Όταν η Μάνη τραγουδά για τα δίκια της

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

 

Όταν η Μάνη τραγουδά για τα δίκια της, όταν οι πολλές φωνές γίνονται μια τότε η ελπίδα γεννιέται στα ηλιοφωτισμένα βράχια και τα μαντρογυρισμένα αγριώματά της και γίνεται απειλή γι’ αυτούς που επιβουλεύονται την ιδιαιτερότητα και την ιστορία της.

Στα κακοτράχαλα τα βουνά

με το σουραύλι και το ζουρνά

πάνω στην πέτρα την αγιασμένη

χορεύουν τώρα τρεις αντρειωμένοι…

έγραψε στον “Τσάμικο” ο Νίκος Γκάτσος λες και είχε κατά νου την Μάνη, είπε εύστοχα η Κατερίνα Κατσικέα που πρωτοστάτησε με το συγκρότημά της στην συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο “Κ. Καζάκος”, στη Μηλιά της Μάνης, Κυριακή 30 Ιουλίου, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Μάνης εναντίον των Δασικών Χαρτών.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης έγινε ενημέρωση του κοινού για το άδικο που προσπαθεί να επιβληθεί στην πατρογονική περιουσία των Μανιατών μέσω των χαρακτηρισμών των Δασικών Χαρτών. Είναι μια ακόμη νομιμοφανής προσπάθεια του κράτους που, ουσιαστικά, οδηγεί σε δήμευση περιουσιών!

Ιδιαίτερα επισημάνθηκαν οι τεράστιες ευθύνες του κράτους για την ερήμωση Μάνης: ανυπαρξία έργων υποδομής, πολιτική έντασης στις μικρές κοινωνίες, προώθηση της αστικοποίησης και της μετανάστευσης, εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα. Όλα αυτά επέφεραν στην πετρώδη και άγονη χερσόνησο του Ταινάρου την εγκατάλειψη του πληθυσμού και το άγριεμα των κτημάτων.

Παράλληλα, από το 1979 δια του δασικού νόμου 998 απαγορεύθηκε επ’ απειλή σοβαρής καταδίκης το καθάρισμα των κτημάτων· είναι αυτά που σήμερα χαρακτηρίζονται “δασικά”. Χιλιάδες Μανιατών οδηγήθηκαν στα δικαστήρια άτες

Ιδιαίτερα υπογραμμίστηκε ότι ο Αγώνας είναι ανένδοτος και δεν πρόκειται να καταθέσουν τα όπλα παρά μόνο όταν δουν την Μάνη αντιμετωπίζεται με τον σεβασμό που της αξίζει από την ιστορία και την προσφορά της στους αγώνες της Ελλάδας, από την ιδιαίτερη χρήση της άγονης και βραχώδους γης.

Παράλληλα, η Επιτροπή δήλωσε ότι δεν πρόκειται και δεν πρέπει να καταθέσουν ενστάσεις όσοι συμμετέχουν στον αγώνα διότι “είναι χαμένοι από χέρι” αφού τίποτα δεν έχει αλλάξει στην διαδικασία χαρακτηρισμού – αποχαρακτηρισμού. Τα μόνα προβλήματα που λύνει το υπουργείο είναι αυτά των καταπατητών και όχι των πραγματικών ιδιοκτητών γης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι μουσικοί:

Κατερίνα Κατσικέα, Κώστας Σπάλας, Νίκος Αστράς, Ηλίας Κατσικέας, Νίκος Λειβαδίτης, Γιάννης Αργύρης, Γιάννης Μαυροειδής, Σπύρος Κομπιλίρης, Γιάννης Λαζάρου, Δημήτρης Ταβουλάρης, Νίκος Αστράς, Χαράλαμπος Παπανικολάου, Ευανθία Κουκή.

Η Επιτροπή Αγώνα ευχαριστεί τους μουσικους και τον Άγγελο Μπελιτσάκο για την παραχώρηση του θεάτρου καθώς επίσης και τους μουσικούς για την αφιλοκερδή συμμετοχής τους.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΑΝΗΣ