοητό ο Σεβασμιότατος, τον οποίο δεν γνωρίζω προσωπικά, παρά το γεγονός ότι κατάγομαι από το νομό Μεσσηνίας, υπήρξε θύμα  «παράπλευρης απώλειας».

Δηλαδή της «εμμονής» του ΥΕΘΑ απέναντι στο νομό Μεσσηνίας, λόγω Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο αναφέρθηκε κατ΄ επανάληψη στη συνέντευξή του.

Αφού λοιπόν ο ΥΕΘΑ«κατατρόπωσε» τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, στη μάχη του απέναντι στο ρουσφέτι, ας δούμε τι έκανε ο ίδιος για το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Άμυνας.

Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του σε επίσκεψη στον Έβρο στις 07 Φεβ. 2015, έκανε δηλώσεις στις οποίες δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη Μεσσηνία και ξεκίνησε τον πόλεμο απέναντι στο ρουσφέτι. Είπε: «Οι μονάδες  στον Έβρο, στην παραμεθόριο και στα νησιά θα έχουν πληρότητα 100% τουλάχιστον.

Δεν πρόκειται να συνεχιστεί το φαινόμενο να βλέπουμε 400% πληρότητα της μονάδας στην Καλαμάτα και 30% στην παραμεθόριο». Τόνισε επίσης ότι τα «ρουσφέτια» θα έχουν χαρακτήρα μόνο καθαρά κοινωνικό-εκεί που έχουν ανάγκη τα παιδιά των ανέργων των θυμάτων της κρίσης-και όχι πολιτικό.Κανείς δεν μπορεί να είναι αντίθετος σε όλα αυτά, αλλά τι έκανε στην πραγματικότητα : Τον Ιούνιο του 2016 προώθησε και ψηφίστηκε ο ν. 4361/16 «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις»Σύμφωνα με το άρθρο 6 του νομοσχεδίου ένας μεγάλος αριθμός οπλιτών εξαιρείται του συστήματος μοριοδότησης λόγω κοινωνικών προβλημάτων (οικονομικοί, υγείας, κ.λπ). Γίνεται δε αναλυτική καταγραφή των κατηγοριών αυτών. Στο ίδιο άρθρο σε επόμενη παράγραφο αναγράφεται: «Για υπηρεσιακούς λόγους και για λόγους, που επιβάλλει η ανάγκη κοινωνικής προσφοράς των Ε.Δ., δύναται να εξαιρείται ποσοστό οπλιτών, έως το 2% του συνολικού αριθμού των καταταγέντων σε κάθε ΕΣΣΟ ανά Κλάδο των Ε.Δ.». Αφού δηλαδή προηγουμένως έχει αναδειχτεί η σημασία των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων ενώ ταυτόχρονα έχει προβλεφθεί η εξαίρεση αρκετών κατηγοριών οπλιτών λόγω σοβαρών προβλημάτων, έρχεται και το 2% το οποίο θα εξαιρείται επίσης της μοριοδότησης.  Θα είχε ενδιαφέρον να εξηγήσει ο ΥΕΘΑ για ποιο λόγο εξαιρείται το ποσοστό αυτό, ποια είναι τα κριτήρια και ποιος τα καθορίζει; Από την ώρα που έσκισε τα τετράδια με τα ρουσφέτια και οι «άλλοι» κατάλαβαν ότι έχουν να κάνουν με έναν αποφασιστικό ΥΕΘΑ που δεν σηκώνει πολλά – πολλά, ποιος διαχειρίζεται το ποσοστό αυτό που μπορεί πολύ εύκολα να γίνει 10%, καθώς έχει φροντίσει με το άρθρο 1 του ιδίου νομοσχέδιου το θέμα αυτό να υπογράφεται και να υλοποιείται από τον ίδιο ; Οι μεταθέσεις των οπλιτών είναι άραγε θέμα υψίστης εθνικής σημασίας και απαιτούν την υπογραφή από τον ΥΕΘΑ ; Όπως γίνεται αντιληπτό ο λόγος είναι ο έλεγχος της διαδικασίας και η εξυπηρέτηση αιτημάτων της εκλογικής πελατείας.

Στο σημείο αυτό θεωρώ σκόπιμο να επισημανθεί τι είναι το «ρουσφέτι» και πως ορίζεται. Προέρχεται από την τουρκική Γλώσσα rüsvet που σημαίνει “δωροδοκία” αναφέρεται στην πρακτική της (συχνά αναξιοκρατικής) εύνοιας κάποιων ατόμων εις βάρος άλλων, ενίοτε με σκοπό την εξαγορά υπηρεσιών. Για παράδειγμα, η «πώληση» θέσεων ή ευνοϊκότερης μετάθεσης ή εξυπηρέτησης τοπικών συμφερόντων, κ.λπ, από πολιτικούς, με σκοπό την «αγορά» ψήφων.Αλήθεια οι «φωτογραφικές» διατάξεις που προώθησε ο ΥΕΘΑ με το Ν. 4407/16 και αυτές που έχει σχεδιάσει  με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας που τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με τις οποίες του δίνεται το δικαίωμα να προσλαμβάνει αριθμό αξιωματικών ειδικής μονιμότητας, δηλ. Ιπτάμενους Χειριστές Ελικοπτέρων, καθώς και να επαναφέρει κάποιους που έχουν ήδη αποστρατευτεί,  τη στιγμή που ο θεσμός αυτός έχει θεωρηθεί παρωχημένος και οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων καλύπτονται από τις Στρατιωτικές Σχολές θεωρείται ρουσφέτι ή κοινωνικό αίτημα ;

