Η ιστορία του ελέγχου του καιρού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ως άνθρωποι, είναι μια από τις πιο πρωταρχικές μας ανάγκες: την ανάγκη ελέγχου. Δεν είναι λοιπόν περίεργο το ότι επιδιώξαμε να ελέγξουμε ένα από τα πιο ασταθή και ανεξέλεγκτα γεγονότα της φύσης: Τον  καιρό.

“Ο άνθρωπος Hubris είναι σχεδόν καθολικός”, λέει ο James R. Fleming,  καθηγητής Επιστήμης, Τεχνολογίας και Επιστήμης του Colby College. «Υπάρχει αυτή η αιώνια επιθυμία να ελέγξουμε». Και ο Fleming πρέπει να ξέρει – έγραψε  το βιβλίο για τους  χειρισμούς του καιρού. Το βιβλίο του το 2010, “Καθορισμός του ουρανού: Η ελεγχόμενη ιστορία του καιρού και του ελέγχου του κλίματος” είναι ένα κείμενο που αναφέρετε  συχνά  σχετικά με την ιστορία – και το μέλλον – του ελέγχου του κλίματος.

Ο Fleming  ξεκινά την εξερεύνησή του για χειρισμούς καιρού με την ελληνική λαϊκή τέχνη. Η ιστορία ξεκινα με το  ότι ο Φαέθων, γιος του Ήλιου, έχασε τον έλεγχο προσπαθώντας να κατευθύνει το Άρμα του Ήλιου. Η αποτυχημένη προσπάθειά του οδήγησε στο κάψιμο της γης και, τελικά, ο θάνατος του, καθώς  ο θεός Δίας, τον χτύπησε με κεραυνό, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόσθετη καταστροφή. Παρόλο που η ιστορία του Φαέθων είναι μύθος, οι προσπάθειες ελέγχου ή χειρισμού του καιρού είναι τόσο παλιές όσο και ο ίδιος ο καιρός. Ευτυχώς, οι πραγματικές προσπάθειες στον έλεγχο του καιρού δεν ήταν σχεδόν τόσο γεμάτες.

Τα πρώτα χρόνια

Είναι δύσκολο να εντοπιστεί πότε άρχισαν οι  πρώτες προσπάθειες χειρισμού του καιρού, και των βροχοπτώσεων. Πολλοί πολιτισμοί προσπάθησαν  με τη χρήση τελετουργικών και διαφόρων παρασκευασμάτων  να δημιουργήσουν βροχή. Ο Fleming παρουσιάζει έγγραφα από τα μέσα της δεκαετίας του 1500, κατά τα οποία οι επιστήμονες άρχισαν να ερευνούν αν μπορούσαν στην πραγματικότητα να παράγουν και να ελέγχουν τον καιρό. Στους Μεσαιωνικούς χρόνους, οι  τοξότες έριχναν βέλη στον ουρανό σε μια προσπάθεια να παράγουν βροχή. Μέχρι τη δεκαετία του 1750, οι θυσίες, οι προσευχές και το χτύπημα των  καμπάνων αφιερωμένες σε καταιγίδες  χρησιμοποιήθηκαν συχνότερα στις προσπάθειες για να προκαλέσουν βροχή.

Μέσα του 1800

Η Βόρεια Αμερική παρουσίασε τουλάχιστον τρεις μεγάλες ξηρασίες μεταξύ της δεκαετίας του 1850 και της δεκαετίας του 1890. Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι υπήρχε  πειραματισμός σχετικά με την παραγωγή και τη διατήρηση της βροχής. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο James Espy πρότεινε τη θεωρία του ότι οι μεγάλες πυρκαγίες μπορούν να προκαλέσουν βροχές. Ο Espy ισχυρίστηκε ότι η ανεπίσημη απόδειξη, όπως αυτή των αναφορών από τους πολίτες του Coudersport, της  Πενσυλβάνια, απέδειξε τη θεωρία του.

