Με χορούς και παραδοσιακά εδέσματα έκλεισε το 4ο Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής στην Κορώνη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το τριήμερο πρόγραμμα του Φεστιβάλ ευχαρίστησε όλο τον κόσμο που γέμισε την Κορώνη, αφού εκτός από συνεχείς μπουφέδες με ιδιαιτέρως νόστιμα παραδοσιακά εδέσματα, ο κάθε επισκέπτης είχε την ευκαιρία να απολαύσει μουσικές παραστάσεις, βαρκαρόλες με πυροτεχνήματα και παραδοσιακούς χορούς από τους Συλλόγους της περιοχής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν η εκδήλωση γευσιγνωσίας του ελαιολάδου και κρασιού, από τον εκπαιδευτή σεμιναρίων ελαιολάδου Ιωάννη Καρβέλα, και η γιορτή γευσιγνωσίας στο τέλος των εκδηλώσεων, όπου οι κριτές από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας του Νομού Μεσσηνίας, επέλεξαν και βράβευσαν τα τρία καλύτερα πιάτα από όλα τα μαγειρεμένα εδέσματα που ετοίμασαν οι γυναίκες της Κορώνης, τα οποία είχαν βέβαια ως βασική αρχή τη Μεσογειακή Διατροφή.

Το φετινό φεστιβάλ γέμισε κυριολεκτικά κάθε σοκάκι της Εμβληματικής Κορώνης, με διάφορες παράλληλες δραστηριότητες, δίνοντας την ευκαιρία στον κόσμο κάθε ηλικίας να μάθει με ευχάριστη διάθεση για τις τοπικές παραδόσεις και Τέχνες. Από εκθέσεις ζωγραφικής και ξυλόγλυπτων έργων από Ελιά, μέχρι διαδραστικές αναγνώσεις βιβλίων για παιδιά και λαογραφικά μουσεία από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Κορώνης και Βασιλιτσίου στημένα έξω στα δρομάκια, όλα με θέμα τη Μεσογειακή Διατροφή. Το πρόγραμμα περιελάμβανε μεταξύ άλλων και ξενάγηση στο Μοναστήρι της Κορώνης.

Φωτογραφία του Γιάννης Τσίγκος.

Η τελετή λήξης του Φεστιβάλ, ξεκίνησε με την ανακήρυξη του Νεαρού Πρέσβη της Μεσογειακής Διατροφής για το έτος 2017, ο οποίος αναδείχθηκε μετά από διαγωνισμό έκθεσης ιδεών. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, βράβευσε τον πιστοποιημένο γευσιγνώστη και Πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων του ΣΕΒΙΤΕΛ Βασίλειο Καμβύση, ενώ ο ίδιος ο Δήμαρχος παρέλαβε εκ μέρους του Δήμου από το Υπουργείο Πολιτισμού τον επίσημο πάπυρο για την ένταξη της Κορώνης στη λίστα με τις Εμβληματικές Κοινότητες της Μεσογείου.

Φωτογραφία του Γιάννης Τσίγκος.

Στην τελετή λήξης μεταξύ άλλων παρευρέθησαν η Βουλευτής Μεσσηνίας Παναγιώτα Κοζομπόλη, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Αύλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Σταυρούλα Φωτοπούλου, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γεώργιος Λαζουράς, ο Δήμαρχος Πηνειού Αλέξιος Καστρινός, ο Δήμαρχος Δομοκού Δημήτριος Τζιαχρήστας, η Αντιδήμαρχος Καλαμάτας Ειρήνη Ντίντα, ο Αντιδήμαρχος Σερρών Παναγιώτης Γρηγοριάδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Αλέξανδρος Διαμαντάρας, ο Γενικός Διευθυντής της ΣΕΒΙΤΕΛ Δημήτρης Οικονόμου, ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Πάρνωνα Μαρίνης Μπερέτσος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης, ο τέως Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου-Νέστορος και του Τοπικού Συμβουλίου Κορώνης και πλήθος κόσμου.

Λίγα λόγια για τη Μεσογειακή Διατροφή και την Εμβληματική Κοινότητα της Κορώνης

Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της Μεσογειακής Διατροφής η Unesco με απόφασή της, στις 16 Νοεμβρίου 2010, την ενέταξε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Η Ελλάδα υποστήριξε ένθερμα και υπέβαλε σχετικό φάκελο υποψηφιότητας προκειμένου να ανακηρυχθεί η Κορώνη Εμβληματική Κοινότητα.

Η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί. Συνδυάζει αρμονικά το τρίπτυχο τοπικά προϊόντα διατροφής-παράδοση-ιστορία. Είναι μια περιοχή πλούσια σε αγροτικά προϊόντα, με κυρίαρχο το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο και την κορωναίικη ελιά, η οποία φύεται σε όλο το Δήμο Πύλου-Νέστορος . Οι βρώσιμες ελιές, το κρασί, οι σταφίδες, η μεγάλη ποικιλία χορταρικών, βοτάνων και αρωματικών φυτών είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που παράγονται εδώ. Σε συνδυασμό με τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας αλλά και η πίστη στα ήθη και τα έθιμα και ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος στοιχειοθετούν την επιλογή της Κορώνης ως Εμβληματικής Κοινότητας της Ελλάδας.

Η ένταξη της Μεσογειακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας ξεπερνά τα στενά σύνορα της Ελλάδας, καθώς έχει διακρατικό χαρακτήρα. Στην προσπάθεια αυτή είναι συνοδοιπόροι εκτός από την Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και το Μαρόκο. Οι χώρες που βρέχονται από τη λεκάνη της Μεσογείου και μοιράζονται κοινά διατροφικά στοιχεία.

Οι τέσσερις αυτές χώρες έχουν αναλάβει τη δέσμευση να διαφυλάξουν και να προωθήσουν τα οφέλη και τη μεγάλη αξία της μεσογειακής κουζίνας. Είναι οι θεματοφύλακες της συγκεκριμένης προσπάθειας. Συνεργάζονται στενά και στοχεύουν στη μεταβίβαση της πολιτιστικής αξίας του συγκεκριμένου διατροφικού μοντέλου στις επόμενες γενιές.

Στην υλοποίηση του μεγαλεπίβολου αυτού προγράμματος ο Δήμος Πύλου-Νέστορος είναι σε στενή και γόνιμη συνεργασία με το Μανιατάκειον Ίδρυμα. Η όλη προσπάθεια τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.