Εναρκήριο λάκτισμα για την ελαιοκομική περίοδο με διάχυτο προβληματισμό την ξηρασία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου σηματοδοτεί το τελευταίο 10ήμερο του Οκτωβρίου τόσο στην Τριφυλία όσο και σε περιοχές της Μεσσηνίας κυρίως στην περιφέρεια της Καλαμάτας σε μικρά κοινοτικά διαμερίσματα. Τα σκήπτρα διατηρεί πάντως η νότια Τριφυλία όπου θα ξεκινήσει η έκθλιψη του γνωστής μαύρης ελιάς η οποία συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς, για να προχωρήσει η συγκομιδή της ποικιλίας κορωνέικης.
Η εκτίμηση είναι ότι η παραγωγή μαυροελιάς μπορεί να ξεπεράσει τους 1,500 τόνους, ενώ για την επικρατέστερη ποικιλία της κορωνέικης είναι νωρίς να βγουν συμπεράσματα καθώς υπάρχουν διακυμάνσεις στην παραγωγή, αν και σε γενικές γραμμές δεν αποκλείεται να κινηθεί στα ίδια με πέρσι επίπεδα κοντά στους 22.000 τόνους. Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζεται σε ορεινές περιοχές που έχουν συγκρατήσει ποσότητες νερού για την θρέψη του καρπού.
Αυτό που προβληματίζει πάντως τους εμπλεκόμενους φορείς είναι η παρατεταμένη ξηρασία σε ορισμένες περιοχές, παρά τις βροχοπτώσεις που παρατηρήθηκαν σε άλλες περιπτώσεις οι οποίες όμως δεν ήταν πάντα ευεργετικές για την συγκράτηση των υδάτων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στην Τριφυλία θα πρέπει να λειτουργήσει πλήρως το Φιλιατρινό φράγμα για το οποίο δεν έχουν τελεσφορήσει ακόμα οι μελέτης για την δημιουργία άδρευσης στις καλλιέργειες της περιοχής. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο κάμπος των Φιλιατρών μέχρι την ορεινή ζώνη εκτείνεται σε χιλιάδες στρέμματα που απαιτούν καινοτόμες δράσεις στην πρωτογενή παραγωγή. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