Εορτασμός για την 195η επέτειο της Μάχης της Βέργας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η επέτειος για τα 195 έτη από τη Μάχη της Βέργας τιμήθηκε με εκδηλώσεις επί διήμερο, το απόγευμα της Δευτέρας 21 Ιουνίου και το πρωί της Τρίτης 22 Ιουνίου 2021. Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Ιουνίου 1826, στη θέση Βέργα Αλμυρού, οι Έλληνες – Μανιάτες και Μεσσήνιοι κυρίως – νίκησαν το τουρκοαιγυπτιακό στράτευμα του Ιμπραήμ, που τρομοκρατούσε μέχρι τότε και οδηγούσε στην ερήμωση την Πελοπόννησο.

Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στο πάρκο του Αλμυρού.
Ανήμερα την επέτειο, μετά την τέλεση Δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αλμυρού, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση προ του υπάρχοντος Ηρώου των πεσόντων, στη Μάνδρα του Αλμυρού, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, απαγγελία ποιημάτων από μικρούς μαθητές, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Στη διοργάνωση, την ευθύνη της οποίας είχε η Π.Ε. Μεσσηνίας, συνέβαλε ο Δήμος Καλαμάτας.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε: «Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε μια κρίσιμη και συνάμα χρυσή σελίδα της ιστορίας του τόπου μας. Την πρώτη ήττα του καταστροφέα της Πελοποννήσου, Ιμπραήμ πασά της Αιγύπτου! Εδώ στη Βέργα, τιμούμε το πιο κρίσιμο πενθήμερο για την έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης. Ένα πενθήμερο Αγώνα μεταξύ 21ης και 25ης Ιουνίου 1826, αλλά και μαθήματος Υπερηφάνειας και Ελευθερίας. Γιατί αυτό ήταν η Μάχη της Βέργας. Πίσω από το αμυντικό αριστούργημα, που ονομάσθηκε “Τείχος της Βέργας”, όλοι γνώριζαν καλά ότι φυλασσόταν ο Αγώνας των Ελλήνων που ψυχορραγούσε… Αν έπεφτε και η Μάνη, η Επανάσταση και το όνειρο για Λευτεριά θα παρέμενε όνειρο…

Όμως, όταν οι Έλληνες ενώνονται, λέει ξεκάθαρα η Ιστορία, δεν ηττώνται, αλλά, αντίθετα, μεγαλουργούν! Αυτό έπραξαν και στη Βέργα, γράφοντας πέντε ημέρες χρυσών σελίδων ιστορίας! Σήμερα, λοιπόν, δεν τιμούμε μόνο τη νικηφόρα έκβαση της Μάχης της Βέργας και τους Αγωνιστές που σταμάτησαν τη λαίλαπα του Ιμπραήμ. Τιμούμε την ομόνοια και την ομοψυχία που έδειξαν οι Έλληνες στην κρίσιμη στιγμή. Και αυτό πρέπει να αποτελεί για εμάς τους σύγχρονους, ένα ακόμη μάθημα.

Τιμή και δόξα στη Μάχη και τους Αγωνιστές της Βέργας, σε όλους τους Έλληνες που έδωσαν την ψυχή τους στο ’21!»