Βάσεις 2017: Οι μεγάλες αυξομειώσεις και τα παράδοξα. Πέρασαν με λευκή κόλλα!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μεγάλες αυξομειώσεις στις βάσεις εισαγωγής σε σχολές των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, απο τα οποία ανακύπτουν και πολλά παράδοξα σε ότι αφορά τον ελάχιστο βαθμό εισαγωγής, αλλά και τις Σχολές που προσελκύουν αυξημένο ενδιαφέρον απο τους υποψηφίους.

Θεαματική πτώση στις Οικονομικές Σχολές του 5ου Πεδίου

Τα  τμήματα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας και του Πειραιά παρουσίασαν πτώση 1.300 μορίων, η οποία οφείλεται στις πολύ χαμηλές επιδόσεις των μαθητών στα Μαθηματικά και την Οικονομική Θεωρία.

Εντυπωσιακή άνοδος παρουσιάστηκε στα πανεπιστημιακά τμήματα της Χημείας, η οποία ήταν της τάξεως των 1.000 μορίων και οφείλεται στο γεγονός ότι τα τμήματα αυτά μετακινήθηκαν και στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Εμφανίζεται, έτσι, το παράδοξο, τα τμήματα των Χημικών Μηχανικών, που παραμένουν στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο,να παρουσιάζουν πτώση της τάξης των 300 μορίων.

Αναμενόμενη η αύξηση στις Παιδαγωγικές Σχολές

Η άνοδος στις βάσεις των Παιδαγωγικών Σχολών από 250 ως 1.200 μόρια ήταν αναμενόμενη, σύμφωνα με τους αναλυτές, λόγω της αύξησης της ζήτησης.

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, των ανθρωπιστικών σπουδών και μάλιστα στις περιζήτητες Νομικές Σχολές παρατηρήθηκαν μεικτές μεταβολές.

Η Νομική της Αθήνας υποχώρησε κατά 3ο μόρια, της Θεσσαλονίκης ανέβηκε κατά 15 μόρια και της Θράκης κατά 106 μόρια.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, υπήρξε άνοδος όλων των Σχολών του 1ου Πεδίου, κατά μέσο όρο 100 – 300 μορίων.

Σταθερή η ζήτηση των Σπουδών Υγείας

Άνοδο παρουσιάζουν όλες οι Ιατρικές Σχολές, από 32 έως 82 μόρια. Η αύξηση των βάσεων εισαγωγής ήταν ακόμη μεγαλύτερη στα ΤΕΙ Νοσηλευτικής της περιφέρειας, υπερβαίνοντας ακόμη και τα 500 μόρια.

Τα μαθηματικά «γκρέμισαν» το 2ο Πεδίο

Οι κακές επιδόσεις στα Μαθηματικά κατρακύλησαν τις βάσεις στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο.

Στις Πολυτεχνικές Σχολές των Πολιτικών Μηχανικών, η πτώση ήταν από 334 ως 603 μόρια. Στα περιζήτητα τμήματα των Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, υπήρξε πτώση από 211 έως 320 μόρια, με εξαίρεση το τμήμα των Χανίων που παρουσίασε άνοδο 98 μορίων. Μεσοσταθμική πτώση της τάξης των 500 μορίων παρατηρήθηκε σε όλες τις Φυσικομαθηματικές Σχολές.

Τα παράδοξα των Εξετάσεων

Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος κατά 5.483 μόρια στην Σχολή Δασοπονίας του Καρπενησίου, ενώ η πιο εντυπωσιακή πτώση ήταν της τάξεως των 5.104 μορίων στην Γαλλική Φιλολογία της Θεσσαλονίκης.

Ακόμη και 2.956 μόρια ήταν αρκετά για να εισαχθεί ο τελευταίος υποψήφιος της Γενικής Σειράς του Λυκείου στο Τμήμα της Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ της Λευκάδας, όπου άλλωστε όλοι οι εισακτέοι έγραψαν κάτω από την βάση, ακόμη και με επιδόσεις στις Πανελλήνιες επιπέδου «λευκής κόλλας».

Ποιο αναλυτικά, τα στατιστικά στοιχεία των πανελλαδικών εξετάσεων δείχνουν πως το 15% των φοιτητών έγραψε κάτω από τη βάση αλλά παρ’ όλα αυτά κατάφερε να περάσει.

Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το ΤΕΙ Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Λευκάδα, που δέχτηκε υποψήφιο ο οποίος είχε συγκεντρώνσει 2.956 μόρια. Δηλαδή, βαθμολογία κάτω από το 3.

Και δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα. Αν ο βαθμός εισαγωγής για τα ΤΕΙ είναι κάτω από το 5, κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε ό,τι αφορά στα ΑΕΙ. Εκεί, ανεβαίνει λίγο, πάει στο 7…

Η βάση εισαγωγής στην Ιταλική Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη ήταν κοντά στο 4, αφού υπάρχει όρος οι υποψήφιοι να έχουν τουλάχιστον 10 στην ξένη γλώσσα.

Εμείς κι εμείς

Στα παράδοξα και τα τμήματα ΤΕΙ που ενώ το υπουργείο Παιδείας αύξησε τις θέσεις, τελικά δέχτηκαν μονοψήφιο αριθμό υποψηφίων.

Έμειναν κενές, συνολικά, περίπου 230 θέσεις. Οι περισσότερες είναι σε ξενόγλωσσα τμήματα και περιφερειακά ΤΕΙ. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως τη μεγαλύτερη αύξηση εισακτέων (από 180 σε 280) είχε το τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας του ΤΕΙ Πειραιά. Από αυτούς, πάντως, μόνο οι 18 είχαν τη συγκεκριμένη σχολή ως πρώτη προτίμηση.

