Επιτυχής και η 3η συνάντηση στη Λευκωσία, Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, για θέματα Διασποράς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Ολοκληρώθηκε στη Λευκωσία η 3η τριμερής Διάσκεψη Ελλάδας – Κύπρου -Ισραήλ με θέμα την Διασπορά.
Η Διάσκεψη έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Τέρενς Κουίκ, του Επιτρόπου της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για Ανθρωπιστικά θέματα και θέματα Αποδήμων κ. Φώτη Φωτίου, και τον Πρόεδρο της Jewish Agency for Israel κ. Νατάν Σαράνσκι.
Διαπιστώθηκε ο πολύ ικανοποιητικός βαθμός στο σχεδιασμό δράσεων των τριών χωρών για θέματα Διασποράς, η οποία κυρίως θα στηρίζεται στα νιάτα των Αποδήμων. και κυρίως των φοιτητών ή νέων πτυχιούχων, ηλικίας από 18 έως 28 ετών.
Σημειώνεται, ότι μετά την τριμερή, πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη με ομάδα φοιτητών από τις Ομογένειες των ΗΠΑ (3 από κάθε χώρα), οι οποίοι στη συνέχεια συνεδρίασαν μόνοι τους για να υποβάλλουν και εκείνοι με τη σειρά τους το πρόγραμμα δράσεων που θα αποφασίσουν.
Συμφωνήθηκε, ότι η επόμενη τριμερής θα γίνει στο Ισραήλ στις 30 και 31 Οκτωβρίου, ενώ έγινε δεκτή η πρόταση του κ. Νατάν Σαράνσκι, να οργανωθεί την Άνοιξη του 2018 μεγάλη εκδήλωση των Αποδήμων, κυρίως νεολαιών, των τριών χωρών στο Ισραήλ, το περιεχόμενο της οποίας θα ανακοινωθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Όπως δήλωσε μετά το τέλος της Διάσκεψης ο Υφυπουργός κ. Τέρενς Κουίκ:
«Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα. Αυτό που αρχίσαμε στην Ιερουσαλήμ τον περασμένο Μάρτιο, «χτίσαμε» τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη και σφραγίσαμε σήμερα εδώ στη Λευκωσία, σχεδιάζεται και κινείται με πολύ γρήγορους αλλά προσεκτικούς ρυθμούς.Τουλάχιστον για την Ελλάδα, είναι πολύ σημαντικό που εντάξουμε στη στρατηγική μας για την Ομογένεια, τα νέα παιδιά δεύτερης, τρίτης, τέταρτης γενιάς, που θέλω να πιστεύω ότι θα έχουν όλη τη συμπαράσταση εκείνων οι οποίοι είναι σήμερα στο τιμόνι Ομοσπονδιών, Οργανώσεων, Αδελφοτήτων.
Η εμπειρία και η ωριμότητα των σημερινών Επικεφαλής, πρέπει να δώσει όλο το χώρο που χρειάζεται η Ομογενειακή νεολαία μας, η οποία όπου και να πάω, διαπιστώνω ότι είναι εξαιρετικού επιπέδου.
Ποτέ δεν πήγε στράφι η επένδυση στη νεολαία, η οποία μάλιστα εν προκειμένω, και αναφέρομαι ειδικότερα στη νεολαία της Διασποράς, θα μπορεί να συνυπάρξει και να συνεργαστεί με τα παιδιά του brain gain, που και αυτά, για όσο καιρό θα παραμείνουν στο εξωτερικό, μπορούν να βοηθήσουν
για την ουσιαστική και θετικότερη εξέλιξη της πορείας του Ομογενειακού Ελληνισμού σε όλο τον κόσμο.
Τέλος, οφείλω να επισημάνω, ότι τα τρία Ελληνόπουλα από τις ΗΠΑ που βρίσκονται σήμερα εδώ με τη μέριμνα της ΓΓΑΕ, αφενός μεν μου αποκάλυψαν ότι χτίζουν δίκτυο φοιτητών Ελληνικής καταγωγής στα Αμερικανικά Πανεπιστήμια, και αφετέρου με παρακάλεσαν να μην εμπλακούν στα πόδια τους κόμματα και πολιτικές σκοπιμότητες, συνηγορώντας με την πάγια τοποθέτησή μου ότι στη σχέση Πατρίδας και Ομογένειας, ότι «το κόμμα είναι
ένα, η Ελλάδα και σημαία του η Γαλανόλευκη με τον Σταυρό».
Τέλος επεσήμανα στη Διάσκεψη, παρουσία των νέων, ότι είναι σημαντικό να έχει αποτελέσματα η τριμερής συνεργασία μας, πόσο μάλλον σε μία ταραγμένη ή ασταθή περιοχή που ζούμε και σε ένα ευρωπαϊκό ή διεθνές περιβάλλον με τρομοκρατικές ενέργειες όπως και η τελευταία στη Βαρκελώνη.
Η αρραγής συνεργασία μας, μας δυναμώνει και μας κάνει πιο
αποτελεσματικούς έναντι τέτοιων καταστάσεων»