Αθήνα: “Πειρατική” αλλά “στοχευμένη” η έξοδος του Oruc Reis – Πού αποσκοπεί η Άγκυρα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η Αθήνα εκτιμά πως η κίνηση της Τουρκίας να βγάλει και πάλι το Oruc Reis στο Αιγαίο, μόλις 6,5 μίλια από το Καστελλόριζο, γίνεται για να δημιουργήσει ένα νέο “τετελεσμένο” – Πώς απαντά η ελληνική πλευρά.

Γεγονός είναι πως ανήμερα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής, η Αθήνα δεν περίμενε μια τόσο προκλητική κίνηση από την Τουρκία. Τη στιγμή μάλιστα που ο διεθνής παράγοντας έχει ρίξει όλο το βάρος στην επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, για τις οποίες το μόνο που απέμενε ήταν ο ορισμός της ημερομηνίας.

Γι αυτό και το Υπουργείο Εξωτερικών στην οξύτατη ανακοίνωση που εξέδωσε σημείωνε πως «Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο. Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Η Αθήνα εκτιμά πως η κίνηση της Τουρκίας να βγάλει και πάλι το Oruc Reis στο Αιγαίο, μόλις 6,5 μίλια από το Καστελλόριζο, γίνεται για να δημιουργήσει ένα νέο “τετελεσμένο”: Πως δεν αναγνωρίζει ελληνική δικαιοδοσία πέραν των 6 ναυτικών μιλίων.

Αντιθέτως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που μόλις πριν λίγες ημέρες συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, έδειξε σαν “έτοιμος από καιρό”.

Με ένα προκλητικό tweet, τελείως “ξένο” προς το αξίωμά του, έδειξε να χαίρεται με το “κατόρθωμα” της Τουρκίας. Η ανάρτηση έγραφε μόλις δύο λέξεις: Oruc Reis.

Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση. Εκτός από την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, εκδόθηκε αντι-Navtex που έκανε γνωστό σε κάθε ενδιαφερόμενο και όχι μόνο, πως η τουρκική NAVTEX είναι «παράνομη» και αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Παράλληλα τόσο ο Νίκος Δένδιας σήμερα, όσο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής θα θέσουν το θέμα της νέας εξόδου του Oruc Reis στο Αιγαίο.

Αυτό που έχει εξαιρετική σημασία πάντως, είναι το γεγονός ότι η κίνηση της Τουρκίας δεν “αιφνιδίασε” την στρατιωτική ηγεσία, καθώς μετά την Ελληνοτουρκική κρίση του Αυγούστου τα Ελληνικά πολεμικά πλοία -αν και μειώθηκαν οι μονάδες επιφανείας- ποτέ δεν έφυγαν από την περιοχή, ενώ τα πολεμικά πλοία “αυξημένης επιφυλακής” βρίσκονται σε προωθημένες θέσεις.

Πηγή: newsit.gr