Εκστρατεία ενημέρωσης για τα αυξητικά κρούσματα βίας κατά των γυναικών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εκστρατεία ενημέρωσης για τα αυξητικά κρούσματα βίας κατά των γυναικών που επιφέρει κοινωνικές επιπτώσεις στην οικογένεια, την κοινωνία αλλά κυρίως στην κοινωνική συνοχή, ξεκίνησε η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Καλαμάτας από την Τριφυλία με την υποστήριξη του Δήμου Τριφυλίας σε εκδήλωση στην αίθουσα Αλέκος Παπαδόπουλος που βρίσκεται στο 1ο ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας.

Ο ΦΟΒΟΣ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΗΝ ΒΙΑ..

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κατσίβελας τόνισε ότι “το χειρότερο πράγμα που μπορεί να ζήσει κάποιος είναι ένα περιβάλλον που δημιουργεί και αναπαραγάγει τον φόβο, που ως συναίσθημα μας τρομάζει, αλλά πολλαπλασιαζόμενο δημιουργεί ακραίες μορφές ζωής και συμπεριφοράς” καθώς όταν μέσα στο φόβο “εμπεριέχεται η βία τότε το αποτέλεσμα ουσιαστικά έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή του ανθρώπου”. Πρόσθεσε ότι “το βέβαιο είναι ότι σε αυτό το περιβάλλον δεν μπορεί να ζήσει κανείς, δεν μπορεί επομένως αυτή η κοινωνία με αυτές τις πολιτιστικές αρχές να το δεχτεί και να το αποδεχτεί” εκτιμώντας ότι “κύριο αίτιο αποτελούν οι σχέσεις εξουσίας που αποδούν την κοινωνική συνοχή, καθώς οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιβιώσουν μέσα από βία πόσο μάλλον κατά των γυναικών, παρά μόνο με σχέσεις αλληλεγγύης, έρωτα, αγάπης όπως εκφράζει ο πολιτισμός μας”.

ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

%25CE%25A0%25CE%259F%25CE%25A5%25CE%25A0%25CE%259F%25CE%25A5%25CE%2596%25CE%2591%25CE%25A3

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Μεσσηνίας κ. Πούπουζας μίλησε με λόγια καρδιάς για το θέμα αναλύοντας την εποχή του 1997-98 σε υπηρεσία ασφαλείας καθώς “εκείνη την εποχή ανάλογα περιστατικά αντιμετωπίζονταν με καχυποψία, αμφισβήτηση, καθώς τότε όλοι μιλούσαν για την άποψη πίσω από την καταγγελία, αλλά έκτοτε άλλαξαν πολλά” καθώς κύριος στόχος της εσπερίας είναι “να σπάσουμε επιτέλους το φόβο που ενδεχομένως αισθάνονται τα θύματα προκειμένου να διαβαίνουν το κατώφλι της Αστυνομίας ή άλλων δομών ενώ κάθε φορά έχουμε ως υποχρέωση να διερευνούμε όλες τις πλευρές του συμβάντος με πολύ διάκριση όμως έναντι των θυμάτων”. Εξήγησε ότι το νομοθετικό πλαίσιο βοηθά θετικά προς αυτή την κατεύθυνση καθώς μπορούν να γίνουν ακόμα κι ανώνυμες καταγγελίες πλέον, ενώ θεώρησε θετικό βήμα ότι θα μπορούσε στην Μεσσηνία να δημιουργηθεί ένας Ξενώνας φιλοξενίας αποκαλύπτοντας ότι παλιά θύματα φιλοξενούνταν στο νοσοκομείο ή σε άλλη δομή..

Η Αστυνόμος Α’ Μαρία Καραγιάννη όρισε το κύριο αντικείμενο της ημερίδας ότι “το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, της αξιοπρέπειας του σεβασμού αποτελούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα μαζί με την ελεύθερη βούληση” λέγοντας ότι ο κύριος ορισμός “η έμφυλη βία υποδουλώνονται όλες οι πράξεις βίας με βάση το φύλο που επιφέρουν φυσική, σεξουαλική, ψυχολογική ή οικονομική βλάβη ή πόνο στις γυναίκες στο δημόσιο και ιδιωτικό βίο”. Την εκδήλωση παρακολούθησαν φορείς, πολίτες αλλά και εκπρόσωποι συλλογικών οργάνων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