Αρχίζει αύριο Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019 το μεγάλο πανηγύρι της χορωδιακής μουσικής

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με 38 χορωδίες από 15 χώρες και πάνω από 1.200 χορωδούς και συνοδούς, ξεκινά αύριο Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019 ο 3ος Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας. Τον διοργανώνουν, σε συνέχεια των άκρως επιτυχημένων Διαγωνισμών και Φεστιβάλ Χορωδιών του 2015 και του 2017, ο Δήμος Καλαμάτας και ο διεθνής πολιτιστικός οργανισμός Interkultur. Η φιλοδοξία των διοργανωτών είναι και φέτος ο Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας να εξυψώσει τη χορωδιακή μουσική, να προβάλει την Καλαμάτα και να διαφημίσει τη χώρα μας ανά την υφήλιο.
Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και οι Καλλιτεχνικοί Διευθυντές του 3ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών, ο Λετονός Romans Vanags, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου και ο Στάθης Γυφτάκης, Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, έγινε εκτενής αναφορά στον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας και αναλύθηκαν παράμετροι της διαγωνιστικής, αλλά και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς ο Διαγωνισμός υπηρετεί και την παράμετρο της μουσικής παιδείας.ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΛΛΟΝ ΑΥΤΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ»

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε τα εξής:
«Η Καλαμάτα υποδέχεται τους εκατοντάδες φίλους της χορωδιακής μουσικής, που έρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου. Υποδέχεται το διεθνή πολιτιστικό οργανισμό Interkultur, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Romans Vanags και τα στελέχη του, που μαζί με τη διοίκηση της Interkultur πριν από τέσσερα χρόνια άνοιξαν για την πόλη της Καλαμάτας ένα «παράθυρο» στον κόσμο της χορωδιακής μουσικής.
Αποτίουμε φόρο τιμής στη μνήμη του μεγάλου καλλιτέχνη της χορωδιακής μουσικής, του αείμνηστου Christian Ljunggren, επίτιμου Προέδρου της Interkultur και φίλου της πόλης της Καλαμάτας, που μαζί με τον Πρόεδρο κ. Günter Titsch έθεσαν τα θεμέλια αυτού του Διαγωνισμού.
Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω τον πρώην Δήμαρχο Καλαμάτας και νυν Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα, γιατί πίστεψε σε αυτήν την εκδήλωση και πραγματοποίησε δύο σημαντικούς Διαγωνισμούς τα προηγούμενα χρόνια.
Έχουμε πει ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών έχει παρελθόν, έχει παρόν και, σίγουρα, θα έχει και λαμπρό μέλλον.
Καλή επιτυχία στον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών και καλή διασκέδαση σε όλους».

R. VANAGS: «ΚΑΛΑΜΑΤΑ, Η ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διαγωνισμού και στέλεχος της Interkultur, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Romans Vanags, είπε τα εξής:
«Είμαι ευτυχής διότι η τρίτη κατά σειράν εκδήλωση στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας θα ξεκινήσει σύντομα και αυτό σημαίνει ότι η Καλαμάτα μετατρέπεται τρόπον τινά στη χορωδιακή πρωτεύουσα της Ελλάδος, γιατί θεωρώ ότι όλοι οι άνθρωποι στην Ελλάδα, οι οποίοι συνδέονται με τη χορωδιακή μουσική, προσδοκούν να έλθουν εδώ, να παρακολουθήσουν αυτό το Φεστιβάλ Χορωδιών, να ακούσουν τόσο πολλές χορωδίες. Αυτή τη χρονιά έχουμε χορωδίες που εκπροσωπούν 15 χώρες σε αυτόν το διαγωνισμό.
Επίσης, είμαι, ευτυχής και υπερήφανος διότι ο Δήμος Καλαμάτας θα συνεχίσει τη συνεργασία μας. Ευχαριστώ το Δήμαρχό σας γι’ αυτή την φανταστική συνεργασία και πιστεύω ότι θα τον απασχολήσει η επόμενη διοργάνωση του Διαγωνισμού Χορωδιών μετά από 2 χρόνια. Επομένως, κάθε δύο χρόνια θα συναντιόμαστε στην Καλαμάτα, διότι στις χορωδίες αρέσει η πόλη σας, τους αρέσει αυτή η φανταστική ατμόσφαιρα εδώ. Είμαι ευτυχής διότι ο τοπικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής Στάθης Γυφτάκης είναι πολύ καλός συνάδελφος, πολύ καλός επαγγελματίας και είναι εύκολο για την Interkultur να συνεργάζεται με ανθρώπους σαν κι εσάς στην Καλαμάτα».
Στο σημείο αυτό, ο κ. Γυφτάκης παρενέβη, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει μία πολύ μεγάλη ομάδα που εργάζεται για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ, γιατί χωρίς αυτούς δε θα μπορούσα να κάνω τίποτα απολύτως. Η επιτυχία του Φεστιβάλ βασίζεται σε αυτή την ομάδα».
Ο κ. Vanags ανέφερε, ακόμη, ότι μεγάλη ομάδα διαθέτει και η Interkultur, με εξειδικευμένους επαγγελματίες από 6 χώρες, που βρίσκονται εδώ και εργάζονται για το Διαγωνισμό.
Κάλεσε δε το κοινό να έλθει αύριο στην τελετή έναρξης και στη συνέχεια στη διαγωνιστική διαδικασία, στη συναυλία gala το βράδυ της Πέμπτης (είσοδος: 5 ευρώ), στο διαγωνισμό για το μεγάλο βραβείο (είσοδος: 5 ευρώ) το απόγευμα του Σαββάτου, στις λοιπές εκδηλώσεις που είναι δωρεάν, στην παρέλαση των χορωδιών (ώρα 18:00, το Σάββατο 12/10) συνοδεία Φιλαρμονικών, με επικεφαλής την μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας και, φυσικά, στην τελετή λήξης, το βράδυ του Σαββάτου 12 Οκτωβρίου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Vanags μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Interkultur έχει και εκπαιδευτικό αντικείμενο. Μάλιστα, είναι υπό εξέταση η διοργάνωση σεμιναρίων στην Καλαμάτα για διευθυντές χορωδιών, όπως αυτά που διοργανώνει αυτός ο πολιτιστικός οργανισμός σε διάφορες χώρες (φέτος διοργανώθηκε στο Wernigerode Γερμανίας).