Η Καλαμάτα γίνεται η πρώτη ελληνική έξυπνη πόλη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας και ο νόμιμος εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας «Πρωτεύς» ΑΤΕΕ υπέγραψαν σήμερα, Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 σύμβαση, που αντιστοιχεί σε ποσό 5.798.710 ευρώ πλέον ΦΠΑ, για την πραγματοποίηση του έργου «Αναβάθμιση του συστήματος οδοφωτισμού του Δήμου Καλαμάτας με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας με τη μείωση κόστους λειτουργίας».

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ

Ο Δήμαρχος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε τα εξής: «Είμαι ευτυχής για το γεγονός ότι ο Δήμος Καλαμάτας είναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που εισάγει καθολικά την τεχνολογία των LED. Σε λίγους μήνες, όλα τα φωτιστικά σώματα του Δήμου, περί τα 15.000, θα έχουν αντικατασταθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά και περιβαλλοντικά.
Η εταιρεία είναι ο «Πρωτεύς», που πρώτη ξεκινά αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Είμαι βέβαιος ότι σε λίγο καιρό θα ακολουθήσει ολόκληρη η Ελλάδα. Γίνονται προσπάθειες από πολλές πόλεις.
Η εταιρεία έχει αναλάβει για δέκα χρόνια τη συντήρηση. Τα προβλήματα, οι διαμαρτυρίες και οι ζημιές, όλα αυτά τα οποία υπήρχαν και ταλαιπωρούσαν το κοινό και γέμιζαν ευθύνες και στενοχώρια το Δήμο, σταματούν. Η νέα τεχνολογία θα επιλύσει πάρα πολλά προβλήματα.
Θέλω να ευχαριστήσω τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, το Διευθυντή και τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς, για την προσπάθεια που κατέβαλαν, γιατί δεν είναι καθόλου λίγο η πόλη να πρωτοπορήσει σε αυτόν τον τομέα. Αυτό οφείλεται σε αυτή την Υπηρεσία, η οποία ακούει πολλές φορές διάφορα, τις περισσότερες φορές άδικα. Το γεγονός ότι κατόρθωσε αυτό τον άθλο, κυριολεκτικά, είναι προς τιμήν της Υπηρεσίας και του Δήμου και τους ευχαριστώ δημόσια για τις προσπάθειες που κατέβαλαν επί τρία χρόνια, ώστε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.
Εκφράζω τη βεβαιότητα ότι με τον «Πρωτέα» θα έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία, ότι δε θα χρειαστεί το εξάμηνο της μελέτης, αλλά πολύ λιγότερος χρόνος και θα ξεκινήσουμε γρήγορα την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων, με έναρξη από τα Δημοτικά Διαμερίσματα, διότι αυτά έχουν ταλαιπωρηθεί περισσότερο λόγω βλαβών στα απαρχαιωμένα φωτιστικά σώματα». Ο Π. Νίκας επεσήμανε, ακόμη, πως «είναι σοβαρή η πιθανότητα μείωσης των τελών».

Ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών και Αν. Γενικός Διευθυντής του Δήμου, Βασίλης Τζαμουράνης, ανέφερε ότι η Υπηρεσία με τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς Θεοφύλακτο Κουφοσωτήρη και Γιώργο Ξηρόγιαννη ανέλαβε την ευθύνη πριν δυόμιση περίπου χρόνια να οργανώσει, να διακηρύξει και να φέρει εις πέρας ένα διαγωνισμό πρωτόγνωρο, εκτίμησε δε ότι είναι πρωτοπόρος και σε πανελλήνιο επίπεδο. Ο κ. Τζαμουράνης χαρακτήρισε τη διαδικασία περίπλοκη, επισημαίνοντας ότι είχε αίσιο τέλος, υπογράμμισε δε το γεγονός ότι εγκρίθηκε η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο χωρίς καμία παρατήρηση. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι υπήρξε συμμετοχή πολλών εταιρειών και ο διαγωνισμός τελεσφόρησε παρά τις πολλές ενστάσεις που είχαν κατατεθεί.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΟΦΕΛΗ

Ο Δήμος Καλαμάτας προσδοκά ότι, μετά την αντικατάσταση του συνόλου των λαμπτήρων σε όλη σχεδόν την περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας, η εξοικονόμηση θα ανέλθει σε πάνω από 70% της καταναλισκόμενης σήμερα ηλεκτρικής ενέργειας. Η ανάδοχος εταιρεία θα έχει καθολικά την ευθύνη λειτουργίας και παρακολούθησης του όλου έργου επί δεκαετία και ο Δήμος θα γλυτώσει από τις δαπάνες για τη συντήρηση του δημοτικού φωτισμού.
Στη σύμβαση υπάρχει προαίρεση, η οποία αναφέρει ότι εφόσον ο Δήμος μείνει ικανοποιημένος, μπορεί μονομερώς να παρατείνει για 5 ακόμη έτη τη σύμβαση για τη συντήρηση του δημοτικού φωτισμού, όπως τόνισε ο κ. Τζαμουράνης.
«Ο Δήμος πληρώνει το μισό από όσο εξοικονομεί, κάνοντας συγχρόνως το έργο», επεσήμανε ο Γιώργος Σωτηρόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Πρωτεύς» ΑΤΕΕ.
Ο Θωμάς Ρίζος, συνεργάτης του κ. Σωτηροπούλου, γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο του έργου θα εγκατασταθούν και δύο συστήματα πληροφορικής, τα οποία θα δημιουργήσουν μία πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα ελέγχεται εξ αποστάσεως εάν έχει καεί μία λάμπα σε κάποιο σημείο. Αυτή η πλατφόρμα θα μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί για τηλεδιοίκηση και τηλεπαρακολούθηση πολλών σημείων δημοτικού ενδιαφέροντος, όπως πάρκινγκ, διαχείριση απορριμμάτων, πληροφοριακές πινακίδες σε όλη την πόλη. Σημείωσε δε ότι «η Καλαμάτα γίνεται η πρώτη ελληνική έξυπνη πόλη»