Κατά των υπουργών Οικονομικών και Γεωργικής Ανάπτυξης, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Μεσσήνης και του ΕΛΓΑ στρέφεται με αγωγή που κατέθεσε αγρότης και κτηνοτρόφος από την Εύα, μέσω του δικηγόρου του Παναγιώτη Γιαννόπουλου, αναφορικά με τις ζημιές που υπέστη πέρυσι από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, για την απώλεια του εισοδήματός του και για τις ευθύνες που είχαν και δεν ανέλαβαν.
Πρόκειται πιθανότατα για την πρώτη αγωγή που κατατίθεται από θιγόμενο πολίτη μετά τις πλημμύρες στη Μεσσηνία, με την εξέλιξή της και ιδιαίτερα το αποτέλεσμά της να έχουν τεράστιο ενδιαφέρον.
Να υπενθυμίσουμε ότι μετά τις πλημμύρες μήνυση κατά παντός υπευθύνου είχε καταθέσει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης.
Δεν καθαρίσθηκαν οι χείμαρροι
Στην αγωγή του ο αγρότης – κτηνοτρόφος επισημαίνει ότι οι καταστροφικές και ζημιογόνες σε βάρος της γεωργικής του εκμετάλλευσης συνέπειες δεν οφείλονταν στην ένταση και τη διάρκεια της βροχόπτωσης, αλλά στις παραλείψεις των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας να λάβουν τα στοιχειώδη μέτρα.
Εξηγώντας, αναφέρει ότι ο Δήμος Μεσσήνης και η Περιφέρεια δεν είχαν προχωρήσει, όπως νομικά είναι υποχρεωμένοι, στον καθαρισμό των χειμάρρων της περιοχής και συγκεκριμένα του χειμάρρου «Λιγίδι».
Επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος χείμαρρος δεν είχε καθαρισθεί, όχι μόνο το 2016, αλλά ούτε τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, δεν είχαν καθαρισθεί όλοι οι μικρότεροι χείμαρροι και τα χανδάκια αποστράγγισης που απολήγουν στο χείμαρρο αυτό. Προσθέτει στην αγωγή του ότι οι αρμόδιοι την ημέρα της έντονης βροχόπτωσης δεν προχώρησαν στη διάνοιξη του φράγματος του Παμίσου, που βρίσκεται στη θέση «Άρη», όπου καταλήγει ο συγκεκριμένος χείμαρρος, με αποτέλεσμα την υπερχείλιση της κοίτης του Παμίσου και την καταστροφή όλων των παρόχθιων αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Παράλληλα, σημειώνει ότι κανένας τους δεν είχε προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια ενημέρωσης των αγροτών της περιοχής για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, τα οποία γνώριζαν πολλές ημέρες νωρίτερα, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και την Ειδική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Ζημιές
Αποτέλεσμα της αδράνειάς τους, όπως επικαλείται ο εναγόμενος, ήταν να καταστραφεί ολοκληρωτικά η γεωργική του εκμετάλλευση, η οποία αποτελείται από την καλλιέργεια 20 στρεμμάτων σταφίδας και 12 στρεμμάτων μηδικής (τριφυλλιού). Επίσης, καταστράφηκαν δύο ελαιοπερίβολα.
Ακολούθως, υπογραμμίζει πως το ότι κρατήθηκε σφραγισμένο το φράγμα του Παμίσου προκάλεσε την υπερχείλιση του ποταμού και μετέτρεψε τα κτήματα του με τη σταφίδα και τη μηδική σε απέραντη λίμνη, καταστρέφοντας τα φυτευθέντα κλήματα και το τριφύλλι.
Μάλιστα, τα 20 στρέμματα σταφίδας τα είχε φυτεύσει το 2014 και φέτος περίμενε το πρώτο αγροτικό εισόδημα από αυτά. Μετά την αποστράγγιση των νερών αναγκάστηκε να προβεί σε νέα φύτευση της σταφίδας, αγοράζοντας νέα κλήματα, αλλά και σιδερένιους δοκούς στήριξης των γραμμικών σειρών των φυτευθέντων κλημάτων. Για τη φύτευση της νέας σταφίδας και την προμήθεια των σχετικών υλικών δαπάνησε συνολικά το ποσό των 16.000 ευρώ, ποσό το οποίο ακόμα οφείλει.
