Εργολάβοι διεκδικούν αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ από την Περιφέρεια

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Σε αποκαλύψεις προέβη η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (ΚΚΕ) αναφορικά με τα εκ. ευρώ σε τόκους που διεκδικούν εργολαβίες του έργου παρά το γεγονός ότι παραδόθηκε με τραγικές ελλείψεις στην κυκλοφορία.
Πιο αναλυτικά η Λαική συσπείρωση τονίζει ότι :
«Αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για υπερβατικές εργασίες σε έργα που έχουν αναλάβει, διεκδικούν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου εργολαβικές εταιρείες.
Μάλιστα κάποιες από αυτές έχουν δικαιωθεί από τα αστικά δικαστήρια. Σε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της προηγούμενη εβδομάδα, αποφασίστηκε  σε τρείς από αυτές να δοθεί κάπου ένα εκατομμύριο ευρώ, (μια για Αρκαδία και δύο για Μεσσηνία).
Ενδεικτικά το αμέσως επόμενο διάστημα εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις για διεκδικήσεις αναδόχων:
  • 44 εκατομμύρια ευρώ συν τόκους πέντε χρόνων για το δρόμο Γαργαλιάνοι-Ρωμανός.
  • 2,5 εκατομμύρια ευρώ συν τόκους στο δρόμο Ναύπλιο-Λυγουριό.
  • 4,3 εκατομμύρια ευρώ συν τόκους για το αποχετευτικό δίκτυο στο Γύθειο κ.α.
Οι εταιρείες έχουν στα χέρια τους ένα ισχυρό νομικό οπλοστάσιο που έχει ψηφιστεί από τις αστικές κυβερνήσεις, στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ, το οποίο θωρακίζει και αποθρασύνει τους επιχειρηματικούς ομίλους”
Σύμφωνα με την παράταξη “Η αιτία βρίσκεται στο τρόπο κατασκευής των έργων. Βρίσκεται στην ανάθεση προμηθειών κι έργων σε ιδιώτες, που με τις διαρκείς αναβολές και χρόνιες καθυστερήσεις ολοκλήρωσης έργων και διαδικασιών, αποτελούν τρόπο διοχέτευσης  εκατομμυρίων ευρώ μέσα από εργολαβικές συμβάσεις, σε διάφορες εταιρείες, όχι μόνο στη Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά σε όλο το Δημόσιο. Αυτές τις ληστρικές διεκδικήσεις εκατομμυρίων ευρώ των εργολαβικών εταιρειών, καλούνται τελικά να τις πληρώσουν οι εργατικές-λαϊκές οικογένειες.
Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που εξυπηρετούν τις εργολαβικές εταιρείες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα για να κερδίζουν σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Αυτή την πολιτική στοχοπροσηλωμένα στηρίζει και υλοποιεί η Περιφερειακή Αρχή στη Πελοπόννησο, εκθειάζοντας την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ιδιωτικοποιώντας δημόσιες υπηρεσίες, προωθώντας την επιχειρηματική δραστηριότητα, μειώνοντας το μόνιμο προσωπικό και συρρικνώνοντας ουσιαστικά τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Το γεγονός ότι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μέσα από τέτοιες διεκδικήσεις θα πάνε στις τσέπες των επιχειρηματιών, δε χωρά ούτε νομικά τερτίπια, ούτε πολύ περισσότερο αναζήτηση συμβιβασμού πίσω από τις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.
Απαιτείται καθολική εναντίωση στις αισχρές απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων από το εργατολαϊκό κίνημα και τους φορείς του.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει να έχει πλήρη ενημέρωση των διεκδικήσεων των εργολάβων και προμηθευτών, να έχει καθαρή πολιτική στάση.
Σ’ αυτό τον αγώνα της υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων το ΚΚΕ, οι Περιφερειακοί και Δημοτικοί  Σύμβουλοι στους Δήμους και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα είναι στην πρώτη γραμμή.» καταλήγει χαρακτηριστικά.
Γ.ΜΠ.