Απεβίωσε ο διακεκριμένος Ακαδημαϊκός, καθηγητής Φιλοσοφίας Ευάγγελος Μουτσόπουλος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απεβίωσε την Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021, ο Ακαδημαϊκός, καθηγητής Φιλοσοφίας Ευάγγελος Μουτσόπουλος σε ηλικία 91 ετών. Ο εκλιπών με καταγωγή από τη Μεσσήνη (από την πλευρά του πατρός του), υπήρξε διακεκριμένο τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1984, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και είχε πολυετή διδασκαλία σε ξένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Επιθυμία του αειμνήστου καθηγητή ήταν η αγαπημένη του γενέτειρα, η Μεσσήνη, να καταστεί εστία των γραμμάτων και του πολιτισμού. Ως πρόεδρος του Iδρύματος Eρεύνης και Eκδόσεων Nεοελληνικής Φιλοσοφίας, κατάφερε να εξασφαλίσει στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανέγερση του κτιρίου του Φιλοσοφικού Κέντρου Μεσσήνης, σε οικόπεδο που είχε παραχωρήσει γι’ αυτόν τον σκοπό η τότε Δημοτική Αρχή. Στο κτίριο αυτό πραγματοποιήθηκαν πάμπολλα διεθνή και εθνικά συνέδρια και διαλέξεις.

Ο Ευάγγελος Μουτσόπουλος υπήρξε επίτιμος διδάκτορας πολλών πανεπιστημίων, τιμήθηκε με πολλαπλές διακρίσεις και ήταν επίτιμο, τακτικό ή αντεπιστέλλον μέλος πολλών εθνικών ή διεθνών ακαδημιών του εξωτερικού.

Το πλούσιο συγγραφικό του έργο έχει μεταφρασθεί σε πολλές ξένες γλώσσες.

Η Δημοτική Αρχή εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος σπουδαίου φιλοσόφου, που έδειξε έμπρακτα την αγάπη του για τη Μεσσήνη. Η απώλεια του θεμελιωτή των πέντε νέων φιλοσοφικών κλάδων αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό εντός και εκτός συνόρων και σκιάζει ολόκληρο τον πνευματικό κόσμο.