Η Δημιουργία Ξανά εστιάζει στην εστίαση!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τα μέλη του Συμβουλίου της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΞΑΝΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Θεοδόσης Μπίλλης (αντιπρόεδρος), Μερσίνη Παπαδοπούλου (γραμματέας) και Δημοσθένης Τριανταφυλλίδης (ταμίας) συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Φιλοκώστα, με σκοπό την ενημέρωσή τους για την κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης, εν μέσω πανδημίας, και για τα αποτελέσματα των υγειονομικών και οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης.

Η Ένωση, που διαθέτει πείρα ενός αιώνα (ιδρύθηκε το 1921), από την αρχή της πανδημίας απέστειλε κείμενο προτάσεων προς 4 υπουργεία, για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, επισημαίνοντας την ανάγκη φορολογικών ελαφρύνσεων, γραφειοκρατικών απλοποιήσεων και στοχευμένων μέτρων, για την επιβίωση επιχειρήσεων και εργαζομένων.
Δυστυχώς, δεν εισακούσθηκε. Αντιθέτως, όλο το χρονικό διάστημα, μετά την άρση του lockdown, τα καταστήματα εστίασης έχουν γίνει “σάκος του μποξ”, δεχόμενα καταιγισμό ελέγχων από όλους τους κρατικούς φορείς, με υπέρογκα και παράλογα πρόστιμα, που εξωθούν τις επιχειρήσεις εστίασης σε χρεοκοπία. Το κράτος, με νόμους πανικού και καταστολής, έχοντας ως πρόσχημα κάποιους μεμονωμένους παραβάτες, παρεμβαίνει στην ομαλή λειτουργία των καταστημάτων, στις εργασιακές σχέσεις και στον προγραμματισμό και στην οργάνωση της κάθε επιχείρησης.

Στον χώρο της εστίασης, η πτώση του τζίρου φτάνει το 60%, με ανάλογες συνέπειες σε όλη την αλυσίδα των επαγγελμάτων που συνδέονται με αυτήν, ενώ, το φθινόπωρο, οπότε οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν το σύνολο των ανεσταλμένων οφειλών για ανύπαρκτα εισοδήματα, αναμένεται επιδημία… λουκέτων!

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ είχε την ευκαιρία να εκθέσει τις δικές της προτάσεις, που, σε πολλά σημεία, είναι πανομοιότυπες με τις προτάσεις της Ένωσης. Η πανδημία ήταν ευκαιρία, με δεδομένη τη χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών από την Ε.Ε., να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις, που προκαλούνται στην αγορά από την υπερρύθμιση και την υπερφορολόγηση, με κατάργηση της προκαταβολής φόρου για το επόμενο έτος, του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, και με ταυτόχρονη απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων, ώστε το εργασιακό κόστος να είναι ανάλογο του κύκλου εργασιών. Ο μόνος τρόπος, με τον οποίο μπορεί το κράτος να βοηθήσει την αγορά, είναι να πάψει να την θεωρεί ως αγελάδα, από την οποία θα παίρνει ταυτόχρονα και γάλα και μπιφτέκια, και να την φορολογήσει ανάλογα με τη φοροδοτική της ικανότητα, κι όχι ανάλογα με το πόσα του λείπουν. Επίσης, να σταματήσει να θεωρεί τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ως παιδιά ενός κατώτερου θεού, τα οποία, εκ του υστερήματός τους, θα πρέπει να τροφοδοτούν αενάως ένα σπάταλο, αδηφάγο και υπερτροφικό Δημόσιο.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ Κεντρικής Μακεδονίας ευχαριστεί θερμά τον Πρόεδρο της Ένωσης κ. Γιάννη Φιλοκώστα για τη φιλοξενία και την εκτενή ενημέρωση.