Την καταχώρηση του ελαιοπυρήνα σαν απόβλητο από τους ελαιοτριβείς ζητά το υπουργείο Περιβάλλοντος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αντιμέτωποι με ένα απρόβλεπτο πρόβλημα βρέθηκαν οι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων της Μεσσηνίας, αφού ενημερώθηκαν μέσω ανακοίνωσης που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων, από το υπουργείο Περιβάλλοντος, για την υποχρέωση των ελαιοτριβείων να καταχωρίσουν στοιχεία για την παραγωγή ή/και αποθήκευση του ελαιοπυρήνα.

Η άμεση αντίδραση του Παμμεσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβείων ήταν να ζητηθεί αναστολή της εφαρμογής του μέτρου και να εξηγήσουν γιατί ο πυρήνας που παράγουν τα ελαιοτριβεία δεν είναι δυνατό να καταχωρηθεί σαν απόβλητο.

Σύμφωνα με όσα μας δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου, Γιάννης Ηλιάδης: «Η κίνηση αυτή μας άφησε άφωνους, έχοντας σαν δεδομένο ότι ο ελαιοπυρήνας αποτελεί υποπροϊόν αφού πληροί και τους τέσσερις ακόλουθους όρους:

Α. Είναι βέβαιη η περαιτέρω χρήση του. Μετατρέπεται σε πυρηνέλαιο και πυρηνόξυλο εδώ και πάνω από εκατό χρόνια.

Β. Χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη πυρηνελαιουργείων απευθείας χωρίς άλλη επεξεργασία.

Γ. Παράγεται ως αναπόσπαστο μέρος μια παραγωγικής διαδικασίας.

Δ. Η περαιτέρω χρήση είναι σύννομη. Σύμφωνα με τις ισχύουσες, ο ελαιοπυρήνας νομίμως παραδίδεται στα πυρηνελαιουργεία με δελτία αποστολής και τιμολόγια».

Με βάση λοιπόν αυτό το σκεπτικό, ο σύνδεσμος ελαιουργείων θεώρησε αυτονόητη την ακύρωση της απόφασης και ο Γιάννης Ηλιάδης επεσήμανε ότι: «Πέρα από τον φόβο να μη βρεθούν οι ελαιοτριβείς αντιμέτωποι με κάποιο ετεροχρονισμένο πρόστιμο και μέχρι να διαλευκανθεί πλήρως αυτή η υπόθεση ζητούμε, λόγω της σύγχυσης που έχει δημιουργηθεί, την παράταση της προθεσμίας εγγραφής των ελαιοτριβείων στο ΗΜΑ. Τέλος, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι από τον χαρακτηρισμό του ελαιοπυρήνα ως απόβλητο θίγεται ο ελαιοπυρήνας, το πυρηνέλαιο, το ραφιναρισμένο πυρηνέλαιο, και άλλα».

http://www.ypaithros.gr