Με την παρουσία Παυλόπουλου τα εγκαίνια του νέου Δημαρχείου Καλαμάτας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου Δημαρχείου Καλαμάτας, το βράδυ της Παρασκευής 29 Σεπτεμβρίου 2017. Το νέο διοικητικό κέντρο του Δήμου Καλαμάτας εγκαινίασε η ΑΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.

Η τελετή των εγκαινίων ξεκίνησε στις 18.30, με αγιασμό, τον οποίον τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από κληρικούς.

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας απηύθυνε χαιρετισμό, στον οποίο ανέφερε τα εξής:
«Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,
Αποτελεί μεγάλη τιμή η υψηλή παρουσία Σας για την πόλη Σας και την πόλη μας, για την αγαπημένη μας Καλαμάτα, η οποία προοδεύει και αναπτύσσεται μέσα στην οικονομική κρίση, ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον της και αξιοποιώντας τα σπουδαία συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Αποτελεί, επίσης, τιμή για μας η παρουσία στη σημερινή εκδήλωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη, του συμπατριώτη μας Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Χαρίτση, του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιρώνη, του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτή Κιλκίς κ. Γεωργαντά, του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων κ. Λεβέντη, των Βουλευτών μας, των συναδέλφων Δημάρχων και Αυτοδιοικητικών, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη μας κ. Τατούλη και των εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε και εκφράζουμε, επίσης, στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας και τον Ιερό Κλήρο για τις ευχές, την ευλογία της Εκκλησίας μας και τη γενικότερη αποδοτική συνεργασία, στον κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, στον κ. Στάθη Καρέλια και στον κ. Κώστα Αρνόκουρο για την παρουσία τους και τη μεγάλη στήριξή τους προς την πόλη, καθώς και στους εκπροσώπους των Φορέων της Καλαμάτας, τους παρευρισκόμενους συμπολίτες και, ασφαλώς, στους εργαζόμενους στο Δήμο μας.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΕΝΑ
ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟ ΚΤΗΡΙΟ

Το νέο Δημαρχείο μας, που έχουμε την τύχη να εγκαινιάζουμε σήμερα, παραχωρήθηκε – ως πλήρως εγκαταλελειμμένο και απαξιωμένο κτήριο – στο Δήμο μας, το μεν κεντρικό συγκρότημα το 2008, με Κοινή Απόφαση των τότε Υπουργών Υγείας, Εσωτερικών και Οικονομικών. Το δε ανακατασκευασμένο κτήριο, που βρίσκεται στα δυτικά μας, παραχωρήθηκε το 2014, με Κοινή Απόφαση των τότε αντίστοιχων Υπουργών.
Η χρηματοδότηση της ανακατασκευής του κεντρικού κτηρίου εντάχθηκε σε ΣΑΕ από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο και χρηματοδοτήθηκε ακωλύτως απ’ όλους τους Υπουργούς Εσωτερικών μέχρι σήμερα, με κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό 3.500.000 ευρώ περίπου. Το παρακείμενο δυτικό κτήριο ανακατασκευάσθηκε από το Δήμο μας με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

 

ΔΩΡΕΑ ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗ

Η μελέτη για την εκ βάθρων ανακατασκευή του κτηριακού συγκροτήματος αποτέλεσε ΔΩΡΕΑ προς το Δήμο του Μεσσήνιου ευεργέτη, αοιδίμου Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου και της εταιρίας ΤΕΜΕΣ. Το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης και της εφαρμογής της είναι αυτό το κτήριο να έχει αποσπάσει ήδη δύο πρώτα Πανελλήνια Βραβεία, για την πρωτοτυπία, την πρωτοπορία στις επιλογές και την περιβαλλοντική ευαισθησία.
Δωρεά, επίσης, προς το Δήμο μας αποτελεί η επίπλωση σημαντικού μέρους του 3ου ορόφου από το συνδημότη μας επιχειρηματία κ. Γιώργο Μαντζή.ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Το νέο Δημαρχείο μας, λοιπόν, αναπτύσσεται σε οικόπεδο 15 περίπου στρεμμάτων, έχει συνολική δομημένη επιφάνεια 7.000 τετραγωνικών μέτρων, με δυνατότητα να στεγάσει όλες τις Δημοτικές Υπηρεσίες με τους εκατοντάδες υπαλλήλους μας και να δώσει άνετα θέσεις στάθμευσης για όλα τα οχήματα υπαλλήλων και επισκεπτών.

