Η διαδρομή του καφέ στο σώμα μας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ξυπνάς κάθε πρωί και το πρώτο που αναζητάς για να «ξυπνήσεις» είναι τον αγαπημένο σου καφέ. Μάλιστα, ο στιγμαίος καφές σε συντροφεύει τόσο το χειμώνα ως ζεστό ρόφημα, όσο και το καλοκαίρι στην παραλία με τη μορφή του παραδοσιακού φραπέ. Έχεις όμως αναρωτηθεί ποια είναι τα συστατικά εκείνα του στιγμιαίου καφέ που σου προκαλούν εγρήγορση, καθώς και τι διαδρομή ακολουθούν στο σώμα σου;

Τα συστατικά του στιγμιαίου καφέ

Ο στιγμιαίος καφές ως ρόφημα αποδίδει μόνο 2 θερμίδες ανά 100ml, κάτι που σημαίνει ότι πίνοντας μία κούπα 240ml λαμβάνετε λιγότερο από 5 θερμίδες. Το θερμιδικό περιεχόμενο του καφέ αυξάνεται όταν στη συνέχεια προσθέσουμε κάποια γλυκαντική ουσία, όπως για παράδειγμα ζάχαρη, ή γίνει προσθήκη γάλακτος, σαντιγύ κ.α .

Εκ φύσεως, ο στιγμιαίος καφές περιέχει αμελητέα ποσότητα πρωτεϊνών και λιπιδίων. Τα συστατικά εκείνα που τον έχουν κάνει δημοφιλή στην καρδιά μας είναι η ποσότητα των αντιοξειδωτικών που περιέχει, καθώς και η περιεκτικότητά του σε καφεΐνη. Πιο συγκεκριμένα, 1 ποτήρι κρύο στιγμιαίο καφέ (φραπέ) περιέχει 860mg αντιοξειδωτικών, τόσα όσα λαμβάνουμε από 5,5 ποτήρια χυμό πορτοκάλι-καρότο! Επιπλέον, σε 1 κούπα (180ml) στιγμιαίο καφέ συναντάμε 65-110mg καφεΐνης, λιγότερη δηλαδή ποσότητα από 1 κούπα καφέ φίλτρου.

Πώς απορροφάται ο καφές;

Η απορρόφηση της καφεΐνης ξεκινάει από το στομάχι μας και ολοκληρώνεται στο λεπτό έντερο μέσα σε 30-60 λεπτά από την κατανάλωσή της. Όταν προσλαμβάνεται μαζί με κάποιο γεύμα τότε η απορρόφησή της καθυστερεί και ολοκληρώνεται μετά από 90 λεπτά.

Όταν η καφεΐνη λαμβάνεται με τη μορφή καφέ, το 90% αυτής απορροφάται μέσα σε 20 λεπτά!
Μετά την απορρόφησή της από το λεπτό έντερο, η καφεΐνη μεταφέρεται μέσω της αιματικής μας κυκλοφορίας σε ολόκληρό το σώμα και φθάνει τελικά στον εγκέφαλό μας.

Πώς λειτουργεί η καφεΐνη στον εγκέφαλό μας;

Η καφεΐνη έχει παρόμοια μορφή με την αδενοσίνη, η οποία είναι μια ουσία που υπάρχει σε όλα τα ανθρώπινά μας κύτταρα. Στον εγκέφαλο όμως, η αδενοσίνη έχει ένα ξεχωριστό ρόλο. Δρα ως «χαλαρωτικό» του κεντρικού νευρικού μας συστήματος, όταν ο εγκέφαλος έχει κουραστεί, για να τον βοηθήσει να ηρεμήσει και τελικά να ξεκουραστεί.

Όταν λοιπόν καταναλώνουμε στιγμιαίο καφέ, η καφεΐνη «ξεγελάει» τους υποδοχείς των νευρικών κυττάρων της αδενοσίνης και προσδένεται εκείνη στη θέση της αδενοσίνης. Καθώς η καφεΐνη χρησιμοποιεί όλους αυτούς τους υποδοχείς, τα κύτταρα δεν μπορούν πλέον να συνδεθούν με την αδενοσίνη και να «χαλαρώσουν». Και η δράση της καφεΐνης έχει μόλις ξεκινήσει…

Ποια τα οφέλη του καφέ στην υγεία μας;

Θα μπορούσα να ξεκινήσω να απαριθμώ τα οφέλη του! Τόσο η καφεΐνη, όσο και τα αντιοξειδωτικά του στιγμιαίου καφέ φαίνεται να συμβάλλουν στο καρδιαγγειακό μας σύστημα. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά που συναντάμε μέσα σε μία κούπα στιγμιαίου καφέ και δεδομένου ότι οι Έλληνες καταναλώνουμε καθημερινά τον αγαπημένο μας καφέ, συμβάλλουν στην αντιοξειδωτική μας «ασπίδα» έναντι των ελευθέρων ριζών που δημιουργούνται λόγω εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων.

Τελευταίες μελέτες αναφέρουν ότι ο καφές έχει αρνητική σχέση στην εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον, αλλά και στην εμφάνιση άνοιας και νόσου Alzheimer, πιθανότατα λόγω της καφεΐνης που εμφανίζει μια νευρο-προστατευτική επίδραση και προστατεύει τη γνωσιακή λειτουργία.

Ελένη Τσαχάκη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πηγή