Επίσκεψη Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Πολιτισμού στα κάστρα Κορώνης και Μεθώνης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Επίσκεψη εργασίας στα Κάστρα της Κορώνης και της Μεθώνης, πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΟ Γιώργος Διδασκάλου, συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, παρουσία του Βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά, προκειμένου να συζητηθούν επί τόπου θέματα προστασίας και ανάδειξης των μνημείων.

Για τις μελέτες συντήρησης και ανάδειξης του Κάστρου Μεθώνης, θα συνεργαστούν το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, προχωρώντας στην υπογραφή σχετικής προγραμματικής σύμβασης μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2021, της οποίας το κόστος θα καλυφθεί από την Περιφέρεια. Όσον αφορά το Κάστρο της Κορώνης, αποφασίστηκε οι εργασίες επισκευής και ανάδειξης να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Ο Περιφερειάρχης σε δήλωσή του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Έχουμε στόχο να ενταχθούν τα έργα ανάδειξης και προστασίας των Κάστρων στο ΕΣΠΑ, το οποίο έχει αρχίσει και τρέχει από 1/1/ 2021. Υποχρέωσή μας είναι να προστατεύσουμε την πολιτισμική μας κληρονομιά».

 

Ο Δήμαρχος με τη σειρά του ανέφερε: «Σήμερα μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης οι προγραμματικές συμβάσεις, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες και να ενταχθούν τα έργα στο ΕΣΠΑ του 2021. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων για τη προστασία και ανάδειξη του πολιτισμού αποτελούν προτεραιότητα, αλλά και καθήκον όλων μας. Εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες στον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΠΟ, στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, στην Προϊσταμένη ΕΦ.Α. Μεσσηνίας, καθώς και στους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι συμμετέχουν στην υλοποίηση των έργων, που σκοπό έχουν να προστατεύσουν και να αναδείξουν την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Τέλος ο κ. Καρβέλας ενημέρωσε, ότι κατόπιν σχετικής διαβεβαιώσεως του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας, όσον αφορά την ανακαίνιση και τη συντήρησή του.