Ευκλής Καλαμάτας: Περπάτησε το καλντερίμι που ενώνει τον Πραστό με την Καστάνιτσα στον Πάρνωνα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την περασμένη Κυριακή, 3 Οκτωβρίου, οι φυσιολάτρες του Συλλόγου Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας ”Ο Ευκλής” απόλαυσαν στην καρδιά του Φθινοπώρου την δροσιά του γειτονικού μας Πάρνωνα και γνώρισαν τα όμορφα χωριά της Τσακωνιάς.

Οι σαράντα πέντε λάτρεις της Φύσης ξεκίνησαν από τον Πραστό για να ακολουθήσουν το πέτρινο μονοπάτι, που ενώνει το χωριό με την Καστάνιτσα. Σε αρκετά σημεία το καλντερίμι ήταν κατεστραμμένο, δείχνοντας πάνω στις πέτρες του, ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από όταν το χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι αγωγιάτες.

Στην αρχή το μονοπάτι ήταν καθοδικό και έφτασαν στο φαράγγι Μαζιάς και από εκεί ανηφόρησαν μέσα από κουμαριές, αριές και πεύκα φτάνοντας στο εντυπωσιακό καστανοδάσος της Καστάνιτσας.

Τόσο ο Πραστός όσο και η Καστάνιτσα εντυπωσίασαν τους καλαματιανούς πεζοπόρους με τα περιποιημένα πυργόσπιτα εκατοντάδων ετών και με τα στενά, γραφικά σοκάκια τους.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι στην Καστάνιτσα όπως και σε άλλα χωριά της Τσακωνιάς, ακούγονται ακόμα και σήμερα τα ”Τσακώνικα”, αρχαιοπρεπής γλωσσική διάλεκτος (από την Αρχαία Δωρική) με σαφέστατες διάφορες από τα νεοελληνικά.

Το τελευταίο Σάββατο του Οκτωβρίου στην Καστάνιτσα έχει καθιερωθεί 3ήμερη ”Γιορτή Κάστανου” με ρίζες από τον 18ο αιώνα, που προσελκύει πλήθος επισκεπτών.