Ανεξαρτησία της Καταλονίας κήρυξε το Κοινοβούλιό της

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Υπέρ της κήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας απ’ την Ισπανία ψήφισαν σήμερα 70 βουλευτές του τοπικού κοινοβουλίου, σε μια ιστορική ψηφοφορία για την περιφέρεια, την ώρα που η Γερουσία της Ισπανίας καλείται να αποφασίσει αν θα ανάψει το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση του άρθρου 155.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κάλεσε να υπάρξει ηρεμία είπε πως η κυριαρχία του νόμου θα αποκατασταθεί στην Καταλονία.
Την πρόταση για απόσχιση που κατατέθηκε αφότου ο αυτονομιστής ηγέτης Κάρλες Πουντζντεμόν απέκλεισε χθες το σενάριο των πρόωρων εκλογών, στήριξαν με τη ψήφο τους βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos.
Απ’ την αίθουσα αποχώρησαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία.

Το αποτέλεσμα υποδέχθηκαν με χειροκρότημα και αγκαλιές οι παρόντες βουλευτές, ενώ έξω απ’ την καταλανική βουλή πλήθος κόσμου περίμενε με αγωνία το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, με πολλούς να ξεσπούν σε δάκρυα χαράς.

Η σημερινή ψηφοφορία ακολούθησε ακόμη μια εβδομάδα έντασης ανάμεσα στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη.

Το ψήφισμα ζητά από την καταλανική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την αναγνώρισή της στο εξωτερικό.

Live: Catalonia declares independence

Watch live: Catalonia declares independence, with crowds gathering in Barcelona, and lawmakers reacting there and in Madrid.

Publié par Channel 4 News sur vendredi 27 octobre 2017