To Δ.Σ. ενέκρινε τον προϋπολογισμό 2021 – Νοικοκυρεμένος ο Δήμος Καλαμάτας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγκρίθηκε από το Δ.Σ. Καλαμάτας, κατά την 26η/2020, ειδική συνεδρίασή του, που διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020, ο προϋπολογισμός του Δήμου Καλαμάτας, έτους 2021.

Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΡΕΑΛΙΣΜΟ, ΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ»

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος, με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ανέφερε:

«Η πανδημία και οι συνέπειές της στην οικονομία είναι βέβαιο (το παρατηρούμε ήδη στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2020) θα έχουν έντονο αποτύπωμα και τοπικά.

Πριν αναφερθώ στον προϋπολογισμό, θα ήθελα να ευχαριστήσω στο πρόσωπο της κυρίας Ηλιοπούλου την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου αλλά και όλες τις Διευθύνσεις του Δήμου, που συνεργάζονται για να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι ο Δήμος Καλαμάτας αποτελεί έναν φερέγγυο οργανισμό με σημαντική συμβολή στην τοπική οικονομία. Ένας Δήμος με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα.

Δεν είναι τυχαίο, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, απαιτείτε πολλή δουλειά για να παραμένει ο Δήμος νοικοκυρεμένος και ικανός ακόμα και σε πρωτόγνωρες συνθήκες, να στηρίζει τις δομές του και κατ’ επέκταση τους δημότες του.

Μετά από δεκαετή κρίση, σήμερα καλούμαστε να διαχειριστούμε και μία πανδημία. Τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά και στο πλαίσιο αυτό είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στον σχεδιασμό μας. Και λέω προσεκτικοί γιατί ο Δήμος έχει ετοιμάσει και προγραμματίζει σειρά έργων και παρεμβάσεων. Λίγες ημέρες νωρίτερα ψηφίσαμε το τεχνικό πρόγραμμα του 2021 που πλησιάζει τα 20 εκατ. ευρώ. Αναμένουμε όμως πολλές ακόμα εντάξεις έργων.  Χρήματα δηλαδή που θα έρθουν μέσα στη χρονιά και θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε τροποποιήσεις τόσο του τεχνικού προγράμματος όσο και του προϋπολογισμού.

Το αναφέρω αυτό καθώς όλοι γνωρίζουν, ότι ο προϋπολογισμός αποτελεί μία πρόβλεψη εσόδων και δαπανών, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την κρατική χρηματοδότηση. Μία χρηματοδότηση που τα τελευταία χρόνια βαίνει μειούμενη και σε κάθε περίπτωση δεν καλύπτει τις ανάγκες των Δήμων. Είναι χαρακτηριστικό αν δει κανείς τα ποσά που αφορούν τους ΚΑΠ ή την ΣΑΤΑ.

Ο αρχικός προϋπολογισμός για το 2021 ανέρχεται σε 70.027.739,10 €.

Αυξημένος σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό που είχαμε ψηφίσει πέρυσι κατά περίπου 3 εκατ. € και κατά 11 εκατ. € περίπου από τον αντίστοιχο του 2019.

Να σημειώσω ακόμα ότι ο προϋπολογισμός έχει αποσταλεί από το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ δίχως επισημάνσεις, ενώ έχουν τηρηθεί αυστηρά όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.

Ως Δήμος Καλαμάτας συνεχίζουμε δυναμικά και με ρεαλισμό, υπηρετώντας την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχή μας. Με έμφαση σε όλο το Δήμο, την πόλη και τα χωριά, το κέντρο και τις γειτονιές, με μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα αλλά και που θωρακίζουν το Δήμο για τα επόμενα χρόνια.

Διεκδικούμε κάθε πιθανή χρηματοδότηση, Π.Δ.Ε., Τομεακά Υπουργείων, Ε.Π. Περιφέρειας, ΕΣΠΑ, Φιλόδημος, Αντώνης Τρίτσης, Ταμείο Ανάκαμψης, με υποβολή προτάσεων και διεκδίκηση χρημάτων για στήριξη δομών και δράσεων.

Δεν θέλω να αναφερθώ στις κρατικές χρηματοδοτήσεις παλαιότερων ετών που ήταν σαφώς περισσότερες. Δυστυχώς στη μεταμνημονιακή Ελλάδα οι Δήμοι αν και στην πρώτη γραμμή στήριξης των κοινωνιών, φορτωμένοι με αρμοδιότητες, παραμένουν δίχως τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις. Γίνεται σήμερα μια προσπάθεια να υπάρξει βελτίωση και σίγουρα είναι στη σωστή κατεύθυνση από το Υπουργείο, μένει να δούμε τι θα ακολουθήσει. Και για να είμαστε δίκαιοι, ήδη ο Δήμος έχει λάβει χρήματα για να αντιμετωπίσει ζητήματα που σχετίζονται με την υστέρηση των εσόδων λόγω μιας άτυπης μερικής παύσης πληρωμών.

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021 ανοίγει σήμερα και θα τον συζητήσουμε πολλές φορές ακόμα, μέσα στο 2021 όπως και  το τεχνικό πρόγραμμα. Να δούμε και τα ποσά που τελικά θα λάβουμε από το κεντρικό κράτος και φυσικά να ενσωματώσουμε και τα χρήματα που διεκδικούμε μέσα από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, από τις προτάσεις δηλαδή που ετοιμάζονται προς κατάθεση.

Μερικές επισημάνσεις ακόμα.

Έσπευσαν κάποιοι να μας κατηγορήσουν για τα δημοτικά τέλη, ότι δεν κάνουμε μειώσεις. Όταν εδώ και 14 χρόνια δεν έχουν υπάρξει αυξήσεις, όταν ακόμα και πέρυσι έγιναν σπουδαίες μειώσεις, όταν καθόλη την υγειονομική κρίση ο Δήμος έχει προβεί σε μειώσεις τελών και πέραν των όσων το κράτος παρουσίασε.

Καταλαβαίνουμε ότι και αυτό εντάσσεται στον αντιπολιτευτικό λόγο, υπάρχει όμως και ο άλλος αντιπολιτευτικός λόγος αυτός που με σοβαρότητα λέει προσέξτε τα πράγματα είναι δύσκολα μην εκτραπεί ο προϋπολογισμός, αυτόν λοιπόν εμείς ως Δημοτική Αρχή των χειροκροτούμε.

Η αλήθεια είναι μία και αυτή αποτυπώνεται μέσα από τα επίσημα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας. Διατηρούμε το Δήμο όρθιο σε συνθήκες δύσκολες. Ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες των δημοτών μας και να πρωταγωνιστήσει μέσα από την υλοποίηση έργων».