Επιτροπή Κατοίκων Μεγαλόπολης κατα Επικίνδυνων Αποβλήτων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μετά από κάλεσμα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Μεγαλόπολης πραγματοποίησε την πρώτη ανοικτή συγκέντρωση της με σκοπό την ενδελεχή ενημέρωση των κατοίκων της Μεγαλόπολης σχετικά με τα επικίνδυνα απόβλητα, τους κίνδυνους από την ενδεχόμενη κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (Χ.Υ.Τ.Ε.Α) στην περιοχή, για τις μέχρι τώρα ενέργειες διάφορων φορέων, στηριζόμενη σε επιστημονική βιβλιογραφία και κατατεθειμένα έγγραφα, καθώς και να τεθούν επί τάπητος οι προσδοκίες των Μεγαλοπολιτών για το μέλλον του τόπου. Για το λόγο αυτό έχουν ήδη καλεστεί όλοι οι σύλλογοι και οι φορείς να εκφράσουν δημοσιά την άποψη τους σχετικά με ενδεχόμενο κατασκευής Χ.Υ.Τ.Ε.Α..

Η κ. Φ. Σπυρακοπούλου, μοριακή βιολόγος και γενετιστής με σεμινάρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως ειδικός αντιρύπανσης και ανακύκλωσης αποβλήτων, τόνισε στην ομιλία της, την ύπαρξη στην περιοχή μιας υπόγειας λίμνης (όπου θεωρείται ότι είναι ο πρώτος υδροφόρος ορίζοντας των Βαλκανίων) που πλησιάζει σε όγκο τα 300 εκ. κυβικά μέτρα νερού και η ανανέωσή της ανέρχεται στα 80-90 εκατομ. κυβικά μέτρα ετησίως, και μίλησε και για τους υπάρχοντες ποταμούς που καταλήγουν στη Ν. Πελοπόννησο. Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί και στις αστοχίες ενός ΧΥΤΕΑ και να τονίσει την επικινδυνότητα τους λόγω της σεισμικότητας της περιοχής.

Η παρουσία του κόσμου ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική και  η ανησυχία του ακόμα πιο έντονη.. μάλιστα σε ερώτημα που ετέθει,  ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ κ. Π. Χριστοδουλάκης είπε χαρακτηριστικά «εάν διαχυθεί μια ποσότητα 100γρ βενζολίου σε έναν υδροφόρο ορίζοντα, σε μια υδρολεκάνη τότε 100.000 κυβικά μέτρα, θα έχουν ρυπανθεί, θα έχουν μολυνθεί και θα είναι ακατάλληλα για χρήση.»

Σημαντική όμως ήταν και η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία, όπου δήλωσε «Δεν θα επιτρέψουμε ο τόπος μας να γίνει τόπος αποβλήτων. Δηλώνω και δεσμεύομαι ότι η εκκλησία θα σταθεί κοντά στον αγώνα αυτό, θα ξεσηκώσει το λαό της, θα κατέβουν και οι καλόγριες ακόμα στο πεζοδρόμιο»

Εκ της συζήτησης που ακολούθησε εκφράστηκαν οι φόβοι των κατοίκων για το μέλλον της Μεγαλόπολης το οποίο κατά την κοινή γνώμη διαγράφεται ζοφερό αν η ανάπτυξη του τόπου αυτού δεν στραφεί επιτελούς σε έναν εντελώς διαφορετικό ορίζοντα. Η ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής στα αποκατεστημένα εδάφη της ΔΕΗ, η τουριστική αξιοποίηση των δεκάδων μνημείων μας καθώς και η προστασία του υδροφόρου ορίζοντα και ιδιαίτερα της υπόγειας και της νεοσυσταθεισας λίμνης της περιοχής ήταν τα κύρια προσδοκούμενα από όλους τους παρευρισκόμενους.’

[ot-video][/ot-video]

Και γι αυτό τον λόγο, ΚΑΛΟΥΜΕ κάθε αρμόδιο φορέα να εργαστεί προς σε αυτήν την κατεύθυνση σεβόμενος την επιθυμία των πολιτών. 

Συγκεκριμένα ζητάμε 

α) την εκπόνηση υδρογεωλογικών μελετών στις περιοχές των εξαντλημένων λιγνιτικών πεδίων, επίσημη κρατική αναγνώριση της υπόγειας λίμνης του λεκανοπεδίου, υδρολογική μελέτη της νεοσυσταθείσας λίμνης καθώς και ανάλυση κινδύνου μόλυνσης του τοπικού υδροφόρου ορίζοντα με συσχέτιση τόσο με την περιοχή όσο και με τους όμορους νομούς

Β) την  άμεση αποκατάσταση των εδαφών στα εξαντλημένα ορυχεία της ΔΕΗ.

Τα Επικίνδυνα Απόβλητα ΔΕΝ θα έρθουν στην Μεγαλόπολη διότι ΔΕΝ τα θέλουμε και ΔΕΝ ΘΑ ΤO ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ.
ΩΣ ΕΔΩ.