Εγκληματική η ευθύνη της κυβέρνησης για την καταστροφή των ελαιοπαραγωγών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την εγκληματική της αδιαφορίας για την σωστή και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας συνέβαλλε στη καταστροφή του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών  της χώρας.

Οι ελαιοπαραγωγοί, απροστάτευτοι, με υποβαθμισμένη ποιότητα λόγω μεγάλης δακοπροσβολής και χωρίς διαπραγματευτική δύναμη απέναντι στους εμπόρους του λαδιού, βιώνουν καθημερινά τη μείωση του εισοδήματός τους.

Οι αιτίες είναι πια γνωστές δεν κρύβονται.

1) Η εγκληματική αδιαφορία και ανευθυνότητα να εγκριθεί έγκαιρα το πρόγραμμα της δακοκτονίας με δεδομένο μάλιστα ότι οι κλιματολογικές συνθήκες χτυπούσαν καμπανάκι ότι η χρονιά θα είναι ευνοϊκή για δακοπροσβολή. Η καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών δακοκτονίας επηρέασε αρνητικά την αποτελεσματικότητα του προγράμματος με συνέπεια την καταστροφή του ελαιοκάρπου.

Η κυβέρνηση  είναι υπόλογη  διότι για μια ακόμη χρονιά,  ενώ γνώριζε ότι οι διαδικασίες των διαγωνισμών είναι χρονοβόρες άφησε τα πράγματα στην τύχη τους με συνέπεια να υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματος της δακοπροστασίας.

Οι ευθύνες της είναι ακόμη πιο εγκληματικές διότι παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις να τροποποιήσει το άρθρο 44 του Ν. 4325/2015 ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση του προγράμματος δακοκτονίας όπως ίσχυσε το 2015 δεν έλαβε  κανένα  μέτρο .

Μία τροποποίηση  του νόμου  ότι «Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι διαγωνισμοί για το πρόγραμμα δακοκτονίας έχουν δημοσιευτεί, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί έως την 10η Ιουνίου, ημερομηνία έναρξης των εργασιών δακοκτονίας,  έχει αρμοδιότητα η Περιφέρεια, για λόγους δημοσίου συμφέροντος,  να αναθέτει την  εκτέλεση των σχετικών υπηρεσιών στους προσωρινούς μειοδότες, έως την ολοκλήρωση των διαγωνισμών, με την υπογραφή των οικείων συμβάσεων» θα ήτανε αρκετή .

2) Οι μνημονιακές πολιτικές οι οποίες έχουν οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των κονδυλίων για τη δακοπροστασία με συνέπεια:  οι παγίδες να έχουν περιοριστεί στο 50% σε σχέση με το 2010, οι γεωπόνοι δακοκτονίας να έχουν μειωθεί επίσης κατά 50% και η δυνατότητα των γεωπόνων να πηγαίνουν για έλεγχο στο διάστημα των 5-6 μηνών που προσλαμβάνονται για τη δακοκτονία να έχει περιοριστεί στον ένα μήνα.

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν λειτούργησε για την προστασία των ελαιοπαραγωγών και επιπρόσθετα παρακρατώντας παράνομα χρήματα της βασικής ενίσχυσης (κοινοτική επιδότηση) τους οδηγεί στην εξαθλίωση.

Το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση σήμερα είναι:

  • Άμεσα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση ώστε για όλα τα επόμενα έτη η δακοκτονία να ξεκινάει στις αρχές Ιουνίου για να μην καταστρέφονται οι ελαιοπαραγωγοί.
  • Ο ΕΛΓΑ να καταγράψει τώρα την καταστροφή του ελαιοκάρπου από τον δάκο.
    Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί για τη δραματική μείωση του εισοδήματος που θα υποστούν από τη δακοπροσβολή εξαιτίας της κυβερνητικής ανικανότητας, αδιαφορίας και μνημονιακής πολιτικής.
  • Να πληρωθούν οι παραγωγοί για το σύνολο  της βασικής ενίσχυσης  μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών  και  την οριστική κύρωση των Δασικών Χαρτών .
  • Να εφαρμοστεί το ακατάσχετο έως τις 15.000 ευρώ, ελάχιστο ετήσιο και αναγκαίο ποσό για την επιβίωση τους.

Καλούμε τους αγρότες να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα συμφέροντα τους γιατί και αυτή η κυβέρνηση όπως οι προηγούμενες ακολουθεί πιστά την πολιτική της ΚΑΠ οδηγώντας τους μικρομεσαίους αγρότες στον αφανισμό και το ξεπούλημα του πρωτογενή τομέα της χώρας μας σε μονοπώλια με ότι αυτό συνεπάγεται για τον λαό μας.

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

ΧΡΥΣΑΔΑΚΟΣ Σταύρος

ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ Σαράντος