Επίσκεψη Μενδώνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τις εργασίες στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας επιθεώρησε χτες το μεσημέρι η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Η ίδια περιηγήθηκε σε όλες τις αίθουσες και τους εξωτερικούς χώρους και ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών καθώς και για την τέταρτη αίθουσα η οποία θα φιλοξενήσει τα παλαιότερα ευρήματα όσο και τα νεότερα ευρήματα του Γρύπα Πολεμιστή, τα οποία αναμένει να δει με τεράστιο ενδιαφέρον η παγκόσμια αρχαιολογική κοινότητα. Περισσότερες λεπτομέρειες έκανε γνωστές στην υπουργό η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση μαζί με τους συνεργάτες της αρχαιολόγους και προϊσταμένους των αρμόδιων υπηρεσιών.


Η υπουργός δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξη και ικανοποιημένη για την πορεία των εργασιών και υπογράμμισε πώς καλό θα ήταν να προχωρήσουν και οι διαδικασίες για τις χρηματοδοτήσεις με πιο γρήγορους ρυθμούς. Ζήτησε να μάθει συγκεκριμένες πληροφορίες για την προσβασιμότητα, για το μέγεθος του κτηρίου, για τη χρήση του Κτηρίου Μπάρκα, για την ασφάλεια και για πρωτίστως για το χρονοδιάγραμμα. Η κ. Μενδώνη άκουσε αρκετές προτάσεις από τον Δημήτρη Καγιά εκπρόσωπο του Ιδρύματος “Κωνσταντίνα Κολοκυθά – Σταματελοπούλου – Αρχαία Πύλος”, το οποίο θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή της 4ης νέας αίθουσας.


Στις δηλώσεις που ακολούθησαν η υπουργός έκανε ειδική αναφορά στον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και τη μέχρι τώρα συνεργασία τους, ενώ ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη σημαντική συνεισφορά της Κωνσταντίνας Κολοκυθά, η οποία προσφέρει τμήμα της προσωπικής της περιουσίας για τον τόπο της, γεγονός που την καθιστά πρότυπο.
Η Λίνα Μενδώνη βρέθηκε στη Μεσσηνία με αφορμή την έναρξη του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Η υπουργός ξεκίνησε την επίσκεψη της από το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας, η αναβάθμιση του οποίου γίνεται μέσω ΕΣΠΑ και προϋπολογισμό 2.8 εκ. ευρώ. Εκκρεμεί η μουσειογραφική μελέτη του, ενώ περί τα τέλη του μηνός θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Μουσείων και θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση – οικοδομική – που αφορά στην καινούργια αίθουσα που θα γίνει με τη χορηγία του Ιδρύματος Κωνσταντίνας Κολοκυθά.

Στην επίσκεψη επίσης ήταν παρόντες: ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Τσουκαλάς, η επιβλέπουσα του έργου Γκόλφω Βουκελάτου (πολιτικός μηχανικός από τη Διεύθυνση Μελετών Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτισμικών Κτηρίων), ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Τάσος Σαρδέλης, οι αντιδήμαρχοι Μιχάλης Καραβίδας και Δημήτρης Γαϊτάνης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χώρας Διονύσης Δημητρόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι και δημοσιογράφοι.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Μενδώνη στο τέλος της επίσκεψης: “Με αφορμή την σημερινή μας παρουσία στην έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού, επισκεφθήκαμε το εργοτάξιο του Μουσείου της Xώρας. Είναι ένα έργο, το οποίο όπως θα θυμάστε οι περισσότεροι, το παρακολουθώ συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Πραγματικά, αισθάνομαι πολύ μεγάλη χαρά που το Μουσείο προχωρά και το έργο εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά του, ώστε ανακαινισμένο, με νέα έκθεση και μαζί με την επέκτασή του – χάρη στην πολύ σημαντική χορηγία του Ιδρύματος Κολοκυθά – Σταματελοπούλου να αποδοθεί στους δημότες, στους πολίτες της Μεσσηνίας και φυσικά στους χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής. Το Μουσείο φιλοξένησε στο παρελθόν – και θα φιλοξενήσει και στη νέα του έκθεση – μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα, τα οποία χαρακτηρίζουν και τεκμηριώνουν την Μυκηναϊκή εποχή, στην περιοχή. 
Το οικοδομικό σκέλος προχωρεί ικανοποιητικά. Η μουσειολογική μελέτη ήδη έχει ολοκληρωθεί. Εκκρεμεί η έγκριση της μουσειογραφικής, η οποία προγραμματίζεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Μουσείων του Υπουργείου, εντός του Ιουλίου. Ακολουθεί η δεύτερη οικοδομική φάση, με την επέκτασή του. Θέλω να ευχαριστήσω, από καρδιάς, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα με τον οποίο, την προηγούμενη τετραετία, είχαμε εξαιρετική συνεργασία. Χάρη και στη δική του βούληση το έργο της αποκατάστασης του Μουσείου εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Ενα μεγάλο “ευχαριστώ” ακόμη απευθύνω στην Κωνσταντίνα Κολοκυθά –Σταματελοπούλου για την ευγενική χορηγία της. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ανταποκρίνονται απολύτως στο έργο τους. Ευχαριστώ όλες και όλους. Αυτή τη στιγμή, στη Μεσσηνία εξελίσσονται έργα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 16.000.000 ευρώ, από το τρέχον ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και από εθνικούς πόρους ή της Περιφέρειας ή του Υπουργείου, σε σύμπραξη μέσω προγραμματικών συμβάσεων. Η εικόνα που έχω είναι ότι τα έργα εξελίσσονται καλά. Χρειάζεται μία ενίσχυση των έργων στην Περιστεριά, αλλά και στους θολωτούς τάφους, ώστε να γίνει με ταχύτερους ρυθμούς η  απορροφητικότητά τους».

Ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας δήλωσε με τη σειρά του: “‘Ενα χρόνο σχεδόν μετά την τελευταία επίσκεψη της υπουργού διαπιστώνουμε ότι το έργο προχωρά σε κανονικούς ρυθμούς, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι εργασίες που γίνονται είναι ποιοτικές. Αυτό οφείλεται στην καλή επίβλεψη του έργου, αλλά και στο ενδιαφέρον που δείχνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Η κ. Μενδώνη έρχεται συχνά και την ευχαριστώ για αυτό, γιατί ο Δήμος μας έχει σε εξέλιξη πολλών εκατομμυρίων έργα όσον αφορά τα μνημεία. Ευχαριστούμε το υπουργείο για τις προσπάθειες που καταβάλλει για τη διαφύλαξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς”.