Κούρεμα από 50% έως 80% για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε επιθετικές και ουσιαστικές ως προς το αποτέλεσμα ρυθμίσεις «κόκκινων» καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων προχωρούν η μια μετά την άλλη οι ελληνικές τράπεζες, με στόχο αφενός να μειώσουν το βουνό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφετέρου να δώσουν οριστικές λύσεις στους δανειολήπτες ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα, γράφει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Real News».

Τον χορό της νέας γενιάς ρυθμίσεων που περιέχουν κούρεμα οφειλών έως και 80% στα καταναλωτικά δάνεια και έως 50% στα στεγαστικά – υπό όρους και προϋποθέσεις – έχουν ανοίξει η Εθνική και η Πειραιώς, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν η Alpha Bank και η Eurobank. Το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων καταναλωτικών εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνει η εφημερίδα, ανέρχονται στα σε 41,9 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 27,5 δισ. αφορούν στεγαστικά και τα 14,4 δισ. ευρώ καταναλωτικά.

Συγκεκριμένα, με περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια θα προσδιορίζεται το ποσοστό της διαγραφής για «κόκκινα» χρέη από κάρτες, υπεραναλήψεις και καταναλωτικά δάνεια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια η ρύθμιση προβλέπει επιμήκυνση έως τα 40 χρόνια και μείωση του επιτοκίου. Όσον αφορά μεγάλα δάνεια αγοράς κατοικίας, άνω των 300.000 ευρώ, οι τράπεζες θα καλέσουν τους οφειλέτες να παραδώσουν εθελοντικά το ακίνητο τους για να διαγραφεί υπό όρους το χρέος τους.