 

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ

Το κτήριο ψύχεται και θερμαίνεται από πρωτοποριακό σύστημα αξιοποίησης της γεωθερμίας και έχει ληφθεί κάθε πρόνοια για άριστες συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων μας, με την άνεση στους χώρους εργασίας, τη δυνατότητα κεντρικής ηχητικής επικοινωνίας, με μουσική σ’ όλα τα γραφεία και πίνακες ζωγραφικής σε κοινόχρηστους χώρους και γραφεία, καθώς και με οργάνωση λειτουργικών αρχειοστασίων για όλες τις Υπηρεσίες.

 

ΠΟΛΛΑ ΟΦΕΛΗ

Οι ωφέλειες από τη λειτουργία του νέου Δημαρχείου είναι ήδη ορατές στο επίπεδο της καλύτερης οργάνωσής μας, της εξοικονόμησης προσωπικού και πόρων – ως παράδειγμα, κατά 70% μειώνεται το κόστος λειτουργίας του κτηρίου από την εκμετάλλευση της γεωθερμίας- και της εξυπηρέτησης των πολιτών. Επιπλέον, σημαντικοί πόροι εξοικονομούνται από ενοίκια που κατέβαλαν φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, οι οποίοι θα στεγασθούν στο Διοικητήριο, μετά τη μεταστέγαση των Δημοτικών Υπηρεσιών στο νέο μας Δημαρχείο και την απελευθέρωση χώρων.
Σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι το Δημαρχείο μας μεταφέρθηκε και λειτουργεί στην πιο φτωχή περιοχή της Καλαμάτας, δίνοντας σοβαρές προοπτικές επίλυσης προβλημάτων και ανάπτυξης σε όλη τη δυτική πόλη, που χειμάζονταν μετά τη μεταφορά του Γενικού Νοσοκομείου.

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,
Εγκαινιάζετε σήμερα ένα έργο, για το οποίο συμβάλατε καθοριστικά ως Υπουργός Εσωτερικών και το οποίο υποστηρίχθηκε διακομματικά και από όλες τις Κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Ένα έργο, που συμβολίζει το δυναμισμό και τη δυνατότητα προσφοράς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν μάλιστα αυτή συνεργάζεται θεσμικά, δημιουργικά και αρμονικά με την εκάστοτε Κυβέρνηση της πατρίδος μας.
Θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον Υπουργό Υγείας το 2008 και σημερινό Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Αβραμόπουλο για την παραχώρηση του κεντρικού και του νοτίου κτηρίου, καθώς και προς τον Υπουργό Υγείας το 2014 κ. Βορίδη για την παραχώρηση του δυτικού κτηρίου, όπου θα στεγασθούν το Δημοτικό Ιατρείο, το Δημοτικό – Κοινωνικό Φαρμακείο και η Διεύθυνση Πρόνοιας. Θερμές ευχαριστίες εκφράζω, ακόμη, προς τον πρώην Υπουργό Ανάπτυξης κ. Μωραΐτη για την πρώτη υπογραφή χρηματοδότησης και προς το σημερινό Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη, για τις τελικές υπογραφές στους λογαριασμούς χρηματοδότησης του έργου.
Επιθυμώ να ευχαριστήσω, επίσης, τους μηχανικούς των Διευθύνσεων Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας του Δήμου μας, τις εταιρείες κατασκευής του έργου και τους εργαζόμενους σ’ αυτές για την καλή συνεργασία και το αποτέλεσμα, καθώς και τον πρώην Διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας και Δήμαρχο Τρίπολης κ. Σωτηρόπουλο για την πολύτιμη στήριξή του.
Τέλος, να θυμηθώ με συγκίνηση, για τις πολύτιμες υπηρεσίες του, ιδιαίτερα σε ζητήματα αναδιάρθρωσης και οργάνωσης των Δημοτικών Υπηρεσιών, τον Πρόεδρο των εργαζομένων και Ταμία του Δήμου μας, τον αείμνηστο Σπύρο Σαρδέλη, που χάσαμε πρόσφατα στα 52 του χρόνια.

Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,
Υπήρξε, πράγματι, πολύτιμη η συμβολή σας για τη δημιουργία του πλέον σύγχρονου Δημαρχείου της πατρίδος μας, με την πλήρη ανακατασκευή ενός κτηριακού συγκροτήματος γεμάτου από τις μνήμες χιλιάδων Καλαματιανών και Μεσσηνίων.
Σας ευχαριστώ θερμά, εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε».

Στη συνέχεια, απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Σκουρλέτης και, αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απεκάλυψε μαρμάρινη πλάκα, αναμνηστική των εγκαινίων.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος ανέφερε – μεταξύ άλλων – τα εξής:
«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση εγκαινιάζω σήμερα το νέο Δημαρχείο του Δήμου Καλαμάτας. Και συγχαίρω τον κ. Δήμαρχο και, γενικότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμάτας, διότι το νέο Δημαρχείο έρχεται να προστεθεί, και μάλιστα μ’ εμβληματικό τρόπο, στο όλο – ήδη πολύ σημαντικό – έργο, το οποίο έχουν ως τώρα επιτελέσει για την Πόλη.
I. Επιτέλους, ο Δήμος Καλαμάτας, αυτός ο Δήμος με την μεγάλη Ιστορία αλλά και το εντυπωσιακό φυσικό κάλλος– που, ευτυχώς, δεν έχει θιγεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα – αποκτά την «Εστία» που του αξίζει, κρατώντας όμως και το αρχικό εξαιρετικό παραδοσιακό κτήριο στο κέντρο της Πόλης, ως σημείο αναφοράς της πορείας του μέσα στο χρόνο.
ΙΙ. Το νέο Δημαρχείο θα διευκολύνει όλα τα όργανα του Δήμου Καλαμάτας ν’ αρθούν στο ύψος των περιστάσεων κατά την επιτέλεση της αποστολής τους, ιδίως μάλιστα σ’ αυτή την δύσκολη περίοδο για το κοινωνικό σύνολο, που χειμάζεται από την βαθειά κοινωνική και οικονομική κρίση. Κάνω αυτή την επισήμανση, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τα εξής:
Α. Πρώτον, το ίδιο το Σύνταγμα προσδιορίζει, με τις διατάξεις του άρθρου 102 που κατοχυρώνουν ιδίως την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον καίριο θεσμικό και πολιτικό ρόλο τους στο πλαίσιο της οργάνωσης και της λειτουργίας του Κράτους. Και το Κράτος – κυρίως δε η Εκτελεστική Εξουσία – οφείλει όχι μόνο να σέβεται την αυτοτέλεια αυτή, αλλά να συμβάλλει ενεργώς στην εμπέδωσή της στην πράξη.
Β. Δεύτερον, η πλειάδα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄και β ΄βαθμού – ο δε Δήμος Καλαμάτας συνιστά ένα απτό και άξιο μνείας παράδειγμα επ΄αυτού – έχουν ανταποκριθεί με το παραπάνω στις ανάγκες του κάθε κοινωνικού συνόλου που εκλέγει τα όργανά τους, κατ’ εξοχήν μέσα στην σημερινή δεινή συγκυρία. Δεν είναι υπερβολή να επισημανθεί ότι οι ως άνω Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν στηρίξει και στηρίζουν, μέσα σ’ αυτή την συγκυρία, βασικές πτυχές του Κοινωνικού Κράτους, συμβάλλοντας έτσι στην αποτροπή ρήξης του κοινωνικού ιστού. Και το έχουν πράξει με πολύ λιγότερα μέσα – οικονομικά αλλά και μέσα υλικοτεχνικής υποδομής – από εκείνα που θα έπρεπε να έχουν στην διάθεσή τους, προκειμένου ν’ αντεπεξέλθουν σ’ ένα τόσο βαρύ κοινωνικό – και όχι μόνο – καθήκον.
Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι το νέο Δημαρχείο του Δήμου Καλαμάτας να είναι η «Στέγη» τόσο των οργάνων του Δήμου όσο και του κάθε δημότη, ιδίως όταν αυτός βρίσκεται σε ανάγκη. Και είμαι βέβαιος – λαμβάνοντας υπόψη τα ως τώρα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής – ότι η ευχή μου αυτή δεν απέχει από την πραγματικότητα».

 

ΜΗΝΥΜΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Μήνυμα απέστειλε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο οποίο ανέφερε τα εξής:
«Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, αγαπητέ μου φίλε Παναγιώτη,
Σε ευχαριστώ για την πρόσκλησή σου να παραστώ στα εγκαίνια του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου της Καλαμάτας. Παρά την επιθυμία μου να είμαι κοντά σας αυτή την τόσο σημαντική στιγμή για την πόλη σας, προγραμματισμένες υποχρεώσεις μου δεν θα μου το επιτρέψουν.
Είμαι βέβαιος ότι το καινούριο Δημαρχείο, κόσμημα για την Καλαμάτα, θα είναι χώρος έμπνευσης, δημιουργίας, πολιτισμού και σημαντικού χρήσιμου έργου για την όμορφη πόλη, που τα τελευταία χρόνια, χάρις στις άοκνες προσπάθειές σου και το σωστό προγραμματισμό έχει ακόμα περισσότερο αναβαθμιστεί και αναπτύσσεται.
Πάντα θυμάμαι την τότε συνομιλία μας, όταν μου υπέβαλες αίτημα να παραχωρηθεί το οίκημα αυτό στην πόλη, με σκοπό να κατασκευαστεί το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο.
Το όραμά σου αυτό συμμερίστηκα και στήριξα με τη βεβαιότητα, ότι θα πραγματοποιείτο το σχέδιό σου στο όνομα της Πόλεως και των πολιτών της.
Είναι γνωστή η ιδιαίτερη αγάπη μου για την πόλη της Καλαμάτας, όπως και η βαθύτατη εκτίμησή μου στο πρόσωπό σου, ως άξιου Δημάρχου της και εύχομαι καλή συνέχεια στο δημιουργικό σου έργο.
Ελπίζω σύντομα να έλθω στην Καλαμάτα, να συναντηθούμε και να θαυμάσω από κοντά το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο.
Με εγκάρδιους χαιρετισμούς,
Δημήτρης Λ. Αβραμόπουλος».

Μετά το πέρας των εγκαινίων, στον 3ο όροφο του νέου Δημαρχείου, παραδόθηκε σε κοινή θέα γλυπτό πορτραίτο του αειμνήστου Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, ευεργέτη του Δήμου Καλαμάτας, με καίρια συμβολή στη δημιουργία του νέου Δημαρχείου.

Κατόπιν, ο Δήμαρχος, στο γραφείο του, επέδωσε στην ΑΕ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καλλιτεχνικό δημιούργημα του Διευθυντή του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου της ΚΕ «Φάρις» Παναγιώτη Λαμπρινίδη, που αναπαριστά λεπτομέρεια της σφραγίδας της Επαρχιακής Δημογεροντίας Καλαμάτας (1830), την οποία χρησιμοποιούσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση επί Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.
Στον Υπουργό Εσωτερικών, ο Π. Νίκας προσέφερε ανάλογο γλυπτό, που αναπαριστά λεπτομέρεια της σφραγίδας της Μεσσηνιακής Γερουσίας, του πρώτου πολιτικού οργάνου των επαναστατημένων Ελλήνων, η οποία φέρει τον ριζωμένο στην ψυχή και τη συνείδησή του έθνους Σταυρό.
Σημειώνεται, τέλος, ότι πριν την έναρξη των εγκαινίων, η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας έδωσε μικρή συναυλία.