Αυξάνονται κατά 600 εκατ. ευρώ οι εξοπλιστικές δαπάνες μέχρι 31/12 με τροπολογία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σήμερα το πρωί έγιναν γνωστές οι επόμενες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βάση και της στήριξης μέσω της αύξησης των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 6 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ μέσα στις αυξήσεις είναι και το αυξημένο ποσό κατά 600 εκατ. ευρώ για τις εξοπλιστικές δαπάνες μέχρι 31/12 όπως φαίνεται από την τροπολογία του ΥΠ.ΟΙΚ. που κατατέθηκε στη Βουλή.

Και αυτό σημαίνει ότι “λύνονται” τα χέρια στο στρατιωτικό επιτελείο για την παροχή προκαταβολών τόσο για τα μαχητικά Rafale όσο και για φρεγάτες Belharra (εάν και όπως φαίνεται υπάρχει γαλλική διάθεση συμφωνίας-πακέτο).

Κατά πληροφορίες, τα Επιτελεία των Εν. Δυνάμεων έχουν ήδη το προηγούμενο διάστημα καταγράψει αναλυτικά την επιχειρησιακή κατάσταση, δίνοντας πλήρη εικόνα στον πρωθυπουργό για το πού χρειάζεται ενίσχυση, είτε με νέο εξοπλισμό είτε με αναβάθμιση του υφιστάμενου, η αμυντική θωράκιση της χώρας. Οι συζητήσεις, όπως έχει γίνει γνωστό, με το Παρίσι για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Rafale βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο, όπως προκύπτει από όλες τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, που κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη χαρακτήρισε κατάλληλο το χρονικό σημείο για την ενίσχυση των Εν. Δυνάμεων.

Παράλληλα, συνομιλίες γίνονται και για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με νέες φρεγάτες, καθώς μεγάλος αριθμός είναι μεγάλης ηλικίας και δεν «σηκώνει» κάποια αναβάθμιση.

Το πλήρες εξοπλιστικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό το επόμενο Σαββατοκύριακο από τη Θεσσαλονίκη.