Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας: Παράσταση Διαμαρτυρίας στην Δ.Δ.Ε Μεσσηνίας αύριο Πέμπτη 13 Ιανουαρίου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα το σχολείων μετά τις γιορτές προκαλούν την οργή και το θυμό μαθητών και εκπαιδευτικών, συνολικά όλης της κοινωνίας. Το άνοιγμα των σχολείων με το «μέτρο» τους ενός τεστ επιπλέον για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας τους, τη στιγμή που η πανδημία με τη νέα μετάλλαξη έχει φουντώσει, το δημόσιο σύστημα υγείας έχει πρακτικά καταρρεύσει, αποτελεί κοροϊδία και εμπαιγμό.

Οι όροι λειτουργίας των σχολείων, τα ανύπαρκτα μέτρα  προστασίας, τα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορονοϊού, το απαράδεκτο 50% +1, για να κλείσει ένα τμήμα, η 5νθήμερη καραντίνα, που θα οδηγεί τους νοσούντες να προσέρχονται κανονικά στην εργασία, θα εκτινάξουν τα κρούσματα.

Η κυβέρνηση ανακυκλώνει σχεδόν καθημερινά τα ίδια μέτρα χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αρνείται πεισματικά να υλοποιήσει έστω και στοιχειωδώς τα αιτήματα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία που εδώ και 2 χρόνια διεκδικούν εκπαιδευτικά σωματεία, φορείς των γονιών και μαθητές. Είχε όλο τον χρόνο να τα υλοποιήσει, δεν το έκανε όμως, γιατί τα θεωρεί «κόστος» και γιατί δεν της «καίγεται καρφί» για τη μόρφωση των μαθητών μας. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι πώς θα υλοποιήσει και θα τρέξει την αντιεκπαιδευτική της πολιτική (κατηγοριοποίηση σχολείων,  υποχρηματοδότηση, Τράπεζα θεμάτων, Ε.Β.Ε κλπ).

Διεκδικούμε:

1.Να ληφθούν έστω και τώρα μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις, να καταγραφούν και να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες αίθουσες με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ, των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των Δήμων. Να ανακληθούν άμεσα όλες οι συγχωνεύσεις τμημάτων.

2.Μέτρα για την αραίωση των μαθητών ανά τάξη, με μέγιστο αριθμό 15 μαθητές / τμήμα

3.Να πραγματοποιούνται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ σε όλα τα σχολεία σταθερά και περιοδικά και στοχευμένα εκτάκτως όπου υπάρχει συρροή κρουσμάτων. Όλα τα απαραίτητα τεστ (rapid, PCR, κ.τ.λ.) να είναι δωρεάν για όλο τον πληθυσμό.

4.Να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα. Με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν ή βγαίνουν σε άδεια για λόγους υγείας, για να μην σμπαραλιάζεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων.

5.Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων με μόνιμες προσλήψεις, ώστε να τηρούνται τα πρωτόκολλα. Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και την παροχή, δωρεάν, όλων των μέσων αυξημένης ατομικής προστασίας (π.χ. μάσκες ΚΝ95) σε όλο το προσωπικό στα σχολεία.

6.Προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών και σύνδεσης των σχολικών μονάδων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και δωρεάν πρόγραμμα ιατρικών εξετάσεων όλων όσοι νόσησαν.

7.Διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται άδεια ευπαθούς ομάδας.

Άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους γονείς για όλο το χρονικό διάστημα που νοσούν τα παιδιά τους με πλήρεις αποδοχές.

8.Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς που βγαίνουν θετικοί ή νοσούν (10 ημερών), σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους.

9.Στοχευμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Γενίκευση των προγραμμάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας, Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών.

10.Να μην εφαρμοστούν, να καταργηθούν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων. Ούτε σκέψη για διενέργεια πανελλαδικών εξετάσεων τύπου PISA σε ΣΤ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου.

11.Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες προώθησης της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης.

12.Επιπλέον δρομολόγια και τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας κατά τη μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο με σκοπό να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

13.Κατάργηση του μέτρου 50+1 για να κλείσει ένα τμήμα. Στα τρία (3) κρούσματα να κλείνει το τμήμα.

Τονίζουμε επιπλέον ότι τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν με το σκεπτικό της φύλαξης των μαθητών, γιατί χάνουν τον ουσιαστικό ρόλο τους που είναι η μαθησιακή και παιδαγωγική καλλιέργεια των μαθητών και ταυτόχρονα  γίνονται «υγειονομικές βόμβες» μετάδοσης του κορονοϊού. 

Για όλα τα παραπάνω το Δ.Σ της ΑΈΛΜΕ Μεσσηνίας σε συνεργασία με την Ένωση Συλλόγων Γονέων, τηρώντας αυστηρά όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας άσκες, αποστάσεις κ.τ.λ) , ομόφωνα καλεί τα μέλη του, να συμμετάσχουν στην Παράσταση Διαμαρτυρίας που θα γίνει στην Δ.Δ.Ε Μεσσηνίας ( υπαίθριο χώρο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας από Ψαρών) την Πέμπτη 13/01/2022 και ώρα 14:30.

Ο Πρόεδρος                                          Ο Γ. Γραμματέας

Κατσούλης Κωνσταντίνος                       Ξανθάκης Σωτήριος