Στο τμήμα Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς στη Ζάκυνθο, πέρυσι δόθηκαν 120 θέσεις αλλά τελικά μπήκαν μόλις 9 υποψήφιοι. Φέτος, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στο τμήμα άλλες 10 θέσεις (έφτασε τις 130).

Από τη μεγάλη κατηγορία των υποψηφίων Γενικών Λυκείων, όμως, μπήκαν… οκτώ υποψήφιοι!

Αυξημένη ζήτηση για τα τουριστικά επαγγέλματα

«Μεγάλος πρωταγωνιστής» της ανακοίνωσης των βάσεων, είναι το νέο πανεπιστημιακό τμήμα των Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, που είχε βάση εισαγωγής τα 13.039 μόρια, επίδοση η οποία αποτυπώνει το μεγάλο ενδιαφέρον των υποψηφίων, η οποία ήταν εμφανής και στο περιφερειακό πανεπιστημιακό τμήμα της Χίου για την Οικονομία και τον Τουρισμό με, σχετικά μεγάλη βάση εισαγωγής, στα 10.548 μόρια.

Για πρώτη φορά  φέτος εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια σε ποσοστό 1% επί του συνόλου των θέσεων και υποψήφιοι παρερχόμενοι από τα Επαγγελματικά Λύκεια. Οι εισακτέοι είναι 377.

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εισήχθησαν και υποψήφιοι από την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Ενδεικτικές επιδόσεις: 18.241 μόρια στην Ιατρική Θεσσαλονίκης, 17.508 στη Νομική Θεσσαλονίκης και 16.295 μόρια στην Ιατρική Αθήνας.

Ποιες σχολές σημείωσαν πτώση και ποιες άνοδο

Στα ίδια περίπου επίπεδα με τα περσινά κυμάνθηκαν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ θεαματική ήταν η πτώση στις σχολές του 5ου Επιστημονικού Πεδίου εξαιτίας των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων στα Μαθηματικά και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Ειδικότερα, στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των περιζήτητων σχολών, όπως αυτές της Νομικής και της Ψυχολογίας, σημειώθηκε ελαφρά άνοδος χωρίς ωστόσο να λείψουν και τα αρνητικά πρόσημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Νομική Αθήνας υποχώρησε κατά 30 μόρια, ενώ αντίθετα η Νομική Θεσσαλονίκης ανέβηκε κατά 15 και της Θράκης κατά 106 μόρια.

«Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι όσο πηγαίνουμε σε χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων η αυξητική τάση διευρύνεται φτάνοντας ακόμη και τα 300 μόρια», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας υπενθυμίζοντας ότι σε αυτό το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πεδίο το 45% των υποψηφίων δεν εισάγεται σε καμία σχολή.

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο παρατηρείται μια πτωτική τάση που από τους ειδικούς αποδίδεται στη δυσκολία των Μαθηματικών. Μεσοσταθμικά η πτώση είναι στα 500 μόρια -μείωση που αποτυπώνεται κατ’ εξοχήν στις μαθηματικές σχολές. Από την άλλη πλευρά ωστόσο ο βαθμολογικός πυθμένας του πεδίου αυτού που πέρυσι είχε εξαιρετικά χαμηλές βάσεις (της τάξεως των 3.000 μορίων) φέτος παρουσίασε άνοδο. Για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο θα πρέπει να επισημανθεί ότι ουσιαστικά η πρόσβαση είναι ελεύθερη αφού οι θέσεις είναι οριακά περισσότερες από τους υποψήφιους.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (ιατρικές σχολές) επιβεβαιώθηκε και φέτος η σταθερή ζήτηση των σχολών υγείας. Οι βάσεις των ιατρικών σχολών αυξήθηκαν από 32 έως 82 μόρια, ενώ αυτή η τάση ανόδου διευρύνεται στις χαμηλότερες βαθμολογίες φτάνοντας ακόμη και τα 500 μόρια.

Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο τα παιδαγωγικά τμήματα ανέβηκαν από 500 έως και 1.300 μόρια, μια άνοδος που, όπως επισημαίνεται, δεν οφείλεται στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων αλλά στον υπερδιπλασιασμό της ζήτησης. Εδώ ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι αυτό το Επιστημονικό Πεδίο καταργείται από του χρόνου, καθώς οι σχολές του θα ενσωματωθούν στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία.

Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο οι χαμηλές επιδόσεις των μαθηματικών και των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας επιβεβαιώθηκαν και στο τελικό αποτέλεσμα. «Παρατηρείται το εντυπωσιακό γεγονός παραδοσιακά τμήματα των οικονομικών πανεπιστημίων της Αθήνας και του Πειραιά να πέφτουν κατά 1.300 μόρια» σημειώνει ο Γ. Χατζητέγας.

Εξίσου εντυπωσιακή είναι η πτώση στα τμήματα λογιστικής και διοίκησης επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια της περιφέρειας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα το οποίο κινήθηκε κάτω από τα 3.000 μόρια.

Στα «παράδοξα», που πάντως έχουν την ερμηνεία τους, οι ειδικοί περιλαμβάνουν τα τμήματα της χημείας τα οποία παρουσίασαν όλα άνοδο άνω των χιλίων μορίων. Η άνοδος αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα τμήματα αυτά εντάχθηκαν φέτος και στο 3ο, εκτός από το 2ο Επιστημονικό Πεδίο. Αντιθέτως τα τμήματα των χημικών μηχανικών που παρέμειναν στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο είχαν πτώση της τάξεως των 300 μορίων.

 

antenna,  με πληροφορίες από Καθημερινή και Τα Νέα