Εκδήλωση “Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ” στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στον κατάμεστο από κόσμο, τόσο εντός του Ιερού Ναού  Αναλήψεως του Χριστού Καλαμάτας, όσο και επί του προαυλίου του Ναού, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 28 Μαϊου 2023, Επετειακή Εκδήλωση με τίτλο “ΕΑΛΩ Η ΠΟΛΙΣ” αφιερωμένη στην θλιβερή επέτειο των 570 ετών από την αποφράδα ημέρα της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προσφώνηση του Προϊσταμένου του Ναού Αρχιμ. Αλεξίου Σαραντόπουλου και τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα, του Δημάρχου Καλαμάτας κ. Αθανασίου Βασιλόπουλου και του Κοσμήτορος του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθηγητού Κλασσικής Φιλολογίας κ. Αθανασίου Ευσταθίου, ενώ εν συνεχεία ακολούθησε το Α’ μέρος με την ομιλία της μόνιμης Επίκουρης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Ελένης Βολονάκη. Μετά το πέρας της ομιλίας, η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, υπό την διεύθυνση του κ. Κων/νου Σιάχου, Χοράρχη και Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού της Υπαπαντής του Χριστού Καλαμάτας, απέδωσε ύμνους από την Ακολουθία των Μαρτύρων της Αλώσεως και παραδοσιακά τραγούδια από την Πόλη.

Κατόπιν ακολούθησε το Β’ μέρος της Εκδήλωσης, στο προαύλιο του Ναού, με παραδοσιακούς χορούς από τις χορευτικές ομάδες του Συλλόγου Κρητών Μεσσηνίας “Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ” και του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας.

Η εκδήλωση περατώθηκε με τις ευχές, εκ μέρους του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και τα συγχαρητήρια, υπό του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας Αρχιμ. Φιλίππου Χαμαργιά, προς τους διοργανωτές και συντελεστές της εκδήλωσης και ιδιαιτέρως προς τον Προϊστάμενο του Ναού π. Αλέξιο Σαραντόπουλο, τον εμπνευστή και κεντρικό διοργανωτή αυτής, για τον οποίο είπε χαρακτηριστικά ότι “αποτελεί τον ανακαινιστή και αναγεννητή της ενορίας της Αναλήψεως”. Τέλος αναφέρθηκε στο γεγονός της Άλωσης, τονίζοντας πως “ Η Άλωση της Πόλης αποτελεί ημέρα τιμής και μνήμης, αλλά και ότι η Άλωση ξεκίνησε μεν το 1453, συνεχίστηκε με την Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ συνεχίζεται κάθε φορά που καταπατούνται, από τη γείτονα χώρα, τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας της Πόλης, την οποία στηρίζει, οδηγεί και προστατεύει το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και ο Πρώτος της Ορθοδοξίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, αγωνιζόμενος για την διατήρηση και προάσπιση της Οικουμενικότητάς του Θρόνου, φυλάσσοντας Θερμοπύλες, την ώρα που κάποιοι από τον καναπέ και το γραφείο τους επικρίνουν και σχολιάζουν ανερυθρίαστα”.