Σύσκεψη για την επιδημική έξαρση της ιλαράς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σύσκεψη σχετικά με την επιδημική έξαρση της ιλαράς και γενικότερα  τους εμβολιασμούς και την προστασία που προσφέρουν, πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017 με τη συμμετοχή της Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού κας Ελένης Παναγιωτοπούλου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Βασίλειος Διαμαντόπουλος Ιατρός Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας κα Δήμητρα Στεφανοπούλου και η Συντονίστρια – Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας Νοσοκομείου Ναυπλίου, Παιδίατρος κα Γεωργία Παναγοπούλου, ως εκπρόσωπος της Νοσηλευτικής Μονάδας Αργολίδας.

Η Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε ότι  λόγω της έξαρσης που παρατηρείται, πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα εμβολιασμοί ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως οι Ρομά, υπό την αιγίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, με το οποίο συνεργάζεται στενά η Περιφέρεια Πελοποννήσου. 

Η δράση αυτή ήδη ολοκληρώθηκε στην Κορινθία, με τον εμβολιασμό 285 ατόμων και από σήμερα θα διεξαχθεί στην Αργολίδα, σε καταυλισμούς Ρομά καθώς και στο Άστρος Κυνουρίας.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας έχει συνεχή επαφή με το ΚΕΕΛΠΝΟ και συνδράμει επιστημονικά στο επίπεδο των εμβολιασμών. Έχει για το λόγο αυτό εξασφαλίσει ικανό αριθμό εμβολίων,  συνδράμοντας σε αυτή την προσπάθεια, και θα αναλάβει την εμβολιαστική δράση σε σχολεία της Μεσσηνίας. Συγχρόνως συνεπικουρεί με τη χορήγηση βιβλιαρίων υγείας παιδιού και άλλες δράσεις, όπου απαιτείται.

Από όλους τους συμμετέχοντες υπογραμμίστηκε η σημασία που έχει η υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού και η τήρηση από τους γονείς των απαραίτητων εμβολιασμών των παιδιών τους, σε απόλυτη συνεργασία με τους ιατρούς, και  οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από τη μη συμμόρφωση με τις  ιατρικές οδηγίες, Ειδική αναφορά έγινε στη δυνατότητα και των ανασφάλιστων ατόμων να εμβολιάζονται δωρεάν, στα νοσοκομεία. Επίσης αναφέρθηκε η ανάγκη του έγκαιρου εμβολιασμού έναντι του ιού της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου σε ειδικές ομάδες πληθυσμού.

Για την περαιτέρω αναλυτική ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους εμβολιασμούς η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα διοργανώσει σχετικές δράσεις – ημερίδες, με αφετηρία την Κορινθία, με σκοπό την υπεύθυνη και τεκμηριωμένη ενημέρωση και την εκ τούτου προάσπιση της Δημόσιας Υγείας ως κοινωνικού αγαθού.