Ευκλής Καλαμάτας: Εξόρμηση στον Βορειοδυτικό Ταΰγετο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Γράφει η Αγγελική Ματσούκα

“Την Κυριακή, 4-10-2020, τα βήματά μας μας έφεραν για μια ακόμη φορά στον αγαπημένο Ταΰγετο. Αυτή τη φορά μας γοήτευσαν οι πληροφορίες για ένα εκκλησάκι, χτισμένο στα ερείπια αρχαίου ναού και ένα ασκηταριό στα 1000 μ. υψόμετρο που υπάρχει στην κορυφή σχεδόν του βουνού, στον Βόλιμνο της Αρτεμισίας.

Έτσι από την περιοχή ”Λαγού το Χάνι” πήραμε τον ανηφορικό δρόμο.

Η καλή παρέα των φίλων και μελών του συλλόγου μας, έκανε την ανηφορική πορεία ευχάριστη, ώσπου φτάσαμε στον προορισμό μας.

Ευχάριστη έκπληξη η φιλοξενία που δεχτήκαμε από το ντόπιο ζευγάρι Αρτεμίσιων, τον κ. Δημήτρη και την κα. Άννα Πουλουπάτη που μόνο οι δοτικοί άνθρωποι ξέρουν, να προσφέρουν.

Με οδηγό μας το μέλος του συλλόγου Δημήτρη Κασκούτη επισκεφτήκαμε το παρεκκλήσι της Παναγιάς της Καψοχεροβολούσας και πληροφορηθήκαμε ότι είναι κτισμένο στα ερείπια του αρχαίου Ναού της Λιμνιάτιδος Αρτέμιδος, ενώ η πεζοπόρος Ευαγγελία Παυλοπούλου μας ζωντάνεψε την ιστορία της περιοχής.

Τέλος οι ορειβάτες ανηφόρησαν το κακοτράχαλο και δύσκολο μονοπάτι που οδηγεί στο ασκηταριό, στους Αγίους Σαράντα. Στο φρύδι του βουνού, σε έναν βράχο είχε καταφύγει κάποιος ασκητής, τα πρώτα χριστιανικά χρόνια.

Γραμμένο ήταν το όνομά του στον τοίχο της σπηλιάς ενώ τοιχογραφίες διακοσμούσαν το μικρό χτιστό τοίχο που έκλειναν το στόμιό της.

Κι εμείς, βρεθήκαμε να αναπολούμε την ζωή των πρώτων χριστιανών και με τη σκέψη μας γυρίσαμε αιώνες πίσω και για λίγο ξεφύγαμε από την πραγματικότητα που μας ζώνει.

Φανταστική η σημερινή πεζοπορία των 12.600 χλμ., καθώς δεξιά και αριστερά μας ατενίζαμε τις κατάφυτες πλαγιές του Ταΰγετου ενώ η ματιά μας χάνονταν στις βαθιές χαράδρες.

Επόμενη προγραμματισμένη δράση του ”Ευκλή” είναι στο μαγευτικό Φθινοπωρινό Μαίναλο στις 18 Οκτωβρίου, θα πεζοπορήσουμε 9 χλμ. από το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου έως την γραφική Αλωνίσταινα.”