Η Καλαμάτα τιμά την ιστορική επέτειο της 23ης Μαρτίου 1821

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Συμπληρώνονται φέτος 200 χρόνια από τις 23 Μαρτίου 1821, ημέρα κατά την οποία η Καλαμάτα απελευθερώθηκε πρώτη από τον τουρκικό ζυγό και ξεκίνησε απ’ αυτήν η Ελληνική Επανάσταση.

Ο Δήμος Καλαμάτας θα εορτάσει την επέτειο με περηφάνια, με τις εκδηλώσεις να είναι προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με τους κανόνες που η Πολιτεία έχει θεσπίσει έναντι του Covid-19.

Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων  Άγγελος Συρίγος, ενώ εκπρόσωπος της Βουλής έχει οριστεί ο Βουλευτής Ιωάννης Λαμπρόπουλος.

Οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου Καλαμάτας και των λογαριασμών του Δήμου σε Youtube και Facebook. Επίσης θα μεταδοθούν από τηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα.

Πρόγραμμα 

ΤΡΙΤΗ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Ώρα 10.00 Πλατεία 23ης Μαρτίου. Έπαρση της Σηµαίας της Επανάστασης από τον Δήμαρχο Καλαμάτας. Εορταστικές κωδωνοκρουσίες σε όλες τις εκκλησίες της πόλης

Ώρα 13.45 Ι. Μονή Βελανιδιάς. Έναρξη της Λαμπαδηδρομίας που μεταφέρει την Ιερή Φλόγα στην Καλαμάτα

Ώρα 14.30 Άφιξη του λαμπαδηδρόμου στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων. Αφή της Φλόγας στο βωµό

Ώρα 14.50 Άφιξη Επισήμων

Ώρα 15.00 ∆οξολογία στον Ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων προεξάρχοντος του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσοστόµου

Ώρα 15.30 Ανάγνωση Όρκου των Αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων

Ώρα 15.45 Τρισάγιο στη μνήμη των Ηρώων του 1821. Κατάθεση στεφάνων. Προσκλητήριο Οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη του Ιερού Αγώνα την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα.

Ώρα 15.50 Τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Ηρώων του 1821. Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας

Πέρας εκδήλωσης.

Ώρα 19.00 Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Ομιλία τέως Προέδρου Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου με θέμα: «Όψεις της πορείας του Ελληνικού Έθνους – Ρίζες και Προοπτικές».

ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021, ΩΡΑ 21.00

Διαδικτυακή Ομιλία από τον David Brewer, Ιστορικό – Συγγραφέα. Θέμα: «Η συμβολή της Καλαμάτας στην Ελληνική Επανάσταση».

Ο David Brewer είναι ομότιμος καθηγητής Κλασικών Σπουδών στην Οξφόρδη, όπου σπούδασε κλασική φιλολογία και ιστορία. Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία και τη δημοσιογραφία πριν αφοσιωθεί στη μελέτη της ελληνικής ιστορίας. Έμαθε ελληνικά και γοητεύτηκε από την Επανάσταση του 1821. “Η φλόγα της ελευθερίας” αποτέλεσε το πρώτο του βιβλίο, αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας και μελέτης ελληνικών και αγγλικών πηγών. Ζει στο Λονδίνο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα 22 Μαρτίου προβλήθηκε η Διαδικτυακή Συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, «Φιλέλληνες συνθέτες τραγουδούν το ‘21», για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821. Η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας με αυτόν τον τρόπο τιμά τους φιλέλληνες καθώς η συνεισφορά τους υπήρξε μεγάλη εκείνη την εποχή σε διάφορους τομείς.