Εικόνες βιβλικής καταστροφής μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης από τις πολύνεκρες εκρήξεις που σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης, στο λιμάνι της Βηρυτού.
Ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου δήλωσε ότι η έκρηξη προκλήθηκε λόγω νιτρικού αμμωνίου σε αποθήκη στο λιμάνι. Ανεπιβεβαίωτες για την ώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για ύπαρξη 2.000 τόνων από το 2013.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τους πολίτες μετά την τραγωδία δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως υπάρχουν αποδείξεις για την ύπαρξη της εν λόγω αποθήκης από το 2014 και πως δεν θα προδικάσει τις έρευνες των αρχών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το νιτρικό αμμώνιο είναι ένα ξηρό λίπασμα που αναμιγνύεται με άλλα λιπάσματα όπως φωσφάτα και χρησιμοποιείται σε σοδιές για να ενισχύσει την ανάπτυξη των φυτών. Μπορεί να αναφλεγεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις και είχε χρησιμοποιηθεί ως συστατικό στη βομβιστική επίθεση το 1995 στη βομβιστική επίθεση στην πόλη της Οκλαχόμα, από την οποία είχαν βρει το θάνατο 168 άνθρωποι.
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην περιοχή τόνισε ότι ακόμη κανείς δεν γνωρίζει τα πραγματικά αίτια των εκρήξεων:
«Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για ατύχημα ή ανθρώπινη ενέργεια».
Τουλάχιστον 80 είναι οι νεκροί σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 3.700 τραυματίες.
Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Kataeb (Καταέμπ), Ναζάρ Νατζαριάν, είναι μεταξύ των θυμάτων. Σύμφωνα με λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης ο Νατζαριάν είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του λιβανικού Ερυθρού Σταυρού, Τζορτζ Κετάνεχ, πολλοί παραμένουν παγιδευμένοι σε σπίτια που καταστράφηκαν από τις εκρήξεις. Μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ είπε ότι δεν υπάρχει ακριβής αριθμός των τραυματιών, καθώς πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι σε σπίτια στην περιοχή των εκρήξεων. Άλλοι διασώθηκαν με βάρκες.
Ακολουθεί η εικόνα με την ανάλυση του messinianews. Δεν πρέπει να παραληφθεί ότι η ισχύς κυρίως της δεύτερης έκρηξης έσπειρε τον πανικό και οι ειδικοί αναφέρουν ότι ξεπερνά την ισχύ της ατομικής βόμβας και αγγίζει εκείνη της πυρηνικής(!)
Αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων Ελλάδα και Κύπρος, προσφέρονται να βοηθήσουν όπως μπορούν ώστε να αντιμετωπιστεί η τεράστια οικονομική αλλά και ανθρωπιστική καταστροφή.