Ημερίδα με θέμα “Προκλήσεις και προοπτικές για τον τουρισμό” στην Κυπαρισσία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Την προώθηση του τουριστικού προιόντος μέσα από συγκεκριμένες δράσεις με έμφαση την προστιθέμενη αξία ώστε η διαμονή να αποτελέσει εμπειρία για τον επισκέπτη, εκφράστηκε κατά την διάρκεια της ημερίδας με θέμα Προκλήσεις και προοπτικές για τον τουρισμό που διεξήχθη στην Κυπαρισσία, από την Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών καταλυμάτων Πελοποννήσου- Κυθήρων.
ΤΗΝ εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Θεόδωρος Οικονόμου καλωσορίζοντας το κοινό, λέγοντας ότι οι συνεργασίες με την ενότητα αποτελούν τα δομικά στοιχεία για την διαμόρφωση ενός ελκυστικού τουριστικού προορισμού, με βάση το μείγμα προωθητικών ενεργειών που θα εξασφαλίσουν εισροή επισκεπτών.
ΣΤΟΧΟΣ Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κατσίβελας στο χαιρετισμό του μίλησε για τοπική δράση των φορέων αξιοποιώντας την κοινή διεκδίκηση για δυνατές συνεργασίες που θα αποδώσουν καρπούς, ενώ αναφέρθηκε σε έργα υποδομών που μπορεί να αξιοποιήσει η περιοχή.
Η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Ντίνα Νικολάκου τόνισε με έκπληξη έμαθε ότι η πολιτεία θεωρεί τα μέλη της Ομοσπονδίας ως  ιδιοκτήτες των μη κύριων καταλυμάτων που ασχολούνται με τον τουρισμό, διευρύνοντας μέσα από συζητήσεις τον σημαντικό άξονα ανάπτυξης που αποτελεί ο τουρισμός, λέγοντας ότι απαιτείται η εστίαση σε στοχευμένες δράσεις για να υπάρξει μελλοντικά τουριστική δράση όπως αναφέρουν τα στοιχεία για το 2016. Η Περιφέρεια διευρύνει την τουριστική περίοδο σε πολλές περιοχές, αξιοποιώντας το brand name της Πελοποννήσου, προσθέτοντας ότι τίποτα δεν είναι αρκετό καθώς απαιτείται περισσότερη δουλειά, ενότητα αλλά κυρίως να αφουγκραστούμε τις αγωνίες όσων ασχολούνται με τον τουρισμό. Εκτίμησε ότι οι υποδομές χρειάζονται ενίσχυση, ενώ απαρίθμησε έργα της περιφέρειας στη Τριφυλία που εκφράζουν εξωστρέφεια όπως είναι σταδιακά οι υποδομές για το λιμάνι, η σύνδεση της Τριφυλίας μέσω Τσακώνας- Καλονερού με τον κεντρικό άξονα της Πελοποννήσου, ώστε να ολοκληρωθεί ένα μεγάλο διευρωπαικό δίκτυο, ενώ μίλησε για το αλιευτικό του Μαράθου αξίας 8 εκ. ευρώ.
Οι ομιλητές όπως ο καθηγητής κ. Λαγός, ο κ. Βαρελάς και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας ανέπτυξαν στοιχεία για την εικόνα που αποτυπώνεται τουριστικά η περιοχή, καθώς ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 18,6% του ΑΕΠ, μπορεί να δώσει ετησίως ρυθμό ανάπτυξης στο ΑΕΠ της χώρας κατά 1,3%, να δημιουργηθούν 860.315 θέσεις εργασίας σύμφωνα με τα στατιστικά του 2016. Επίσης τα τουριστικά έσοδα ανήλθαν σε 14,5 δις Ευρώ, οι διεθνείς αφίξεις το 2016 ήταν 25 εκ. τουρίστες, ενώ η Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 3,1% της ευρωπαικής αγοράς τουρισμού και το 2,0% της παγκόσμιας αγοράς το 2016, αλλά παρουσιάζει τον δυσμενέστερο δείκτη εποχικότητας πανευρωπαικά συγκεντρώνοντας το 52% των επισκεπτών σε διάρκεια 3 μηνών.
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΤΚΕ
Προβληματισμούς έθεσαν ο Πρόεδρος του ΣΕΤΚΕ κ. Τοκούζης υπογραμμίζοντας ότι ο τουρισμός παραμένει η μοναδική κινητήριος δύναμη της οικονομίας, με νέες θέσεις εργασίας, ενώ τα έσοδα κινούνται θετικά, λέγοντας ότι δημιουργούνται νέα μοντέλα ξενοδοχειακών συγκροτημάτων με αποτέλεσμα η ΣΕΤΚΕ να γίνει ανταγωνιστική μέσα από μια νέα στρατηγική που στοχεύει στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στον επισκέπτη με δράσεις που αξιοποιείται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ομοσπονδίας.
Στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων το παρόν ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Μαντάς, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Καθαριότητας-πρασίνου κ. Τσίγγανος που έκανε χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του λιμενικού ταμείου Μεσσηνίας κ. Ζαχ. Κανελλόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο κ. Στάθης Ανδρινόπουλος, ο πρόεδρος της κοινοφελούς επιχείρησης του Δήμου, πρόεδροι συλλόγων και φορέων και μέλη της Ομοσπονδίας, ενώ υπήρξε εκθετήριο τοπικών προιόντων από την περιοχή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