Στα τέλη του 1800

Το Κογκρέσο διέθεσε κεφάλαια το 1890 για να δοκιμάσει μια θεωρία ότι οι εκρήξεις από μπαρούτι θα μπορούσαν να προκαλέσουν βροχή. Αν και η προσπάθεια αυτή ήταν ανεπιτυχής, σηματοδότησε μια νέα βιομηχανία – τη δημιουργία βροχής. Μέχρι το 1892, υπήρχαν δύο μεγάλες εταιρείες κατασκευής βροχοπτώσεων. Και μόλις ένα χρόνο αργότερα, υπήρχαν πέντε. Στην Αυστρία ένας αμπελοκαλλιεργητής ο  Albert Stiger, απογοητευμένος από  το χαλάζι που έβλαπτε  τα σταφύλια του, κατάφερε να παράγει μια απαλή βροχή και να εκτρέψει τις επικίνδυνες χαλαζοπτώσεις  με την πυροδότηση των σύννεφων με πυρκαγιά.

1900-1916

Ο Charles Hatfield, ο οποίος ονομάστηκε “επιταχυντής υγρασίας”, άρχισε να πειραματίζεται με βροχοπτώσεις και το 1902 δημιούργησε ένα μυστικό μίγμα που ισχυρίστηκε ότι προσελκούσε τη βροχή. Γρήγορα οι επιχειρήσεις ενδιαφέρθηκαν και  προσλήφθηκε από το Λος Άντζελες και το  Yukon ώστε  να παράγει βροχή. Τα αποτελέσματα ήταν μικτά, αλλά η προσπάθειά του στο LA κρίθηκε επιτυχημένη. Το 1915, το δημοτικό συμβούλιο του Σαν Ντιέγκο συμφώνησε με τον  Hatfield ώστε  να γεμίσει τη δεξαμενή Dam Morena. Τον Ιανουάριο του 1916 άρχισαν οι βροχές. Οι έντονες βροχές πλημμύρισαν τα  ξηρά  ποτάμια και  υπερχείλησαν δύο φράγματα, προκαλώντας τουλάχιστον 20 θανάτους και ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Hatfield ισχυρίστηκε ότι είχε προκαλέσει τη βροχή και ότι οι ζημίες δεν ήταν δικό του λάθος. Η πόλη αρνήθηκε να τον πληρώσει, εκτός αν αναλάμβανε την ευθύνη για τις ζημίες. Τελικά, ο Hatfield μήνυσε την πόλη και τα δικαστήρια αποφάσισαν ότι η βροχή ήταν μια “Πράξη του Θεού”, που σήμαινε ότι δεν μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνος για τις ζημιές, αλλά επίσης δεν μπόρεσε να λάβει την αμοιβή του. Παρόλαυτα, η φήμη του θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ο Hatfield πήρε το μυστικό του μείγμα στον τάφο όταν πέθανε το 1958.

1946

Ο Vincent Schaefer προκάλεσε νέο ενδιαφέρον για τον έλεγχο του καιρού, αφού ανακάλυψε την αρχή της σποράς των σύννεφων. Η σπορά του νέφους είναι μια μορφή αλλαγής του καιρού που συνήθως χρησιμοποιείται για τη δημιουργία βροχής διασκορπίζοντας χημικές ουσίες στον αέρα. Λίγο μετά την ανακάλυψη του Schaefer, ο Δρ. Bernard Vonnegut ανακάλυψε ότι το ιωδιούχο άργυρο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για σπορά σύννεφων.

1960s

Μέχρι αυτή την εποχή, η ιδέα της χρήσης της χειραγώγησης του καιρού για στρατιωτικούς σκοπούς ήταν σε εξέλιξη. Αυτή η ιδέα οδήγησε σε υψηλού επιπέδου στρατιωτικές επιχειρήσεις στη δεκαετία του ’60. Μια τέτοια προσπάθεια ήταν το πρόγραμμα Stormfury, το οποίο οργάνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ από το 1962 έως το 1983. Το πρόγραμμα  Stormfury προσπάθησε να αποδυναμώσει τις τροπικές καταιγίδες με το να στείλει αεροσκάφη σε αυτά και να τα ραντίσει με ιωδιούχο άργυρο. Η ιδέα ήταν ότι το ιωδιούχο άργυρο θα προκαλούσε  το πάγωμα του υπερψυχόμενου νερού στη θύελλα, διακόπτοντας έτσι τον τυφώνα. Παρόλο που η επιτυχία του προγράμματος Stormfury είναι ασαφής, το έργο δημιούργησε έρευνα που βοήθησε στη βελτίωση της ικανότητας πρόβλεψης των κινήσεων των τυφώνων και μέτρησης των εντάσεων  τους.