Στην περίπτωση αυτή δέχεται πιέσεις από τους «άλλους» ή το θέμα αυτό το χειρίζονται οι «εμείς;»

Στη συνέντευξή που παραχώρησε ο ΥΕΘΑ  αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της αναδιοργάνωσης και δήλωσε ότι αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος του κλεισίματος στρατοπέδων, γεγονός που όπως ανέφερε θα αποφέρει οικονομικό όφελος για τις Ένοπλες Δυνάμεις περίπου 20.000.000 ευρώ. Όλως τυχαίως το ποσό αυτό είναι ισόποσο με αυτό που απώλεσαν οι Ε.Δ. από ένα μόνο στρατόπεδο,αυτό του «ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ» που «ξεπουλήθηκε» στη Θεσσαλονίκη από τη σύμβαση που υπογράφηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, σε σχέση με την προηγούμενη συμφωνία.Το θέμα της αναδιοργάνωσης είναι εξαιρετικά σοβαρό και πρέπει να προκύψει μετά από μελέτη και διακομματική εθνική συνεννόηση. Να αντιμετωπίζει συγκεντρωτικά θέματα προσωπικού, οργάνωσης, επάνδρωσης, συγκρότησης, δομής διοικήσεως δυνάμεων, διακλαδικότητας, υποστήριξης διοικητικής μέριμνας, πάντα σε συνδυασμό με τις αναγκαίες μειώσεις στους προϋπολογισμούς των Γενικών Επιτελείων. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν αντιμετωπίζεται με διάθεση εξυπηρέτησης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και με σκεπτικό αντιπαράθεσης προσωπικών διαφορών.

Ο ΥΕΘΑ στο παρελθόν με δηλώσεις του είχε αναφερθεί στο θέμα της αναδιοργάνωσης και δεν παρέλειψε και πάλι να αναφερθεί στην «αγαπημένη» του Μεσσηνία. Στις 2 Ιουν 2016 στη Βουλή, σημείωσε: «Δεν απειλείται η Καλαμάτα από τον Ομέρ Βρυώνη για να έχει στρατεύματα που φυλάνε το γραφείο του κ. Σαμαρά»,  ενώ τόνισε πως «δεν χρειάζεται να πληρώνουμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να εξυπηρετηθούν τοπικά συμφέροντα».Είναι σημαντικό να θυμάται ο καθένας και κυρίως όταν ασχολείται με την πολιτική ότι η συνέπεια είναι σεβασμός στον ίδιο τον εαυτό του και στις αρχές του. Ας θυμηθούμε τι δήλωνε ο ΥΕΘΑ τον Μάρτιο του 2015, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Καλαμάτα για την επέτειο της αποτίναξης του τουρκικού ζυγού.  Είχε δηλώσει λοιπόν : «Ο κ. Δήμαρχος ανησυχούσε σε σχέση με τη μονάδα του Στρατού. Η μονάδα του Στρατού θα παραμείνει στο στρατόπεδο, με τις απαιτούμενες δυνάμεις, οι οποίες χρειάζονται για τη λειτουργία του». Στις εξαγγελίες του ο ΥΕΘΑ για το κλείσιμο στρατοπέδων στις 2 Ιουν 16, είχε επικαλεστεί ότι αυτό θα αποτελέσει δημοσιονομικό ισοδύναμο για τη διάσωση των ειδικών μισθολογίων.Μετά την υπογραφή του 4ου μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και το νέο ειδικό μισθολόγιο που πρόκειται να εφαρμοσθεί για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, φαίνεται ότι τα ισοδύναμα πήγαν «περίπατο».

Αν ανατρέξουμε δε στις δημόσιες δεσμεύσεις και δηλώσεις του ΥΕΘΑ περί άμεσης απόδοσης του υπολοίπου 50% της απόφασης του ΣΤΕ, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι και αυτές ήταν «αέρας κοπανιστός». Τελειώνοντας και με αφορμή την επίθεση του ΥΕΘΑ στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας νομίζω ότι οι κατέχοντες δημόσια αξιώματα οφείλουν, πρώτιστα, να σέβονται και να προστατεύουν τους θεσμούς της πολιτείας, αλλά και τους ίδιους τους θεσμούς που εκπροσωπούν.

του Λάμπρου Τζούμη 

Υποστρατήγου Ε.Α