Δήλωση Δημάρχου με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και την απόφαση του ΣτΕ που έκανε δεκτή την αίτηση του “Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης”, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, χθες Τρίτη 31 Μαΐου 2022, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Μια σημαντική εξέλιξη – δικαίωση για όλους όσοι στηρίξαμε την προσφυγή στο ΣτΕ για την προστασία της ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτα.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1149/2022 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση του “Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης” που στήριξε και ο Δήμος Καλαμάτας και που ζητούσε να ακυρωθεί η από 7.2.2018 απόφαση του υπουργού και υφυπουργού Ανάπτυξης (τροποποίησε παλαιότερη του 2016) ως προς το σκέλος της καταχώρησης στο Μητρώο Ποικιλιών της ποικιλίας ελιάς με την ονομασία “Καλαμάτα” (“Kalamata”).

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επί της ουσίας ξεκαθάρισε ότι αποκλειστικά μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές, παραγωγοί κ.λπ., της ελιάς Καλαμών μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata»), ενώ οι παραγωγοί ελιάς της ποικιλίας αυτής άλλων περιοχών (εκτός της Μεσσηνίας) θα αναγράφουν ποικιλία «Ελιές Καλαμών» και την περιοχή προέλευσης.

Πλέον αναμένονται οι ανάλογες κινήσεις από το αρμόδιο Υπουργείο και ακολούθως να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος στήριξη και ανάδειξη του προϊόντος».