Επωφελές το ταξίδι αντιπροσωπείας του Δήμου Καλαμάτας στη Σι’αν

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά την λήξη των εργασιών του 7th Round Table for Cities Along The Silk Road Economic Belt μαζί με εκπροσώπους 20 πόλεων από 19 χώρες.

Επωφελές χαρακτήρισαν το ταξίδι αντιπροσωπείας του Δήμου Καλαμάτας στην αδελφή πόλη Σι’αν της Κίνας ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Μανώλης Μάκαρης, που εκπροσώπησε το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλος Κρανιώτης, που εκπροσώπησε στη Σι’αν την επιχειρηματική κοινότητα.
Σε συνέντευξη τύπου σήμερα, Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, o Δήμαρχος τόνισε πως η αποστολή του Δήμου Καλαμάτας «συμμετείχε το προηγούμενο τριήμερο στην Κοινή Συνδιάσκεψη των Πόλεων της Οικονομικής Ζώνης του Δρόμου του Μεταξιού», επισημαίνοντας ότι στόχος του ταξιδιού ήταν η προβολή της πόλης μας, για ανάπτυξη συνεργασιών, με την πόλη της Σι’αν σε επίπεδο πολιτιστικό, εμπορικό, τεχνολογικό, τουριστικό. Υπογράμμισε δε το γεγονός ότι η Σι’αν είναι μία πόλη εξωστρεφής, αδελφοποιημένη με περισσότερες από 30 πόλεις ενώ έχει αναπτύξει συνεργασία με άλλες τόσες, μία πόλη, η οποία κατάφερε μέσα σε μία δεκαετία να τριπλασιάσει σχεδόν τον πληθυσμό της και να θεωρείται αυτή τη στιγμή μία από τις πιο οικονομικά ισχυρές πόλεις της Κίνας.
Ο Θ. Βασιλόπουλος προσέθεσε ότι «ως νέα Δημοτική Αρχή, πιστεύουμε στις συνεργασίες που προκύπτουν μέσα από την αδελφοποίηση των πόλεων. Για το λόγο αυτό, η αρμόδια Αντιδήμαρχος κ. Αλειφέρη επικαιροποιεί το φάκελο με τις αδελφοποιημένες πόλεις της Καλαμάτας, που είναι 7 και, βέβαια, εξετάζουμε και νέες αδελφοποιήσεις, διότι πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία και θεωρούμε ότι είναι μονόδρομος η εξωστρέφεια».
Ο κ. Μάκαρης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση με το Δήμαρχο της Σι’αν, πόλης 12 εκατ. κατοίκων και στην άκρως θετική στάση του, όπως και όλων των Κινέζων, έναντι της Ελλάδος και της Καλαμάτας. Τόνισε δε ότι «για την πόλη της Καλαμάτας είναι ευτυχής συγκυρία που είναι αδελφοποιημένη με μια τέτοια πόλη», προσθέτοντας πως συντρέχουν όλοι εκείνοι οι λόγοι που είναι δυνατόν να καταστήσουν εφικτή μια βαθύτερη συνεργασία. Ως τέτοιους ανέφερε τη θετική στάση των Κινέζων έναντι της Ελλάδος και την πρωτοβουλία της Κίνας για το νέο Δρόμο του Μεταξιού, που οδηγεί στην οικονομική συνεργασία. Προς το Δήμαρχο της Σι’αν η Καλαμάτα απηύθυνε επίσημη πρόσκληση για επίσκεψη στο προσεχές διάστημα.

Συνάντηση με τον δήμαρχο της Σιάν Li Mingyuan

Πέραν αυτών, ο κ. Μάκαρης μίλησε σε μεγάλο κανάλι της Κίνας, με θέμα την Καλαμάτα και αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας με τη Σι’αν. Τομείς ενδιαφέροντος είναι: πολιτιστικές ανταλλαγές σε όλα τα επίπεδα, ελληνικό real estate, κατασκευές μεγάλων έργων, τουρισμός στην Ελλάδα, αγροδιατροφικά προϊόντα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Συνέντευξη σε κινεζικό τηλεοπτικό κανάλι για την Καλαμάτα και τις προοπτικές συνεργασίας της με την Σιάν

Ο Παύλος Κρανιώτης ευχαρίστησε το Δήμο Καλαμάτας για την ευκαιρία που του έδωσε να εκπροσωπήσει στη Σι’αν την επιχειρηματική κοινότητα του τόπου μας. Επεσήμανε δε, μεταξύ άλλων, ότι πρόβαλαν την Καλαμάτα, τη Μεσσηνία, τα προϊόντα μας και εξήγησαν στους Κινέζους ότι, εφόσον επισκεφθούν τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν πολύ εύκολα τη Σπάρτη (που οι Κινέζοι γνωρίζουν από την Ιστορία), την αρχαία Ολυμπία, την Ακρόπολη κ.λπ. Ο κ. Κρανιώτης τόνισε πως η Σι’αν είναι, εκτός από πόλη με μεγάλη ιστορία, βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο, καθώς διαθέτει τεράστιο διαμετακομιστικό κέντρο για τη διακίνηση των κινεζικών προϊόντων, κάτι που γεννά μεγάλες ευκαιρίες.

Συμμετοχή στις εργασίες του Euro-Asia Economic Forum με τον αντιπρόεδρο του επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλο Κρανιώτη.