Εθνική εκστρατεία για το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο Υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Δημαράς, από την ιστορική πόλη του Μεσολογγίου κήρυξε την έναρξη της εθνικής καμπάνιας για την σωτηρία των πλατάνων, αναφερόμενος στη τεράστια πολιτισμική αξία τους για την σύγχρονη Ελλάδα. Η κεντρική ομιλία έγινε σε σχετική ημερίδα την Παρασκευή 1/3 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του ίδιου στην έναρξη της σχετικής ανοιχτής σύσκεψης – ημερίδας, ότι η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, που ήδη έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες πλατάνια στην χώρα, είναι μάλλον πρόβλημα γραφειοκρατίας, αποποίησης ευθυνών και έλλειψης ισχυρής πολιτικής βούλησης!

Η ασθένεια εντοπίζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα σε περιοχές της Τριφυλίας στη Μεσσηνία, το 2003. Η ασθένεια που προκαλείται από τον μύκητα Ceratocystis platani αφήνει πίσω της, θύματα, χιλιάδες νεκρά πλατάνια και απειλεί παραποτάμια φυσικά οικοσυστήματα, εξαιρετικού φυσικού κάλλους, ανάμεσά τους και δένδρα κηρυγμένα διατηρητέα Μνημεία της Φύσης.

Ο Υφυπουργός παρουσίασε τα βασικά σημεία της νέα Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έχει ετοιμάσει και αφορά στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, τους ελέγχους, τις αδειοδοτήσεις έργων εντός ευπαθών ζωνών και τα ειδικά μέτρα στις περιοχές καραντίνας καθώς και στις υποχρεωτικές δράσεις καταπολέμησης, περιορισμού της εξάπλωσης και εκρίζωσης, την χρηματοδότηση των δράσεων και τα πρόστιμα των παραβατών. 

Ο Γιώργος Δημαράς δήλωσε σχετικά:

«Οι Έλληνες είμαστε πολιτισμικά συνδεδεμένοι άρρηκτα με τον πλάτανο. Έχουμε όμως συνείδηση της οικονομικής καταστροφής που θα προκληθεί από τις επόμενες πλημμύρες στα τεχνικά έργα και τις καλλιέργειες εάν τα ρέματα και οι χείμαρροι γεμίσουν με χιλιάδες νεκρά πλατάνια και τίποτε δεν συγκρατεί τα ορμητικά νερά τους;

Μάθαμε ότι ετοιμάζονται να δοθούν εκατομμύρια Ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και έργα αναψυχής σε παρόχθιες περιοχές, αλλά είναι γνωστό στις υπηρεσίες και τους εργολάβους το πρόβλημα της εξάπλωσης της ασθένειας με τα μηχανήματα που δεν έχουν απολυμανθεί και εργάζονται εντός των ζωνών καραντίνας;

Χρειάζεται να δράσουμε άμεσα και συντονισμένα για να αποτρέψουμε το χειρότερο!»