Εγκριθηκε από το ΚΑΣ – ΣΜ το «Κτιριολογικό Πρόγραμμα Νέου Μουσείου Αρχαίας Μεσσήνης»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ένα σημαντικό βήμα στην επίτευξη του στόχου για την κατασκευή νέου Μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021, κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου – Συμβουλίου Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγκεκριμένα το αρμόδιο Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το «Κτιριολογικό Πρόγραμμα Νέου Μουσείου Αρχαίας Μεσσήνης», τακτικό μέλος του οποίου είναι και ο Μεσσήνιος Δημήτρης Καφαντάρης.

Κύρια στοιχεία του νέου Μουσείου όπως αυτά περιγράφονται στο κτιριολογικό πρόγραμμα είναι:

-Η αύξηση των εκθεσιακών χώρων και η έκθεση αρχαιολογικού υλικού με στόχο την καλύτερη προβολή, ανάδειξη, προστασία και μελέτη των μείζονος σημασίας ευρημάτων.

-Η αναβάθμιση και αύξηση της επιφάνειας των αποθηκευτικών χώρων του μουσείου με στόχο την προστασία και διεπιστημονική μελέτη παλαιότερων ευρημάτων και αυτών που αναμένεται να έρθουν στο φως.

-Η διαμόρφωση ειδικού χώρου λειτουργίας εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων, χώρου προβολών και βιβλιοθήκης και αίθουσα περιοδικών εκθέσεων.

-Η χωροθέτηση χώρων φιλοξενίας, βιβλιοθήκης, χώρων αποθηκών και εργαστηρίων.

Η επέκταση του μουσείου σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα αναπτυχθεί σε έκταση 2.400 τ.μ., με 1.000 τ.μ. εκθεσιακούς χώρους. Τα οικόπεδα, ιδιοκτησίας του Δήμου, θα παραχωρηθούν στο ΥΠΠΟΑ για την υλοποίηση του έργου.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για τη σπουδαία αυτή εξέλιξη. Πρόκειται για ένα έργο που θα αυξήσει τους εκθεσιακούς χώρους, αναδεικνύοντας σημαντικά ευρήματα ξεπερνώντας τα όρια του Δήμου. Η Δημοτική Αρχή προωθεί αναπτυξιακά έργα αλλά και πρωτοβουλίες για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», δήλωσε ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος.