Δήμος Καλαμάτας: Διαρκής ενημέρωση και προετοιμασία για την κακοκαιρία «Ιανός»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αναλυτική ενημέρωση ενόψει της κακοκαιρίας «Ιανός» υπήρξε στην πρωινή σύσκεψη στο Δημαρχείο υπό τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, παρουσία Αντιδημάρχων, της υπεύθυνης του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας και υπηρεσιακών παραγόντων. Την ενημέρωση, έδωσε ο ερασιτέχνης μετεωρολόγος Κώστας Μενούνος, παρουσιάζοντας όλα τα δεδομένα που τα μετεωρολογικά μοντέλα δίνουν τις τελευταίες ώρες, επισημαίνοντας ότι τα πάντα μπορεί να ανατραπούν τις επόμενες ώρες. Ο κ. Μενούνος παρουσίασε όλα τα έως τώρα σενάρια, τόσο για την πρόβλεψη ύψους βροχής, όσο και των ριπών του ανέμου.

Σύμφωνα με τα τελευταία μετεωρολογικά στοιχεία, σήμερα Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020 το πρωί, ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» φέρεται ότι θα έχει σημείο εισόδου το ύψος της Ζακύνθου, δείχνει ότι θα μείνει εκεί τουλάχιστον μισή ημέρα και εν συνεχεία θα κινηθεί προς τα νότια. Ωστόσο τα δεδομένα είναι ευμετάβλητα, καθώς τις τελευταίες ώρες έχουν υπάρξει αρκετές διαφοροποιήσεις από τις αρχικές προβλέψεις. Πάντα με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν τώρα, οι άνεμοι στην Καλαμάτα θα κινηθούν με ένταση 7-8 μποφόρ, ενώ η πρόβλεψη δείχνει 100 χιλιοστά βροχής κατά μ.ο. για τις δύο επόμενες ημέρες.

Η προετοιμασία που γίνεται περιλαμβάνει πάντως πιο ακραία σενάρια, με την περιοχή να παραμένει σε κίτρινο συναγερμό από τα μεσάνυχτα απόψε Πέμπτη έως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 19 Σεπτεμβρίου 2020, καθώς τα μετεωρολογικά στοιχεία είναι πιθανό να διαφοροποιηθούν είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο σενάριο.

«Παραμένουμε σε πλήρη ετοιμότητα, το προσωπικό του Δήμου και μηχανήματα δημοτικά και ιδιωτών είναι σε επιφυλακή. Δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός μέχρι να περάσει το φαινόμενο από την περιοχή μας», τόνισε ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.