Επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις, βροχοπτώσεις και καταιγίδες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ, θα σημειωθεί σταδιακή επιδείνωση του καιρού από την Πέμπτη στις νοτιότερες περιοχές της χώρας, με πυκνές χιονοπτώσεις κατά διαστήματα στα ορεινά και ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες στα πεδινά.

Πιο αναλυτικά:

1. Την Πέμπτη (21-12-2017)

α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κατά διαστήματα στα Κύθηρα, στην Πελοπόννησο (κυρίως στην ανατολική και τη νότια).

Βροχές, κατά περιόδους ισχυρές, είναι πιθανό να εκδηλωθούν στην Ευρυτανία, τη Φωκίδα, την ανατολική Στερεά (κυρίως στη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την Εύβοια).

β. Χιονοπτώσεις, κατά διαστήματα πυκνές, θα σημειωθούν στην Πελοπόννησο αρχικά από τα 600 μέτρα, που σταδιακά μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές καθώς και στη Θεσσαλία (κυρίως στο Πήλιο) κατά διαστήματα θα χιονίζει και στα ημιορεινά (500-600 μέτρα).

γ. Οι θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι στη νότια Πελοπόννησο και στα Κύθηρα θα ενισχυθούν τη νύχτα στα 9 και πιθανόν στα 10 μποφόρ.

Χάρτης υετού για το πρωί της Πέμπτης
Χάρτης υετού για το πρωί της Πέμπτης

 

Χάρτης υετού για το μεσημέρι της Παρασκευής
Χάρτης υετού για το μεσημέρι της Παρασκευής

2. Την Παρασκευή (22-12-2017)
α. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν κατά διαστήματα στις παραπάνω περιοχές. Επιπλέον, ισχυρές βροχές και καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν από το μεσημέρι στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και τη νύχτα στο ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης (κυρίως στα δυτικά).
β. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ.

Ύψος χιονιού την Παρασκευή
Ύψος χιονιού την Παρασκευή


3. Το Σάββατο (23-12-2017)
Τα φαινόμενα μέχρι το μεσημέρι θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο και στην Κρήτη, και θα εξασθενήσουν. Πιθανή νέα μεταβολή του καιρού αναμένεται το βράδυ και από τα βόρεια, με τοπικές
χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά, καταιγίδες στο Αιγαίο, θυελλώδεις βοριάδες και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.

Ύψος χιονιού την Παρασκευή (βράδυ)
Ύψος χιονιού την Παρασκευή (βράδυ)

Οδηγίες προστασίας της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

-Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

-Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

-Τοποθετήστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης, εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν, και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.

-Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία, όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.

-Εξηγήστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.

-Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης, όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κ.λπ.

-Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Μόλις περάσει η κακοκαιρία

-Παρακολουθείτε συνεχώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση τις επίσημες προειδοποιήσεις ή συμβουλές.

-Ελέγξτε το σπίτι και τα λοιπά περιουσιακά σας στοιχεία για να καταγράψετε πιθανές ζημιές.

Θερμοκρασίες την Παρασκευή
Θερμοκρασίες την Παρασκευή

Αν πρόκειται να μετακινηθείτε:

-Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

-Ανάλογα με τον προορισμό σας, αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κ.λπ.).

-Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας, ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

-Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες κι όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.

-Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

-Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Aρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κ.λπ.

-Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση.

-Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κ.λπ.).

-Φορέστε κατάλληλα ρούχα, αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζή.

-Προσέξτε όταν βαδίζετε, ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων ή εξαιτίας της πτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.

-Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας.

-Μείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί. O πανικός επιβαρύνει την κατάσταση.

-Διευκολύνετε το έργο των Αρχών.

Το χρώμα δηλώνει το αθροιστικό ύψος της βροχόπτωσης (απόγευμα Πέμπτης)
Το χρώμα δηλώνει το αθροιστικό ύψος της βροχόπτωσης (απόγευμα Πέμπτης)