Δήμος Μεσσήνης: Απέχουν από το έκτακτο Δ.Σ. Τσώνης και Λάσκαρης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την απόφασή του να απέχει από το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο γνωστοποίησε χθες ο πρώην Δήμαρχος Μεσσήνης και νυν Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Τσώνης αποστέλλοντας το ακόλουθο δελτίο τύπου:

“Όταν η Μεσσήνη και τα χωριά της κυριεύονται έντονα από θλίψη, οδύνη, φόβο, εκνευρισμό, προβληματισμό, ο Δήμαρχος και για πολλά χρόνια δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος προβαίνει σε μια απαξιωτική και προσβλητική δημόσια δήλωση και καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση.

Πέρασε ένας χρόνος, πέσαμε στα βράχια με κύριο υπεύθυνο το Δήμαρχο Γιώργο Αθανασόπουλο όπου και τώρα αντί να αναλάβει τις ευθύνες του προσπαθεί να τις μεταφέρει σε άλλους.

Προσωπικά καλώ και τους άλλους συναδέλφους του Δημοτικού συμβουλίου, να μην ανεχτούμε αυτή τη συμπεριφορά γιατί τα αποτελέσματα θα είναι πιο τραγικά.

Προτείνω να ανακαλέσει τη δήλωση του, να ακυρώσει την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση και να προβούμε όλοι μαζί, με πολίτες και φορείς σε ένα σχεδιασμό με έγγραφες προτάσεις για την επιστροφή στην ομαλότητα.

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας και θλίψης δε θα συμμετέχω στη συνεδρίαση και καλώ όλους τους συναδέλφους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΩΝΗΣ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ”

Σήμερα τη σκυτάλη πήρε ο Γραμματέας του Δ.Σ. και επικεφαλής του συνδυασμού “Επανεκκίνηση για τον Δήμο Μεσσήνης”, Γιάννης Λάσκαρης ο οποίος όχι μόνο ενημερώνει ότι θα απέχει από τη συνεδρίαση αλλά καταθέτει δημόσια τις προτάσεις του για να αξιολογηθούν από τους πολίτες.

Γιατί απέχω από τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. ΜΕΣΣΗΝΗΣ. Καταθέτω δημόσια τις προτάσεις μου για να αξιολογηθούν από τους πολίτες.

Στην κρίσιμη αυτή στιγμή που η τοπική κοινωνία αναμένει το άνοιγμα μας, επιλέχτηκε λανθασμένα συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου κεκλεισμένων των θυρών. Δε συμμετέχω σε ένα συμβούλιο που εξυπηρετεί μόνο εντυπώσεις. Έχουμε τεράστια ευθύνη και δυστυχώς λειτουργούμε με τακτικές που και στο παρελθόν δεν απέδωσαν ενώ παράλληλα απομακρυνόμαστε από το πρόβλημα και τους πολίτες. Είχα ζητήσει δημόσια από την πρώτη ημέρα της έντασης σύγκλιση και δεν εισακούσθηκα. Η δημοτική αρχή δεν άργησε μια ημέρα αλλά ένα χρόνο να ασχοληθεί με όρους συνεργασίας στο σοβαρό ζήτημα της παραβατικότητας. Το αποτέλεσμα ήταν να κρυφτεί η αυτοδιοίκηση πίσω από δυνάμεις καταστολής προκειμένου να προστατευτεί η πόλη την ίδια ώρα που συμπολίτες μας ζούσαν και ζουν καταστάσεις “ομηρίας”. Καταθέτω δημόσια και όχι κεκλεισμένων των θυρών τις προτάσεις μου προς αξιολόγηση των πολιτών του Δήμου Μεσσήνης, τις οποίες και έχω καταθέσει πριν ένα χρόνο σε συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων.

Προτείνω τη Σύσταση Λειτουργίας Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας που θα λειτουργεί ως όργανο γνωμοδοτικό-συμβουλευτικού χαρακτήρα με στόχο την αντιμετώπιση των παραγόντων από τους οποίους απορρέει το αίσθημα φόβου του εγκλήματος και της παραβατικότητας στην πόλη και τα χωριά μας. Μέσα από την καταγραφή την μελέτη της προβατικής συμπεριφοράς και αφού θα την απαρτίζει και επιστημονικό προσωπικό και με τη συνεχή επικοινωνία με τους πολίτες με τακτικές συναντήσεις και καταγραφή των προβλημάτων ανά συνοικία οικισμό και χωριό να αναζητούνται τρόποι πρόληψης της παραβατικότητας. Παράλληλα πρέπει να στοχεύουμε στη συνύπαρξη των Ρομά με την υπόλοιπη κοινωνία μέσα από μια ολιστική αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού ζητήματος που θα περιλαμβάνει το ενταξιακό σχολείο, την απασχόληση, τη στέγαση, τις υποδομές τη συμμόρφωση στους νόμους. Η δημιουργία Κέντρων Στήριξης Ρομά και τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας θα πρέπει να είναι και αυτά μέρος του σχεδιασμού. Τέλος στην πόλη της Μεσσήνης θα πρέπει να δημιουργηθεί “Παρατηρητήριο Πολιτών” που να καταγράφονται τα προβλήματα να ακούγονται και να στηρίζονται ψυχολογικά τα θύματα της παραβατικότητας αλλά και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Γιάννης Λάσκαρης-Επικεφαλής συνδυασμού “Επανεκκίνηση για τον Δήμο Μεσσήνης”-Γραμματέας Δ.Σ.