Η ζημιά όμως δε σταματά εδώ. Ο αγρότης περίμενε ότι φέτος θα συλλέξει περίπου 6 τόνους σταφίδας, από την πώληση της οποίας θα κέρδιζε 6.700 ευρώ, όπως και στα επόμενα έτη και δη το 2018, 2019 και 2020, με αποτέλεσμα να υποστεί περιουσιακή απώλεια 26.800 ευρώ.
Η σταφίδα που φύτεψε μετά τις πλημύρες θα ξεκινήσει να αποδίδει εισόδημα μετά το 2020.
Επίσης, καταστράφηκε ολοσχερώς η καλλιέργεια των 12 στρεμμάτων με τριφύλλι και προχώρησε σε επανασπορά δαπανώντας 2.420 ευρώ για σπόρους, άροση και λίπανση του αγρού. Από την καταστροφή του υπέστη ζημία τουλάχιστον 6 τόνων τριφυλλιού για το 2016, του οποίου η τιμή κιλού είναι 0,30 ευρώ και, άρα, ζημιώθηκε κατά 1.800 ευρώ.
Ελιές και πρόβατα
Η καταστροφή του τριφυλλιού, όμως, επέφερε τη μη δυνατότητα να ταΐσει τα πρόβατά του, με αποτέλεσμα να μειωθεί η γαλακτοφορία τους κατά ποσοστό 30% και αντί να συλλέξει 50 τόνους γάλακτος, να συλλέξει μόνο 35 και η ζημιά από την απώλεια των 15 τόνων να ανέλθει σε 16.500 ευρώ.
Ακόμα, καταστράφηκαν ολικώς τα ελαιόδενδρά του στο ένα κτήμα, γιατί όταν υπερχείλισε ο χείμαρρος «Λιγίδι», εξαιτίας της έλλειψης καθαρισμού του, εξαφανίσθηκαν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην αγωγή του, από πέτρες και ξένα υλικά. Από δέντρα αυτά έπαιρνε κάθε χρόνο 1.000 κιλά ελαιολάδου, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά 4.000 ευρώ για το 2016 και ισόποση ζημία για τα επόμενα έτη μέχρι και το 2020, δηλαδή συνολική ζημία 20.000 ευρώ.
Για να προχωρήσει, δε, σε νέα φύτευση ελιών και καθαρισμό του κτήματος χρειάζεται 2.000 ευρώ.
Τέλος, ολική καταστροφή επήλθε και στο δεύτερο ελαιοπερίβολό του, με αποτέλεσμα να υποστεί απώλεια εισοδήματος για πέντε χρόνια, ανερχόμενη σε 3.000 ευρώ ανά έτος και συνολικά σε 15.000 ευρώ, πλέον των 700 ευρώ που δαπάνησε για την εκ νέου φύτευση των ελιών.
Του έδωσαν 500 ευρώ
Για όλα αυτά ο ΕΛΓΑ τον αποζημίωσε με το ποσό των… 500 ευρώ, το οποίο, όπως λέει και ο ίδιος στην αγωγή του, «μόνο ως φιλοδώρημα επαιτείας μπορεί να εκληφθεί».
Επιπρόσθετα, από τις πλημμύρες καταστράφηκαν εντελώς οι περιφράξεις των κτημάτων του, για τις οποίες είχε δαπανήσει 3.000 ευρώ.
Μαζί με την αποθετική ζημιά όλων το ποσό που υπολογίζει στη αγωγή του ο αγρότης ανέρχεται στο ύψος των 133.420 ευρώ.
Ζητά, λοιπόν, οι υπουργοί, ο Δήμος Μεσσήνης, η περιφέρεια και ο ΕΛΓΑ να τον αποζημιώσουν με το ποσό αυτό και να καταδικασθούν για τις δικαστικές του δαπάνες.
Της Βίκυς Βετουλάκη
www.tharrosnews.gr