Εκλογές 2023: Η θυροκόλληση του προεδρικού διατάγματος στη Βουλή και τα επόμενα βήματα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής των Ελλήνων και τυπικά ξεκινάει επισήμως και η προεκλογική περίοδος για τις εθνικές εκλογές της Κυριακής 21ης Μαΐου 2023.

Ο Φρούραρχος της Βουλής, Ταξίαρχος της ΕΛΑΣ Φώτης Ντουίτσης, στις 8:15 το βράδυ του Σαββάτου, 22 Απριλίου, άνοιξε το γυάλινο τζαμάκι του πίνακα ανακοινώσεων που βρίσκεται δεξιά της ανατολικής εισόδου της Βουλής των Ελλήνων και θυροκόλλησε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Το Π.Δ. αναγράφει, όχι μόνο την ημέρα της διεξαγωγής των εθνικών εκλογών αλλά ορίζει και την Πέμπτη, 1η Ιουνίου 2023 και ώρα 11 το πρωί, ως την ημέρα όπου θα συγκροτηθεί σε Σώμα η νέα Βουλή, της ΙΘ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου, για την ορκωμοσία των Βουλευτών που θα έχουν αναδειχθεί από τις κάλπες της 21η Μαΐου.

Της θυροκόλλησης του προεδρικού διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής, προηγήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μετά και αυτή τη θεσμική διαδικασία, της διάλυσης της Βουλής, άρχισε και επίσημα η προεκλογική περίοδος που θα μας πάει μέχρι τις εκλογές της Κυριακής, 21 Μαΐου. Παράλληλα, τέθηκαν σε ισχύ μία σειρά από διαδικασίες και οι αντίστοιχες προθεσμίες.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη τις αλλαγές που είναι υποχρεωτικές, εκ του Συντάγματος, να γίνουν, δηλαδή τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, που είναι ο Άκης Σκέρτσος, αλλά και η νέα υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού, στη θέση του Μάκη Βορίδη.

Σε 10 ημέρες από σήμερα, 22 Απριλίου, θα γίνει η ανακήρυξη των υποψηφίων από τα αρμόδια δικαστήρια και στις 12 ημέρες, θα λήξει η προθεσμία επίδοσης στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών.

Στις 5 Μαΐου θα γνωρίζουμε, δηλαδή, ποια κόμματα και υποψήφιοι θα πάρουν μέρος στις εκλογές και ποια θα «κοπούν». Η κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Α’ τμήματος του Αρείου Πάγου θα δώσει και την τελική απάντηση για το αν θα επιτραπεί στο κόμμα Κασιδιάρη να πάρει μέρος στις εκλογές.

Τη 14η ημέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου γίνεται η ανακήρυξη των συνδυασμών από το Α΄Τμήμα του Άρειου Πάγου, ενώ την 15η μέρα λήγει η προθεσμία για την κλήρωση ή τον διορισμό από τα αρμόδια δικαστήρια των μελών των εφορευτικών επιτροπών και των αναπληρωματικών.

Πηγή: newsit.gr