Εφ’ όλης της ύλης συνάντηση για τα έργα πολιτισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε στην Αθήνα ο περιφερειάρχης Π. Νίκας με την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τα ήδη εν εξελίξει και τα προγραμματιζόμενα έργα πολιτιστικού χαρακτήρα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είχε το μεσημέρι σήμερα, Παρασκευή 28 Ιουλίου, στην Αθήνα, με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε την υπουργό ότι μέχρι το τέλος του ερχόμενου Αυγούστου θα υπάρχει εργολάβος για την παράκαμψη της αρχαίας ακρόπολης του Πεταλιδίου, στη Μεσσηνία, όσον αφορά στο τμήμα Τζάνε – Καλαμάκι του δρόμου Ριζόμυλος – Κορώνη, σε εφαρμογή σχετικής απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, ο Π. Νίκας σημείωσε ότι όσον αφορά στα έργα στην περιοχή της Ερμιονίδας, η Περιφέρεια χρηματοδοτεί αφ’ ενός με 372.000 ευρώ την αποκατάσταση του ναού των Ταξιαρχών στην Ερμιόνη -κτίσμα μεταξύ 15ου και 17ου αιώνα- που έχει ανεγερθεί πάνω στα θεμέλια αρχαίου ναού αφιερωμένου στη θεά Δήμητρα και αφ’ ετέρου με 120.000 ευρώ την αναστήλωση, στερέωση και διαμόρφωση του χώρου τοποθέτησης του ρωμαϊκού ταφικού μνημείου της Ερμιόνης.

Ενημέρωσε επίσης για την εξέλιξη των εργασιών που αφορούν στη μονή του Αγίου Νικολάου στις Καλτεζές, στην Αρκαδία, όπως και στο μοναστήρι Επάνω Χρέπας στην Τρίπολη.

Κατά τη σημερινή συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη συζητήθηκε επίσης η ακολουθητέα διαδικασία ως προς την αποκατάσταση του πύργου Κουμουνδούρου στον Κάμπο, του Δήμου Δυτικής Μάνης, στη Μεσσηνία, έργο για το οποίο η υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακόμα, ο Π. Νίκας σημείωσε ότι η Περιφέρεια χρηματοδοτεί με 1.213.000 ευρώ την συντήρηση και αποκατάσταση της ιστορικής μονής της Δήμιοβας, στις παρυφές της Καλαμάτας, και αιτήθηκε να επιταχυνθεί από το υπουργείο η διαδικασία έγκρισης των σχετικών μελετών ώστε να υπογραφεί η σχετική προγραμματική σύμβαση.

Γνωστοποίησε επίσης ο περιφερειάρχης στην υπουργό την διάθεση από την Περιφέρεια πίστωσης 600.000 ευρώ για το έργο επικεράμωσης του ναού Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον Αγιο Πέτρο Κυνουρίας, στην Αρκαδία.

Εξ άλλου, στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης του περιφερειάρχη Πελοποννήσου και της υπουργού Πολιτισμού, στην Αθήνα, επιλύθηκαν γραφειοκρατικής φύσεως προβλήματα ώστε να ξεκινήσει άμεσα η σύνταξη της διακήρυξης για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αρχαία Μεσσήνη, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός της ΕΦΑ Μεσσηνίας με τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και του υπουργείου.

Αναφορικά δε με την πλατεία Υπαπαντής, στην Καλαμάτα, εκφράστηκε εκ μέρους του Π. Νίκα ο μεγάλος προβληματισμός της Περιφέρειας για τον επιπλέον χρόνο που έχει ζητηθεί σε σχέση με την αξία των αρχαιολογικών ευρημάτων αυτών καθ’ εαυτών και σε συνάρτηση βεβαίως με την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί το έργο ανάπλασης σε έναν κρίσιμο για την Καλαμάτα χώρο.

Ως εκ τούτου, δήλωσε ο περιφερειάρχης, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να υπάρξουν το συντομότερο οι όποιες ανακοινώσεις όσον αφορά στο επιστημονικό ενδιαφέρον των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Π. Νίκας ενημέρωσε την υπουργό ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου προτίθεται να χρηματοδοτήσει την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών και τον εκπρόσωπό της, αρχαιολόγο καθηγητή Πέτρο Θέμελη, για ένα ερευνητικό πρόγραμμα στην Αρχαία Μεσσήνη, πρωτοβουλία που βρήκε σύμφωνη την υπουργό, όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, ο οποίος στη σημερινή συνάντηση ενημέρωσε επιπλέον την υπουργό Λ. Μενδώνη για τις με πολιτιστικό περιεχόμενο προγραμματικές συμβάσεις της Περιφέρειας με αυτοδιοικητικούς και άλλους φορείς, στο Λεωνίδιο, το Γεράκι, τη Μονεμβασία, τον Δήμο Βέλου – Βόχας κ.α.