Εκδήλωση – Προβολή ταινίας “Τι βασανίζει τον Γκίλμπερτ Γκρέιπ”

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο Gilbert Grape (Johnny Depp) ζει σε μια επαρχιακή πόλη της Αϊόβα και εργάζεται σε τοπικό μπακάλικο. Η μητέρα του μετά τον θάνατο του συζύγου της μη μπορώντας να παρηγορηθεί αλλιώς, εκτός από το να τρώει, είναι πλέον υπέρβαρη και καθηλωμένη στον καναπέ. Ο Gilbert δεν έχει μόνο το πρόβλημα της φροντίδας της μητέρας του αλλά και την επίβλεψη των δύο αδελφών του καθώς και τη φροντίδα του αυτιστικού αδερφού του Arnie (Leonardo DiCaprio). Όταν ο έρωτας του χτυπάει την πόρτα, αυτά τα προβλήματα μοιάζουν να είναι αξεπέραστα. 

Ο Lasse Hallstrom μας προσφέρει μια καθαρά ανθρωποκεντρική ταινία,  προκαλώντας μας συναισθήματα που κυμαίνονται ανάμεσα στην θλίψη και τον θυμό, την συγκίνηση και την αγανάκτηση. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός της ταινίας: να μας κάνει να αμφιταλαντευτούμε ανάμεσα σε δύο αλήθειες, σε δύο πραγματικότητες, εκείνη που υπαγορεύει η αίσθηση του καθήκοντος και εκείνη που υπαγορεύει το εσωτερικό συναίσθημα ελευθερίας και παρορμητισμού κάθε νέου που έχει αφήσει πίσω του την εφηβεία, οδεύοντας σε ένα μέλλον από το οποίο μπορεί να διεκδικήσει τα πάντα. 

Με όχημα τις σπουδαίες ερμηνείες των νεαρών πρωταγωνιστών της, η ταινία καταφέρνει να μιλήσει κατευθείαν στην καρδιά μας, θέτοντας ερωτήματα για τα ηθικά διλήμματα της ζωής και την βαθύτερη ανάγκη για ελευθερία, που δεν περιγράφεται με λόγια, αλλά μπορεί να βιωθεί μόνο μέσα από τις πράξεις που καθορίζουν το μέλλον μας και το μέλλον όσων μπλέκονται στη ζωή μας. 

Η ταινία σημείωσε ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία, εκπλήσσοντας κοινό και κριτικούς, ιδίως για την εμφάνιση του 16χρονου LeonardoDI Caprio, που με την ερμηνεία του, κέρδισε υποψηφιότητα β’ ανδρικού ρόλου για τα Οσκαρ και τις Χρυσές Σφαίρες. Η προβολή πραγματοποιείται σε συνεργασία του Συλλόγου γονέων κηδεμόνων & φιλων ατομων με αυτισμό με την Nεα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας στο πλαισιο των δράσεων για την 2α Απριλίου, Ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον Αυτισμό.

Μια εκδήλωση – συνεργασία του Συλλόγου γονέων κηδεμόνων & φιλων ατομων με αυτισμό με την Nεα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας στο πλαισιο των δράσεων για την 2α Απριλίου, Ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον Αυτισμό.. 

Τι βασανίζει τον Γκίλμπερτ Γκρέιπ – What’s Eating Gilbert Grape

Drama | 1993 | USA | 118΄

σκηνοθεσίαLasse Hallström

παίζουν: Johnny Depp, Leonardo DiCaprio, Juliette Lewis

20:00 | Baba Yaga (Στοά Λόντου) | Είσοδος ελεύθερη