Kαρέλιας… εναντίον Καρέλια

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Όλη η επιχειρηματική πιάτσα προσπαθεί να ερμηνεύσει τους λόγους που η εύρωστη ιστορική καπνοβιομηχανία Καρέλια βρίσκεται εδώ και χρόνια σε έναν εσωτερικό «εμφύλιο» μεταξύ των κυρίων μετόχων που προσπαθούν ο καθένας για διαφορετικό λόγο να έχει το πάνω χέρι στην οικονομική διαχείριση της εταιρίας.

Το χρώμα του χρήματος

Αρκετοί που γνωρίζουν τα εσωτερικά της οικογένειας Καρέλια θεωρούν ότι η χήρα του Κωνσταντίνου Καρέλια, Μίνα και η κόρη της Ιωάννα αποφάσισαν χθες να εναντιωθούν ξανά κατά του Ανδρέα, Στάθη και Βικτώριας Καρέλια (κατόχους του πλειοψηφικού ποσοστού της «Καρέλιας») με στόχο να γίνει μεγαλύτερη μοιρασιά των μερισμάτων.

Πάντως είναι πολύ δύσκολο να ερμηνεύσει κανείς την τακτική των  δυο κυριών  που ελέγχουν το 45% της ιστορικής καπνοβιομηχανίας που και στο παρελθόν απειλούσαν με διαχειριστικό έλεγχο μια διοίκηση, η οποία παρά την κρίση συνέχισε να παράγει ισχυρά κέρδη και να επιβραβεύει τους μετόχους με υψηλά μερίσματα και τους εργαζομένους της με πλούσιες παροχές.

Η ανακοίνωση των δικηγόρων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δικηγόροι τους, στη διάρκεια της χθεσινής συνέλευσης έθεσαν ερωτήματα για την δραστηριοποίηση της εταιρείας μέσω θυγατρικών και για τις συναλλακτικές σχέσεις της μητρικής εταιρείας με τις θυγατρικές της, καθώς και ζητήματα που άπτονται σε χορηγηθέντα δάνεια και στα αποθεματικά της εταιρίας.

Παράλληλα, απείχαν από την ψηφοφορία επί του συνόλου των θεμάτων της Γενικής Συνέλευσης, όπως η έγκριση των αιτήσεων και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, η απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή από κάθε ευθύνη για τα πεπραγμένα τους κ.λ.π.

Ανεξάρτητα πάντως από τους λόγους και τις επιδιώξεις της Μίνας (Ασημίνας) και  Ιωάννας Καρέλια, ο εσωτερικός «εμφύλιος» σίγουρα πλήττει το κύρος της ιστορικής καπνοβιομηχανίας  και δίνει τροφή για αρνητικά δημοσιεύματα . Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές… της οικογένειας Καρέλια  για το «χρώμα»του χρήματος  δεν βοηθάει την  ελληνική επιχειρηματικότητα. Ας τα βρούν επιτέλους μεταξύ τους  η οικογένεια Καρέλια, η οποία  τα τελευταία χρόνια  δίνει μαθήματα ενός υγιούς επιχειρηματικού management. Όλοι γνωρίζουμε  το  δυνατό status  της επιχείρησης. Αλλά  αυτή η στιβαρή εταιρική εικόνα πρέπει να διασφαλισθεί εκ των έσω. Η Καρέλια, η οποία έχει κερδίσει τον θαυμασμό της κοινωνίας για τις παροχές προς τους εργαζομένους της, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία χρειάζεται και ενδοεταιρική αρμονία για να συνεχίσει να  αναπτύσσεται.

Πάντως, σύμφωνα με έγκυρες πηγές η διοίκηση και συγκεκριμένα οCEOτης  εταιρίας   Ανδρέας Καρέλιας  δεν ανησυχεί για τις εξελίξεις και εμφανίζεται σίγουρος πως οι κραδασμοί θα ξεπεραστούν σύντομα, με την εταιρία να συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία της.

Γράφει ο: Θάνος Ξυδόπουλος