Εορτασμός για την 197η επέτειο της Μάχης της Βέργας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η επέτειος για τα 197 έτη από τη Μάχη της Βέργας τιμήθηκε με εκδηλώσεις επί διήμερο, το απόγευμα της Τετάρτης 21 Ιουνίου και το πρωί της Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023.

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Ιουνίου 1826, στη θέση Βέργα Αλμυρού, οι Έλληνες – Μανιάτες και Μεσσήνιοι κυρίως – νίκησαν το τουρκοαιγυπτιακό στράτευμα του Ιμπραήμ, που τρομοκρατούσε μέχρι τότε και οδηγούσε στην ερήμωση την Πελοπόννησο.

Το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στο πάρκο του Αλμυρού από τον Πολιτιστικό και Αναπτυξιακό Σύλλογο Βέργας, σε συνδιοργάνωση του Δήμου Καλαμάτας και της Π.Ε. Μεσσηνίας.

Ανήμερα την επέτειο, μετά την τέλεση Δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αλμυρού, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση προ του υπάρχοντος Ηρώου των πεσόντων, στη Μάνδρα του Αλμυρού. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, απαγγελία ποιημάτων από μικρούς μαθητές, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

«197 χρόνια μετά τη Μάχη της Βέργας, τιμούμε μία χρυσή σελίδα της ιστορία μας. Τους Αγωνιστές της Βέργας, όλους τους Έλληνες που έδωσαν την ψυχή τους για Ελευθερία και Δημοκρατία. Ένας πενθήμερος Αγώνας, μεταξύ 21ης και 25ης Ιουνίου 1826, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μάθημα Υπερηφάνειας και Ελευθερίας. Αυτό ήταν η Μάχη της Βέργας», τόνισε σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Στη διοργάνωση, την ευθύνη της οποίας είχε η Π.Ε. Μεσσηνίας, συνέβαλε ο Δήμος Καλαμάτας.