Ένα άλλο τέτοιο έργο ήταν το πρόγραμμα Popeye, ένα  πρόγραμμα που διήρκεσε από το 1967 έως το 1972 στη Νοτιοανατολική Ασία. Η επιχείρηση ήταν μια προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η συγκέντρωση σύννεφων ώστε να επεκταθεί η εποχή των μουσώνων, δημιουργώντας  βροχή που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να διαταράξει τις δυνάμεις του εχθρού. Το πρόγραμμα Popeye ήταν το δοκιμαστικό όνομα στο πεδίο. Το πραγματικό  όνομα της  επιχείρησης ήταν η επιχείρηση Motorpool.

1970s

Παρεμπιπτόντως, οι μυστικές στρατιωτικές αποστολές του καιρού, μαζί με την αβάσιμη σκέψη του Φιντέλ Κάστρο ότι οι ΗΠΑ κακοποίησαν τον καιρό οδήγησαν πράγματι στην παρέμβαση του Ηνωμένου Έθνους στη χρήση χειρισμού του καιρού. Όταν οι αποστολές έγιναν δημόσιες μετά την εποχή του Νίξον, ακολούθησαν διαμάχες. Η Σοβιετική Ένωση βρήκε  την ευκαιρία να φέρει την ιδέα του πολεμικού πολέμου στα Ηνωμένα Έθνη, η οποία τελικά θέσπισε μια συνθήκη εναντίον της. Η τελική συνθήκη ονομάστηκε σύμβαση περιβαλλοντικής τροποποίησης.

Παρόλο που η συζήτηση για χειρισμούς του  καιρού έχει πεθάνει σε μεγάλο βαθμό στο κοινό, σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα ή η έρευνα γύρω από αυτό έχει επιβραδύνει. Σύμφωνα με τον Φλέμινγκ, πολλές επιτυχίες του παρελθόντος στον χειρισμό των καιρικών συνθηκών είναι αβάσιμες και εκείνες που έχουν κάποιο βαθμό επιτυχίας δεν είναι απαραίτητα χρήσιμες.

“Μπορείτε να παρέμβετε σε ένα σύννεφο, αλλά δεν μπορείτε να το ελέγξετε”, είπε. “Εάν ξεκινήσατε να μετακινείτε τυφώνες αλλάζοντας τον καιρό, αλλάζετε το κλίμα. Είναι εντελώς αδιάκριτο. “Αυτό σημαίνει ότι αν οι επιστήμονες θα μπορούσαν κάπως να αλλάξουν την πορεία μιας καταιγίδας, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να προβλέψουμε πού θα έφτανε πραγματικά.

ΚΥΡΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

1844

Οι, πολίτες του  Coudersport της Πενσυλβάνια ισχυρίζονται ότι η καύση της ακαλλιέργητης γης παράγει   σύννεφα και βροχή.

1902

Ο Charles Hatfield δημιουργεί το μυστικό μίγμα του που χρησιμοποιεί για να προσελκύσει  τη βροχή.

1916

Ο Hatfield “δημιουργεί” βροχή στο Σαν Ντιέγκο, προκαλώντας πλημμύρες που οδήγησαν σε περίπου 20 θανάτους και εκατομμύρια δολάρια σε αποζημίωση.

1946

Ο Vincent Schaefer ανακαλύπτει την αρχή της σποράς των νεφών. Ο συνάδελφός του, ο Δρ. Bernard Vonnegut, πιστώνεται με τη χρήση ιωδιούχου αργύρου για σπορά σύννεφων.

1964

Η αμερικανική πλευρά ξεκινάει το πρόγραμμα Popeye, μια προσπάθεια στρατιωτικών να χρησιμοποιήσουν  τον καιρό για να παρεμποδίσουν  την κυκλοφορία φορτηγών στο Βιετνάμ.

1978

Η Σύμβαση Περιβαλλοντικής Τροποποίησης του Ο.Η.Ε. τίθεται σε ισχύ.

1996

Ο όρος “γεωμηχανική” παρουσιάζεται

2008

Η Κίνα πυροβολεί  στον ουρανό προκειμένου να αποφευχθεί η βροχή κατά τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες  του 2008 στο Πεκίνο.

Πηγή:  http://www.discovery.com/geostorm/the-history-of-weather-control/

Μετάφραση: Γιώργος Κυπραίος